covid-паспорт (коллаж - Алина Подлесная/LIGA.net)
Содержание:
  1. Що трапилось?
  2. Ковід-паспорт та "зелений сертифікат": у чому різниця? 
  3. Хто видаватиме та скільки це коштуватиме?
  4. Як він виглядатиме?
  5. Які вакцини дозволені?
  6. Коли запрацює? 
  7. Українці зможуть їздити до ЄС за цими сертифікатами?

Що трапилось?

Наприкінці минулого тижня в Євросоюзі представили "цифровий зелений сертифікат" – документ, що має посприяти відкриттю кордонів та відновленню міжнародного туризму. Частина європейських країн – особливо ті, економіка яких значно залежить від туризму, як-от: Греція, Кіпр, Іспанія, Португалія – сподіваються завдяки ньому врятувати принаймні цьогорічний сезон літніх відпусток. 

Коли новий документ запрацює, що потрібно для його отримання, чи можна буде потрапити до ЄС без щеплення та чи варто планувати цьогорічну відпустку в європейських країнах українцям?

LIGA.net зібрала все, що наразі відомо про ініціативу. 

Ковід-паспорт та "зелений сертифікат": у чому різниця? 

"Зелені паспорти" після щеплення двома дозами вакцини своїм громадянам вже роздає Ізраїль – лідер з вакцинації у світі: з документом можна потрапити на концерти, в спортзали чи театри. 

З кінця січня сертифікати вакцинації почала видавати перша країна Шенгенської зони – Ісландія. До того ж на острів готові пускати щеплених від COVID-19 туристів з будь-яких країн світу, (окрім тих, кордони Ісландії для яких поки закриті, як Україна, – LIGA.net), якщо ті нададуть "чинний міжнародний сертифікат". Схожі наміри також оголосили Польща, Кіпр, Греція, Румунія, Словенія. 

Остання група країн спільно з Австрією закликає єврочиновників розробити цей документ для ЄС. "Ми хочемо повернути свободу подорожей по Європі – неважливо у справах або для задоволення, і ми хочемо мати можливість відвідувати культурні заходи, ресторани, готелі та насолоджуватися всім цим", – зазначив прем’єр-міністр Австрії Себастьян Курц.

Читайте також: Паспорт вакцинации от COVID: что это такое и когда появится. Чего ждать украинцам? (укр.) 

25 лютого лідери Євросоюзу на віртуальному саміті домовилися розробити протягом трьох місяців електронний сертифікат вакцинації, який буде діяти на всій території ЄС. Зробили швидше. 17 березня Єврокомісія визначилася з тим, як виглядатиме цей документ, а також яку саме інформацію він міститиме. 

Назвати його вирішили "цифровий зелений сертифікат", і він відрізнятиметься від концепції імунного паспорта або ковід-паспорта (який раніше обговорювали та який розкритикував ВООЗ), оскільки включає не лише вакцинованих.

Видаватимуть такий документ в трьох випадках: 

  • якщо людина отримала дві дози вакцини;

  • у разі негативного результату тесту на COVID-19 (ПЛР або експрес);

  • якщо людина перехворіла на коронавірус. 

Хто видаватиме та скільки це коштуватиме?

Згідно з опублікованим Єврокомісією 17 березня проєктом, "зелений сертифікат" (digital green certificate) чи ковід-карту ЄС (EU Covid Card) видаватимуть безкоштовно. Власника "зеленого сертифіката" при в’їзді в іншу країну Союзу після демонстрації документу на прикордонному контролі автоматично звільнять від карантину та тестування на коронавірус.

"Метою є поступово дати змогу пересуватися [людям] в межах Європейського Союзу і за кордоном для роботи або туризму", – пояснила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Видаватимуть документи національні органи системи охорони здоров'я, лікарні та тестові центри при виписці з лікарні, після тестування або вакцинації. 

Передбачається, що сертифікати будуть визнаватися усіма країнами-членами ЄС, а також Ісландією, Ліхтенштейном, Норвегією та Швейцарією. Документ може бути виданий членам родин громадян країн ЄС, незалежно від їх громадянства. 

Також у проєкті йдеться про громадян третіх країн, які проживають у ЄС, і відвідувачам, які мають право подорожувати до інших країн-членів. 

