Український технологічний стартап Grammarly оцінили у мільярд доларів. Є привід для гордості та радості. Команда засновників-українців молодці. Створили компанію світового рівня, продовжують активно рости та заробляти гроші.

Правда, компанія ця - не українська, а лише має засновників в Україні та офіс розробки. Юридично вона знаходиться "десь там" за кордоном. І колись, якщо акціонери вирішать її продати, податки будуть теж сплачені "десь там".

Читайте также - Украинский стартап Grammarly - новый единорог. Что о нем известно

Тобто, єдина користь, яку отримає Україна в цій історії, – це податки із зарплати кількох сотень людей, які працюють в українському офісі, і приклад для натхнення іншим українським підприємцям. І вони теж будуть засновувати компанії не в Україні. І це історія не лише про Grammarly.

Є Petcube, Gitlab, Bitfury та десятки інших успішних українських стартапів. Замість того, щоб створити умови для того, аби українські ІТ-підприємці реєстрували компанії в Україні, вносяться зміни до законодавства, які фактично нічого не змінюють.

На жаль, нинішня влада (як і попередня) не дуже переймається перспективами перетворення України на "країну стартапів", хоча ми маємо для цього всі передумови.

Попри те, що ще в травні президент назвав політику "факінг галуззю", яка заважає розвитку української ІТ-індустрії, за пів року нічого не змінилось.

Читайте также - Налоговый кодекс - проблема №1 в экономике Украины. Блиц-интервью с Иваном Миклошем

Нове законодавство щодо ФОПів замість того, щоб створити умови для корпоратизації в Україні як українських стартапів, так і великих ІТ-аутсорсерсів, насправді, консервує ситуацію ще на багато років.

Ми любимо хвалитись своєю ІТ-галуззю, але чим український айтішник, який працює на американського замовника, відрізняється від українського будівельника, який працює на будівництві в Польщі? Обидва є заробітчанами в класичному розумінні. Єдине, що айтішник фізично сидить в Україні, але плоди його праці та податки отримує інша країна.

Читайте также - ФОПы - Хроника большого спора. Все значимые аргументы за и против

Звісно, справа не лише в податковому законодавстві, є ще суди, правоохоронні органи, і, навіть, банальне бажання, щоб діти жили у безпечних умовах.

Але держава повинна демонструвати своє прагнення створити умови, щоб найталановитіші українці жили і працювали в Україні. І щоб їм не заважала політична "факінг галузь".