В Україні більшість людей планують кар’єру максимум на 1-2 роки наперед, рідко на 5 років. Проте ніхто не думає про горизонт у 20-30 років. Чому? Частково тому, що не вірять, що це можливо. Частково - тому що не розуміють, як це робити.

Читайте нас в Telegram: проверенные факты, только важное

Після закінчення магістратури у Київській школі економіки я поїхав навчатися у США. Там всі довкола думали про кар’єру у перспективі 10-15 років: де працюватимуть, як будуватимуть кар’єрний шлях. Мене це дратувало: як можна жити таке нецікаве життя, коли ти знаєш, що з тобою буде через 10-15 років? Тоді я не розумів, що, знаючи свій кар’єрний шлях, можна стати більш успішним, а отже - мати більше свободи. Щойно людина виходить на вищий професійний рівень, в неї відкриваються можливості вибрати будь-який кар’єрний шлях. Виходить парадокс: що жорсткіше “заганяти” себе на початку кар’єри у обраний кар’єрний шлях, то швидше можна досягти того моменту, коли настає повна свобода. Я, думаю, що витратив 5-10 років життя даремно. Якби я з самого початку визначив свій кар’єрний шлях, був би більш успішним.

Читайте также: Кадровый голод, или Какая разница. Почему на властные кресла нет желающих

На прикладі випускників Київської школи економіки (це люди, які отримують освіту з економіки, бізнесу або публічної політики) хочу показати, як працюють кар’єрні шляхи. Є три основні напрямки: академічна кар’єра, приватний і публічний сектор. Вибір залежить від мотивації. Для тих, кому подобається глибоко розумітися в чомусь, - шлях в науку. Якщо хочеться щось будувати для людей - це публічний сектор. А якщо подобається будувати, але для себе, щоб через гроші досягати успіху, то це приватний сектор.

Ілюстрація автора. Натисніть для збільшення

Залежно від обраного шляху, потрібно розвивати відповідні навички. І вони, здебільшого, дуже різні. Наприклад, стресостійкість. Вона потрібна і в академічній сфері, і в приватній. Але це різна стресостійкість. В науці дослідник роками працює над однією статтею, часто на самоті, і потрібно вміти концентруватися і доводити речі до кінця.

Присоединяйтесь к Instagram Liga.net - здесь только то, о чем вы не можете не знать

У приватному секторі по-іншому: необхідно розвивати стресостійкість, тому що завдання потрібно зробити на завтра і ставки дуже високі. Або презентаційні навички. В академії потрібно вміти пояснити чітко, глибоко і повністю основну ідею дослідження, а в бізнесі - дати орієнтовану на клієнта презентацію, яка дуже чітко показує конкретно йому, що потрібно робити.

Ілюстрація автора. Натисніть для збільшення

Чи можливо змінити напрямок своєї кар’єри через деякий час? Наприклад, після наукової діяльності стати власником компанії? Чи може успішний аналітик з приватного сектору стати професором університету? Загалом можливості переходів виглядають таким чином:

Ілюстрація автора. Натисніть для збільшення

Читайте также: Команда не должна бояться шефа - общайтесь и уважайте людей. Это очень важно

З академічної сфери можна перейти і в приватну, і в публічну. І це досить поширена практика. Великі компанії (наприклад, Amazon, Google) набирають дослідників з дипломом PhD. Також центральні банки, міжнародні організації (такі як Світовий банк, МВФ і т.д.) активно “хантять” людей і ступенем PhD.

Ті, хто починають кар’єру в публічному секторі, можуть перейти і в академію, і в бізнес. Часто молоді люди після магістратури працюють кілька років в центральному банку чи дослідницькому центрі і потім їдуть навчатися на PhD і продовжують академічну кар’єру.

Подписывайтесь на рассылки Liga.net - только главное в вашей почте

Якщо на початку обрати бізнес, то можна змінити його на публічний сектор, але перейти в академічну сферу, зазвичай, ні.

На початку кар’єри краще обрати один напрямок, досягнути в ньому успіху, а потім уже переходити в інший, якщо він буде більше подобатися. Щоб досягти успіху, потрібно розуміти, які навички потрібні. Іноді кажуть: розвивайте ті навички, яких у вас немає. Це неправильно. Для того, щоб стати успішним, потрібно зрозуміти, які навички є найсильнішими, до чого є талант, і цей талант розвивати. А коли вдасться вийти на вищий рівень у кар’єрі, тоді потрібно опановувати нові навички.