Як він виглядатиме?

Документ може бути у цифровому або паперовому вигляді. Обидва типи міститимуть QR-код з основною інформацією і цифровим підписом, що засвідчує автентичність. В QR-код зашито цифрове підтвердження достовірності паспорта, тим самим він захищений від підробок.

У сертифікаті мають бути вказані основні дані людини: ім'я, дата народження, країна походження, дата вакцинації чи одужання, тип вакцини та імунний статус. 

Єврокомісія створить систему зв'язку цих баз даних. Через неї обіцяють не передавати жодних особистих даних, а лише інформацію, необхідну для перевірки цифрового підпису.

Мова документу залежатиме від країни, де його видали, однак він також повинен дублюватися англійською.

Зеленый сертификат ЕС (Фото: European Commission/Twitter)

Які вакцини дозволені?

Опублікований проєкт визнає право країн випускати ковід-паспорти після вакцинації будь-яким препаратом, але обов'язковими до визнання всіма членами ЄС будуть лише документи з вакцинами, схваленими Європейським агентством з лікарських засобів (EMA).

Наразі в ЄС офіційно схвалені лише чотири вакцини: Pfizer/BioNtech, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson. 

Водночас країни ЄС, такі як Угорщина та Словаччина, почали вакцинувати своїх громадян російською та китайською вакцинами, які наразі в ЄС не схвалені. Визнавати чи ні сертифікати про щеплення цими чи іншими вакцинами, кожен член ЄС буде вирішувати самостійно.

Коли запрацює? 

Після оприлюднення 17 березня, документ повинні погодити Рада ЄС та Європарламент. 

За попередніми оцінками, це може статися не раніше літа 2021 року, оскільки Брюсселю потрібен час, щоб завершити всю технічну підготовку до їх запровадження.

Віце-президент Єврокомісії Маргаритис Шінас в інтерв’ю Euronews назвав датою, на яку "слід націлитись", 17 травня. 

"Наша мета: 300 млн доз до кінця червня та 70% щепленого дорослого населення Європи до кінця літа. Ці цілі в межах досяжності", – зазначив він.

Втім частина європейських країн не готові стільки чекати й домовляються про запровадження та визнання між собою власних сертифікатів про щеплення. Так, наприклад, Румунія та Греція ведуть переговори про це, щоб відкрити туризм між двома країнами. До цього Греція вже домовилась про подорожі щеплених громадян без обмежень з Ізраїлем. Австрія хоче запровадити власний "зелений паспорт" вже з 1 квітня. 

Без нього поки планує обходитись лише одна країна ЄС. 1 квітня відкрити кордони для українців та цілої низки країн обіцяє Кіпр. Відкриття у березні довелося відкласти через ризики нових штамів коронавірусу. Для в’їзду до цієї країни ЄС буде достатньо негативного ПЛР-тесту, зробленого за 72 години до вильоту та завантаженого в платформу Cyprus Flight Pass. Якщо Україна потрапить до "червоної зони" Кіпру, ще один тест знадобиться по прильоту на острів.

Кипр (pixabay.com)

Українці зможуть їздити до ЄС за цими сертифікатами?

По ідеї, так. "Ми готові визнавати сертифікати, видані третіми країнами, за умови, що вони відображають той самий рівень інформації та надійності, що й наш власний. І я думаю, що це цілком здійсненно, оскільки багато країн навколо нас використовують вакцини, схвалені ЄМА", – пояснив Шінас в інтерв’ю Euronews.

Згідно із проєктом, кожна країна-член ЄС й надалі зможе визначати послаблення карантинних обмежень для туристів з інших країн, але після введення паспортів вакцинації їм доведеться надавати такі ж послаблення тим, хто отримає такий паспорт. Якщо якась країна скасує обмеження, то вони стосуватимуться всіх власників "зеленого сертифікату", а не лише громадян цієї країни.

На початку лютого віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина назвала вакцину "новим безвізом", тому що саме з нею міжнародні організації та країни Заходу пов’язують повернення до нормального способу життя. Стефанішина запевнила, що Україна запровадить паспорти вакцинації у разі схвалення ВООЗ.

За словами ж прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, "основою" паспортів вакцинації для українців може стати електронний реєстр на порталі "Дія".