Продать АЭС или Цирк? Зачем на самом деле нужна приватизация
Рисунок LIGA.net - Евгений Адаменков

Що було спочатку - державне чи приватне?

Це паралельні процеси. Поява держави створила розподіл на державне і приватне. Наприклад, у Давньому Єгипті усі великі інфраструктурні проекти будувалися фараонами. У той же час сільськогосподарські підприємства були у приватній власності. Це схоже на "державний капіталізм".

В Османській імперії та Франції до революції 1789 року податки збирали приватні особи. Вони просто купували за певну суму це право у монарха, натомість зібрані гроші забирали собі. Зараз це виглядає дивним. У ХІХ столітті приватні банки могли випускати власні банкноти, що були засобом платежу.

Якщо підсумувати, зі зміною епох щось з приватного ставало державним, щось з державного — приватним.

Чи є підприємства, які не можуть бути приватними?

Формально - так. В Україні є перелік стратегічно важливих підприємств, які не можуть бути приватизованими.

Вони будувалися за часів Радянського союзу, а потім їх просто побоялися віддати у приватні руки. Так, усі наші "старі" великі підприємства військово-промислового комплексу належать державі. У той же час в США вони можуть перебувати у приватній власності.

Але тоді постають питання, пов’язані з безпекою або державними інтересами. Наприклад, чи можна обмежувати цьому приватному підприємство експорт у треті країни, з якими ми маємо проблеми?

А атомні електростанції можуть бути у приватних руках?

Так. Наприклад, сумнозвісна АЕС у префектурі Фукусіма у Японії, яка постраждала через землетрус та цунамі у 2011 році. Форма власності глобально не впливає на безпечність чи надійність технології.

Якби це була державна електростанція, скоріш за все, ситуація з руйнуваннями та викидами була б така сама.

Всі обговорюють приватизацію Цирка. Це треба робити?

Більшість музеїв та театрів лишилися Україні у спадок з часів СРСР. Вони можуть стати приватні. Але варто пам'ятати, що у західних країнах культурні установи часто отримують фінансування від меценатів. Це покриває різницю між їх доходами та видатками. У нас такої традиції поки немає. Держава "тримає" такі підприємства не через економічну доцільність, а тому що має функцію розбудови та збереження національної культури. Водночас, оцінити такі поняття як "збереження культури" важко. Так само важко врахувати кращі варіанти витрат тих державних коштів, що зараз спрямовують на такі об’єкти.

Хто віддає державні підприємства на приватизацію?

З одного боку, це Верховна Рада – вона затверджує перелік підприємств.  З іншого боку — Фонд держмайна. Верховна Рада ухвалює Державний бюджет, де зазначений план доходів від приватизації певних підприємств. Фонд держмайна, який управляє всією державною власністю, готує та виставляє підприємство на торги.

Чи може держава навмисно створити підприємство для продажу?

Буває. Держава створює підприємство, розвиває його, щоб воно було конкурентним на ринку, а потім продає його. Але дуже часто такі проекти є збитковими.

Наприклад, країни будують інфраструктуру під Олімпійські ігри та розраховують, що згодом вона приноситимуть прибуток, об’єкти можна буде продати. Але зазвичай ці надії не виправдовуються. Так, зокрема,  було у Греції та Росії.

Скільки має бути державних підприємств?

Стандартів не існує. Проте є принцип для оцінки ефективності держпідприємств. Вони мають отримувати стільки ж прибутків та платити податків, як аналогічні приватні підприємства.

Чому державні підприємства менш ефективні?

Держава часто робить економічно недоцільні речі. Наприклад, якщо приватне підприємство збиткове, то воно або вдається до скорочень працівників, або банкрутує. Держпідприємство, у свою чергу, завжди може "попросити" гроші з Державного бюджету. Це провокує надмірні видатки.

Часто недоброчесні люди використовують державні підприємства, щоб виводити з них кошти. Наприклад, через роботу з пов’язаними з керівництвом приватними підприємцями-посередниками. Така схема часто працювала в Україні та навіть отримала неформальну назву "приватизація менедженту".

Як з цим боротися?

Дієвим вважається створення в державних підприємствах незалежних наглядових рад, які не мають впливу з боку держави. Натомість вони мають затверджені KPI для оцінки діяльності.

Які переваги і недоліки різних форм власності?

Погані економічні результати приватного підприємства не впливають на державу, і це основна перевага цієї форми власності.

Мати підприємства державної форми власності добре, якщо вони позитивно впливають на ринок, сплачують податки у бюджет та надають сервіси, які важливі для громадян.

Наприклад, приватні банки можуть відмовитися відкрити свої відділення у гірських чи малонаселених районах. Державні банки можуть це зробити. Так, вони працюватимуть зі збитками, але виконають своє завдання - нададуть всім громадянам доступ до фінансових послуг. Звісно, це можна зробити і без державних банків. Наприклад, надати пільги комерційним банкам задля того, щоб вони погодилися на таку пропозицію. Але дати 100% гарантії, що вони цим зацікавляться, складно.

 

Пояснював Олександр Жолудь, член Ради директорів Kyiv School of Economics (KSE)

Информационное партнерство LIGA.net и KSE происходит на безоплатной основе. Если у вас есть идеи о темах будущих эксплейнеров, пишите в комментариях, мы обязательно передадим ваши пожелания нашим партнерам в KSE