Содержание:
  1. Світ поступово відкривається? 
  2. Чи відновиться туризм?
  3. Де вже є паспорти вакцинації?
  4. Чи стане довідка про щеплення від COVID-19 обов'язковою?

Одразу кілька країн оголосили про намір впускати до себе вакцинованих іноземців без додаткових обмежень. Водночас у Європейському Союзі поки тривають дискусії, чи варто запроваджувати "паспорти вакцинації". 

Чи допоможуть ці нововведення знову відкрити кордони та коли на закордонні подорожі зможуть розраховувати українці? 

Світ поступово відкривається? 

Станом на 14 січня для українців відкриті 83 країни, свідчать дані МЗС. Ще на кінець грудня таких було близько 60-ти. А незабаром стане ще більше.

Так з 1 березня відкрити кордон, зокрема для громадян України, обіцяє Кіпр. Достатньо буде зробити два тести – за 72 години до вильоту і після прильоту. Нещодавно для туристів відкрилась Шрі-Ланка, Йорданія.

Також з 1 лютого знову відновити авіасполучення розраховує Грузія. 

А 26 січня грузинська влада пояснила вимоги для прильоту в країну – окрім вже звичного в умовах пандемії ПЛР-тесту, зробленого за останні 72 години, додалась ще одна можливість: жодних обмежень не буде для повністю вакцинованих (у два етапи) подорожувальників.

Чи відновиться туризм?

Здається, що запровадження стандартизованих документів про вакцинацію – шанс на повернення до відкритого світу, яким він був до COVID-19, та відновлення подорожей. Тим паче, що з'являється все більше новин про їх створення. 

Наприклад, до березня спеціальну картку Travel Pass, яка включатиме або дані про вакцинацію, або негативний тест на коронавірус в авіапасажирів, має намір запровадити Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA). Першими її тестуватимуть на своїх рейсах авіакомпанії Emirates та Etihad вже в першій половині 2021 року. Картка покликана спростити реєстрацію на рейс – інформація про пасажира "підтягуватиметься" в мобільний застосунок. 

Також створити універсальний цифровий паспорт вакцинації від коронавірусу, копію якого зможуть зберігати користувачі у всьому світі у цифрових гаманцях на кшталт Google Pay чи Apple Wallet, взялися техгіганти Microsoft, Oracle і Salesforce – у січні вони об'єдналися в коаліцію Vaccination Credential Initiative.

Де вже є паспорти вакцинації?

Частина країн обіцяють видавати своїм громадянам довідки про вакцинацію від COVID-19, деякі - навіть почали це робити.

Наприклад, про такий намір заявляла Польща, вакцинація стартувала там наприкінці грудня. Також про це повідомляли уряди Греції та Данії. 

З 17 січня "зелені паспорти" після вакцинації видає громадянам Ізраїль. Спеціальні QR-коди на мобільному вже тестує Угорщина, а РФ видає їх після щеплення своєю непідтвердженою вакциною ще від початку січня.

Видавати спеціальні COVID-паспорти українцям минулого тижня пообіцяли й в українському МОЗі, хоча офіційний процес вакцинації у нас досі не розпочався – старт запланований на початок лютого. 

Чи стане довідка про щеплення від COVID-19 обов'язковою?

У запровадженні сертифікатів про вакцинацію Україна має намір орієнтуватися на країни ЄС, говорить міністр охорони здоров’я Максим Степанов. 

"Все, що ви говорите про паспорти, про всі інші документи, які будуть отримувати громадяни Європейського Союзу, так само отримуватимуть й громадяни України", – зазначив Степанов минулого тижня.

У самому ЄС щодо цього наразі тривають дискусії. Запровадити єдиний стандарт сертифікату про щеплення та дозволити людям зі щепленням вільно подорожувати ЄС закликають Греція, Кіпр, Італія, Мальта, Іспанія, Португалія. 

"Хоча ми не робитимемо вакцинацію ні обов'язковою, ні умовою для поїздок, люди, яких уже прищепили, повинні мати можливість мандрувати без обмежень", – написав прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс у листі до президентки Єврокомісії 12 січня.  

Франція, Німеччина, Румунія та ще низка країн блоку висловились проти ідеї Міцотакіса, пояснюючи, що рішення про вакцинацію від COVID-19 є добровільним, а така вимога порушує принцип рівноправ'я для тих, хто має щеплення, та тих, хто з різних причин – ні. 

