Содержание:
  1. Скандали довкола Уруського
  2. Закон про оборонні закупівлі
  3. Чи можлива відставка?

Минулий тиждень почався зі скандалу. На світлині з виставки в Абу-Дабі віцепрем’єр-міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський опинився поруч з президентом Чечні та поплічником Путіна Рамзаном Кадировим. Із вимогою надати пояснення на своїй фейсбук-сторінці її розмістив не аби хто, а шеф Уруського – прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

У той же день віцепрем’єр – також у Facebook – пояснив: жодних контактів з Кадировим не мав, а рішення про розміщення керівників офіційних делегацій під час ходи на початку церемонії ухвалювали організатори виставки. 

Хоча обраний Шмигалем спосіб комунікації з підлеглим спровокував сотні жартів та коментарів, навряд чи це був жарт з боку прем’єра. Крісло під Уруським хитається з початку року, розповідають співрозмовники LIGA.net в Кабміні.

Наразі публічна частина конфлікту серед верхівки уряду вщухла. Однак скандалів довкола Уруського, якого, за словами багатьох співрозмовників LIGA.net, до Володимира Зеленського привів Володимир Горбулін, вистачає.

LIGA.net розбиралася, з чим вони пов'язані і чи дійсно віце-прем'єру світить звільнення.

 

Скандали довкола Уруського

У листопаді журналісти "Схем" зафіксували ввечері урядовий Mercedes та самого міністра Уруського біля офісу українського бізнесмена Бориса Кауфмана

Шмыгаль против Уруского. Грозит ли отставка главе Минстратегпрома
Зустріч Уруського з бізнесменом Кауфманом (Фото: скриншот Схеми)

У грудневому інтерв’ю Радіо Свобода Уруський підтвердив зустріч: "Нічого страшного в цьому немає абсолютно. Це ж не якісь там "договорняки", як кажуть, таємні. Нічого таємного", – повідомив міністр, додавши, що темою дискусії були "можливі інвестиції" Кауфмана. Які саме, він не деталізував. 

Наступна історія стосувалась не Уруського, а його міністерства. 21 січня Кабмін збирався на позачергове засідання, щоб звільнити тепер вже ексзаступника Уруського – Віталія Немілостівого. Судячи з відео поліції, наприкінці грудня той їхав за кермом напідпитку та влаштував конфлікт з правоохоронцями: коли ті його зупинили. Уруський у Facebook розкритикував свого зама та пообіцяв звільнення. 

Буквально за два тижні 32 депутати президентської партії Слуга народу на чолі з головою парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитром Наталухою внесли до Ради підписану постанову про відставку вже самого міністра. Головна претензія нардепів: за час перебування Уруського на чолі міністерства стан та основні показники діяльності у стратегічних галузях промисловості суттєво погіршилися.

"Протягом цього періоду міністр не лише не продемонстрував успіхів та реформаторського підходу, а й поглибив кризу в уже існуючих проблемних галузях", – йдеться у пояснювальній записці до постанови. 

Звільнення потрібно, аби не ризикувати іміджем Державного космічного агентства та досягненнями, які у сфері супутникових технологій вже зробили й профільний комітет, і держагентство, і не зірвати запуск українського супутника у грудні, уточнив тоді намір нардепів Наталуха під час брифінгу в Раді.

Постанову внесли до парламенту 3 лютого. А вже через день на сайті Ради з'явився законопроєкт про внесення змін до закону про космічну діяльність авторства Дмитра Наталухи (Слуга народу), Сергія Тарути (Батьківщина) та ще 33 нардепів. Суть документу: вивести Держкосмос з підпорядкування Мінстратегпрому та надати агентству спецстатус. 4 березня документ розглядатимуть на комітеті з питань економічного розвитку. 

Щоправда у Наталухи для цього можуть бути власні інтереси, пояснює співрозмовник LIGA.net з аерокосмічного середовища, який раніше обіймав топпосади в цій галузі. Виведення з-під управління Мінстратегпрому та спецстатус зроблять Держкосмос фактично непідконтрольним. Вплив Комітету з питань економічного розвитку, який очолює Наталуха, навпаки зросте. 

Уруський щонайменше двічі зустрічався з міжфракційним об'єднанням депутатів, повідомили LIGA.net у пресслужбі відомства. На них міністр інформував нардепів про нормотворчу діяльність, ситуацію зі створенням міністерства, зазначили там. 

