Безработица и карантин. Кто виноват и что делать? Zoom-дискуссия экспертов
Иллюстрация: Frits Ahlefeldt/Pixabay

Київська школа економіки з 13 квітня запровадила онлайн-марафон публічних zoom-конференцій "Економічний тиждень". В прямому ефірі топ-спікери дискутують про економіку в умовах карантину.

На шостій, завершальній зустрічі модератор дискусії Тимофій Милованов, екс-міністр економіки і президент Київської школи економіки, поставив учасникам три запитання:

- Що відбувається на ринку праці? Як допомогти безробітним під час карантину? 

- Коли відновиться попит на робочу силу?

- Як виходити з карантину, щоб не вдарити по бізнесу та людям?

Для текстової публікації LIGA.net обрала найцікавіше з першого ефіру.

Безработица и карантин. Кто виноват и что делать? Zoom-дискуссия экспертов

 Гліб Вишлінський, виконавчий директор Центру економічної стратегії 

У світі існує три карантинних режими. Жовтий - превентивні заходи, червоний – локальна ізоляція, чорний - максимальна ізоляція та обмеження активностей. У залежності від режиму уряди розробляють карантинні ослаблення.

Зараз Україна перебуває у червоному режимі. Експерти Центру економічної стратегії склали список карантинних послаблень, які позитивно вплинуть на соціальну економічну ситуацію у період пандемії коронавірусу.

По-перше, потрібно відновити роботу громадського транспорту, для мінімізації ризиків зараження дотримуватися масочного режиму у транспорті, змінити режим його робити, в метро заходити по перепустках. По-друге, треба відновити роботу початкової школи та дитячих садочків, бо це - істотне обмеження для роботи батьків. Їх закривають тільки у чорному режимі. По-третє, у червоному режимі можна зняти обмеження з торгівлі непродовольчими товарами.

Уряд говорить про створення 1 млн нових робочих місць, але я не розумію, як це буде реалізовано в нових умовах. Можливо будуть створювати штучний попит на робочу силу через інфраструктурні проекти. Але якщо ми не знайдемо джерел запозичень для фінансування дефіциту бюджету, то навряд чи держава зможе створити таку кількість робочих місць.

Якщо буде позитивний сценарій захворюваності, відновлення попиту на робочу силу можна очікувати з 3 кварталу 2020 року.

Інна Бондіні, начальник управління надання послуг населенню Державного центру зайнятості

 У період карантину кількість безробітних збільшилися на 30%. Зараз в Держслужбі зайнятості зареєстровано 400 000 осіб, понад 340 000 з них отримують допомогу по безробіттю, вона складає 1000 грн.

Але навіть в умовах карантину кожен п’ятий безробітний, якій був на обліку в Держслужбі зайнятості, працевлаштовується на роботу. Зараз налічується 51 000 актуальних вакансій.

Незважаючи на те, що Центр працює дистанційно, ми активно організовуємо робочі співбесіди. 

 Тимофій Милованов, президент Київської школи економіки

Під час кризи треба допомагати не пенсіонерам, а безробітним. Наприклад, щомісячно виплачувати половину суми їхньої окладу. Це дозволить простимулювати економіку, не допустити зниження споживацького попиту.

Карантин не виліковує, дуже ймовірні спалахи пандемії, тому усім потрібно буде чекати вакцини. Це означає, що карантинні обмеження будуть продовжені на багато місяців. Я

к наслідок, слід очікувати глобальної реструктуризації економіки: переваги будуть у тих, хто може працювати дистанційно, вже скоротив присутність робітників та модернізував виробництво.