В Україні більшість людей планують кар’єру максимум на 1-2 роки наперед, рідко на 5 років. Проте ніхто не думає про горизонт у 20-30 років. Чому? Частково тому, що не вірять, що це можливо. Частково - тому що не розуміють, як це робити.

Читайте нас в Telegram: проверенные факты, только важное

Після закінчення магістратури у Київській школі економіки я поїхав навчатися у США. Там всі довкола думали про кар’єру у перспективі 10-15 років: де працюватимуть, як будуватимуть кар’єрний шлях. Мене це дратувало: як можна жити таке нецікаве життя, коли ти знаєш, що з тобою буде через 10-15 років? Тоді я не розумів, що, знаючи свій кар’єрний шлях, можна стати більш успішним, а отже - мати більше свободи. Щойно людина виходить на вищий професійний рівень, в неї відкриваються можливості вибрати будь-який кар’єрний шлях. Виходить парадокс: що жорсткіше “заганяти” себе на початку кар’єри у обраний кар’єрний шлях, то швидше можна досягти того моменту, коли настає повна свобода. Я, думаю, що витратив 5-10 років життя даремно. Якби я з самого початку визначив свій кар’єрний шлях, був би більш успішним.

Читайте также: Кадровый голод, или Какая разница. Почему на властные кресла нет желающих

На прикладі випускників Київської школи економіки (це люди, які отримують освіту з економіки, бізнесу або публічної політики) хочу показати, як працюють кар’єрні шляхи. Є три основні напрямки: академічна кар’єра, приватний і публічний сектор. Вибір залежить від мотивації. Для тих, кому подобається глибоко розумітися в чомусь, - шлях в науку. Якщо хочеться щось будувати для людей - це публічний сектор. А якщо подобається будувати, але для себе, щоб через гроші досягати успіху, то це приватний сектор.

Как достичь успеха в карьере и не потратить 10 лет жизни зря
Ілюстрація автора. Натисніть для збільшення

Залежно від обраного шляху, потрібно розвивати відповідні навички. І вони, здебільшого, дуже різні. Наприклад, стресостійкість. Вона потрібна і в академічній сфері, і в приватній. Але це різна стресостійкість. В науці дослідник роками працює над однією статтею, часто на самоті, і потрібно вміти концентруватися і доводити речі до кінця.

Присоединяйтесь к Instagram Liga.net - здесь только то, о чем вы не можете не знать

У приватному секторі по-іншому: необхідно розвивати стресостійкість, тому що завдання потрібно зробити на завтра і ставки дуже високі. Або презентаційні навички. В академії потрібно вміти пояснити чітко, глибоко і повністю основну ідею дослідження, а в бізнесі - дати орієнтовану на клієнта презентацію, яка дуже чітко показує конкретно йому, що потрібно робити.

Как достичь успеха в карьере и не потратить 10 лет жизни зря
Ілюстрація автора. Натисніть для збільшення

Чи можливо змінити напрямок своєї кар’єри через деякий час? Наприклад, після наукової діяльності стати власником компанії? Чи може успішний аналітик з приватного сектору стати професором університету? Загалом можливості переходів виглядають таким чином:

Как достичь успеха в карьере и не потратить 10 лет жизни зря
Ілюстрація автора. Натисніть для збільшення

Читайте также: Команда не должна бояться шефа - общайтесь и уважайте людей. Это очень важно

З академічної сфери можна перейти і в приватну, і в публічну. І це досить поширена практика. Великі компанії (наприклад, Amazon, Google) набирають дослідників з дипломом PhD. Також центральні банки, міжнародні організації (такі як Світовий банк, МВФ і т.д.) активно “хантять” людей і ступенем PhD.

Ті, хто починають кар’єру в публічному секторі, можуть перейти і в академію, і в бізнес. Часто молоді люди після магістратури працюють кілька років в центральному банку чи дослідницькому центрі і потім їдуть навчатися на PhD і продовжують академічну кар’єру.

Подписывайтесь на рассылки Liga.net - только главное в вашей почте

Якщо на початку обрати бізнес, то можна змінити його на публічний сектор, але перейти в академічну сферу, зазвичай, ні.

На початку кар’єри краще обрати один напрямок, досягнути в ньому успіху, а потім уже переходити в інший, якщо він буде більше подобатися. Щоб досягти успіху, потрібно розуміти, які навички потрібні. Іноді кажуть: розвивайте ті навички, яких у вас немає. Це неправильно. Для того, щоб стати успішним, потрібно зрозуміти, які навички є найсильнішими, до чого є талант, і цей талант розвивати. А коли вдасться вийти на вищий рівень у кар’єрі, тоді потрібно опановувати нові навички.