Битва за космос

Події в Раді відбувалися на тлі конфлікту Уруського із самим Державним космічним агентством та його ексглавою. У листопаді віцепрем’єр ініціював звільнення з посади голови Володимира Усова, той заявив про тиск з боку міністерства та блокування реформи органу. У грудні Усов подав до суду для поновлення на посаді.

27 січня Мінстратегпром оголосив конкурс. 22 лютого у Держкосмос призначили нового тимчасового керівника – Володимира Міхеєва. Його попередник та зам Усова – Михайло Лев – провів на посту три місяці. А ще через два дні уряд призначив керувати агентством вже іншу людину – Володимира Тафтая, якого обрали на конкурсі.

Не факт, що це остаточне рішення. 2 березня до ОАСК надійшов позов про оскарженням результатів конкурсу. 

Всередині лютого, ще до нового керівника, Державне космічне агентство (яке Уруський очолював з січня до серпеня 2015 року) публічно звинуватило віцепрем’єра в "маніпуляціях та некомпетентності". Приводом стали слова міністра в одному з інтерв’ю про готовність супутника Січ 2-1 та саботаж з боку керівництва Держкосмосу. 

Згідно з завданням Зеленського, супутник Січ 2-1 (нова назва Січ 2-30) мають запустити на навколоземну орбіту на честь 30-річчя Незалежності України. Уруський стверджує, що льотний зразок супутника зібрали ще у листопаді, у Держкосмосі кажуть, що він готовий лише на 85%. 

"Заяви офіційних осіб про події чи роботи, у яких останні не брали участь або інформація про які відсутня, ставлять під загрозу престиж державних органів влади та повертають суспільство у радянський період, коли гасла були важливіші за правду", – йшлося у повідомленні Держкосмосу на офіційній сторінці Facebook. 

Станом на 1 березня повідомлення з критикою Уруського зникло, LIGA.net вдалося зафіксувати вже заархівовану версію.

Шмыгаль против Уруского. Грозит ли отставка главе Минстратегпрома
Архівне повідомлення Держкосмосу з критикою міністра Уруського (Фото: скріншот Liga.net)

Конфлікт з Укроборонпромом

"З початком роботи Міністерства стратегічних галузей промисловості уповільнилась реформа в оборонній галузі, яка до цього рухались досить швидко", – стверджує Олена Трегуб, виконавча директорка Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони (НАКО) в коментарі LIGA.net

У листопаді 2020 року публічно вибухнув конфлікт між віцепрем’єром та командою Укроборонпрому: у концерні публічно заявили про порушення міністерством "червоних" ліній. У заяві представників концерну зазначалося, що команда Уруського нав’язує УОП "своїх" людей на посади та вже три місяці блокує реформу підприємства. Станом на початок грудня між концерном та міністерством тривало одразу п’ять умовних воєн (детальніше про них можна прочитати тут).

Щоб покласти край суперечкам, 3 грудня президент Зеленський призначив очільником Укроборонпрому ексголову Херсонської ОДА Юрія Гусєва. Той зміг прибрати гострі кути зі стосунків двох відомств, однак частина розбіжностей існує досі, каже в коментарі LIGA.net Гліб Канєвський, голова галузевої громадської організації StateWatch.

Зокрема, є непорозуміння, як реалізувати прийнятий наприкінці січня у першому читанні законопроєкт про корпоратизацію концерну – хто контролюватиме цей процес. Спершу повноваження проводити реформу та контролювати Укроборонпром під час процесу покладалися на Кабмін, каже експерт StateWatch.

"Мінстратегпром хоче бути єдиним органом контролю: формувати наглядову раду, призначати гендиректорів, затверджувати статути, забрати під себе спецекспортерів (генерують 70% прибутку концерну, – LIGA.net)", – стверджує Канєвський. 

"Це небезпечно, оскільки дозволяє Уруському в ручному режимі робити все, що він хоче та уникнути будь-якої відповідальності", – пояснює на правах анонімності співрозмовник LIGA.net з громадського сектору, який професійно пильнує за реформою.

Але публічних суперечок більше немає.

26 лютого віцепрем’єр Уруський звітував про підсумки роботи у 2020 році. Він назвав закон про корпоратизацію концерну пріоритетним на 2021 рік. "Народні депутати подали до цього документа близько тисячі поправок та зауважень, і нині триває робота над їх врахуванням", – зазначив голова відомства.  