У ВООЗ застерігають від впровадження COVID-паспортів для туристів. Основні аргументи: поки немає певності, що щеплені люди не здатні переносити вірус, до того ж доступність вакцин наразі занадто обмежена. 

Паспорт вакцинации от COVID: что это такое и когда появится. Чего ждать украинцам?
Вакцинація (Ілюстративне фото: рexels.com)

19 січня Єврокомісія повідомила про початок роботи над сертифікатом вакцинації. Домовитися про спільний підхід лідери країн ЄС розраховували під час саміту 21 січня. Але поки – ні.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн перед форумом зазначала, що впровадження таких сертифікатів потрібне для медичних цілей. 

"На подальших етапах ми подивимося, чи можна ці сертифікати використовувати (для інших цілей. – Ред.), і якщо так, то за яких обставин", – зазначив на пресконференції після саміту глава Європейської Ради Шарль Мішель, передає DW.

Як у такому разі подорожувати до ЄС? 

З березня 2020 року в'їзд до ЄС залишається закритим для більшості українців – в'їхати можуть лише окремі категорії громадян. Що може змінитися, якщо ЄС дозволить перетинати кордони з довідкою про щеплення? Безвіз з країнами ЄС формально запрацює, однак щоб туди потрапити, найімовірніше, може знадобитися такий сертифікат. 

"Я не виключаю, що саме це й буде одним з головних елементів для того, щоб представники та громадяни третіх країн перебували на території Європейського Союзу", – повідомив посол України при ЄС Микола Точицький 22 січня.

Чи отримуватимуть українці так званий COVID-паспорт вже з лютого?

Згідно з даними порталу Our World in Data, вакцинацію розпочали вже близько 60 країн світу. В Україні почати щеплювати населення уряд обіцяє з 1 лютого.

У МОЗ на запит LIGA.net пояснили, що рішення щодо сертифікатів про вакцинацію головно залежать від ВООЗ – чи потрапить вакцинація від COVID-19 до переліку необхідних щеплень.

"Це свідоцтво, яке є нормою згідно з Міжнародними медико-санітарними правилами ВООЗ (IHR). Наприклад, його потрібно мати для підтвердження щеплення від жовтої лихоманки при в’їзді до ендемічних країн (де можна нею заразитися. – Ред.)", – зазначив завідувач відділу імунізації Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заіка в коментарі LIGA.net.

За його словами, Україна як країна – учасниця ВООЗ буде орієнтуватися саме на цей регламент. "Це новий виклик для всіх країн, але з часом все працюватиме за аналогією з жовтою лихоманкою. Медичні свідоцтва – це технічний момент, який буде відпрацьований залежно від тенденцій", – переконує Заіка.

Як вони можуть виглядати?

Україна розглядає варіанти, як гарантувати безпеку даних та унеможливити підробку таких свідоцтв, каже Заіка: "МОЗ прийняло рішення використовувати існуючи електронні системи – зокрема, сервіс eHealth, в нього буде підтягнуто модуль імунізації. Якщо потрібно буде міжнародне свідоцтво, то його простіше зробити на цій платформі".

Паспорт вакцинации от COVID: что это такое и когда появится. Чего ждать украинцам?
Электронный COVID-паспорт (depositphotos.com)

Що ще може завадити подорожі, якщо COVID-паспорт стане нормою?

Стати на заваді може вакцина, якою ви скористалися. Сертифікат про щеплення можна видавати лише в разі вакцинації дозволеним ВООЗ препаратом: такий поки один – Pfizer/BioNTech. Вакцина від Moderna поки отримала схвалення тільки від європейського регулятора EMA. 

Крім того, варто враховувати момент із доступністю вакцин. Україна розраховує отримати в межах програми COVAX від 8 до 16 млн доз вакцин виробників Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Novavax і Sanofi. 100-200 000 доз – уже до кінця січня. Їх повинні використати для вакцинації найбільш вразливих груп населення.

Також Україна домовилась про купівлю 700 000 доз вакцини від китайського виробника Sinovac Biotech, яка поки не отримав схвалення ВООЗ і яку ще тестують.

Прищепитися за власний кошт у найближчі пів року українцям, найімовірніше, не вдасться – більшість препаратів давно замовлені, пояснював раніше заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко. Масовий доступ до вакцини в Україні з’явиться не раніше 2023 року, спрогнозували експерти The Economist Intelligence Unit.