Закон про оборонні закупівлі

Прийнятий ще в серпні минулого року закон про оборонні закупівлі мав запрацювати з 1 січня. За словами Канєвського, документ повинен прибрати "надмірно секретну" практику державного оборонного замовлення за часів Порошенка, та перевести закупівлі для армії на електронні торги. Для того, щоб закон набрав чинності, Мінстратегпром мав розробити та прийняти 30 підзаконних актів. Але не встиг. До 1 квітня закуповувати оборонні товари та послуги для армії та силовиків можна на основі перехідних положень, як буде далі – поки незрозуміло, кажуть співрозмовники LIGA.net.

"Мінстратегпром просто не забезпечив вчасне прийняття необхідних постанов, не розробив електронний реєстр виконавців закупівель, процедури та платформу для закупівель", – пояснює Канєвський. 

Уруський наполягає, що робота триває. Міністерство вже підготувало 10 (з 30-ти) проєктів постанов уряду щодо імплементації закону про оборонні закупівлі, повідомив він під час звіту за 2020 рік. Уряд ухвалив вісім із них. 

"Залишилися дві останні постанови, які будуть розглянуті на найближчому засіданні КМУ. Таким чином, Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості відпрацює всі залежні від нього постанови для імплементації Закону України "Про оборонні закупівлі", – повідомив Уруський 3 березня.

Процес узгодження перших шести "зайняв досить багато часу", повідомляв віцепрем'єр раніше, додавши, що цей закон також серед пріоритетів Мінстратегпрому на 2021 рік. 

10 лютого НАЗК знайшла у запропонованих проєктах актів корупційні ризики.

"Ці постанови виписані так, що створюють серйозні корупційні ризики, а також по суті заперечують дух нового закону про оборонні закупівлі", – пояснює Трегуб з НАКО. 

За її словами, провал імплементації закону про оборонні закупівлі може негативно позначитись на стосунках зі США, адже реформа оборонних закупівель є умовою надання безпекової допомоги зі Штатів.

Кілька спроб LIGA.net домовитись про інтерв'ю з Уруським з листопада минулого року залишились безрезультатними.

Чи можлива відставка?

Чому процес відбувається так повільно? Мінстратегпром є одним з наймолодших серед центральних органів виконавчої влади, штат міністерства сформовано лише на третину, вказав Олег Уруський під час звіту.

Втім попри брак кадрів, за словами Трегуб з НАКО, міністерство не залучає до співпраці жодного експерта від громадянського суспільства, які за підтримки міжнародних партнерів з країн НАТО допомагали просувати оборонну реформу раніше. "Натомість чиновники почали працювати у радянських, а не європейських, традиціях – без залучення громадськості, кулуарно і непрозоро", – стверджує Трегуб.

Читайте також: Итоги 2020 для украинской оборонки: плюс министерство и отложенная революция в госзакупках

Чи означають ці скандали та зрив дедлайнів, що міністру справді "світить" відставка? Не схоже.

У середині лютого те, що президентська фракція не розглядає питання відставки віцепрем’єра, дав зрозуміти керівник парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев

"Щодо діяльності пана Уруського є деякі претензії з боку економічного комітету Верховної Ради, від наших колег, і вони обговорюються всередині нашої команди. На сьогодні питання про його відставку не розглядається", – передає його слова Інтерфакс

Гетманцев додав, що "необхідно вичерпати всі можливості для врегулювання проблемних питань у діяльності Уруського, а потім вже приймати відповідні кадрові рішення".

За словами співрозмовника LIGA.net в уряді, скандал через фото з Кадировим розцінили саме як помилку протоколу.

Хоча до його роботи в прем’єра є претензії, звільняти Уруського через це не будуть, каже співрозмовник в Кабміні. На посаді загалом він дає раду десь на 3+, – розповідає він. А отже можливі зміни як на гірше, так і на краще. 

У команді Олега Уруського працює 42 радники. Серед них – екс-рем'єр-міністр України Юрій Єхануров, ексглава судової адміністрації Зеновій Холоднюк, посередник у військово-технічному співробітництві між Йорданією та України Бані Насер Абдулла Юсиф. Повний перелік радників Олега Уруського дивіться на сайті LIGA радників.