Сьогодні в Кремнієвій Долині з декількома успішними українськими стартапами з цікавістю переглянули перший виступ президента Володимира Зеленського на IForum 2019 щодо його бачення інноваційної України. Переглядали, плануючи наступну конференцію з питань України в Стенфорді та Кремнієвій Долині у 2020 році. Ми дуже надихнулись супер-успішною першою конференцією та панеллю Технології та інновації: зростайте dаш бізнес з Україною, які провели менша двох тижнів тому.

Що чекають почути від президента?

Насамперед, його візію інноваційного розвитку Україну. А саме ідеї, логічної конструкції образу бажаного майбутнього для нашої держави. І ця візія хоча б на п'ять років його президенства, а бажано на 10 чи навіть на 20.

Його бачення стану розвитку інновацій та технологій зараз. Як йдеться у моїй улюбленій пісні: "Де ми є, хто ми є?".
Невідкладні кроки і стратегічні, які він може зробити в межах своєї компетенції.

Що він очікує від бізнесу, бізнес-асоціацій, громадського сектору. Яка інформація, консультації чи ініціатива потрібні? Який формат майбутньої системної роботи з бізнесом?

Що почули і побачили?

З 18 хвилин виступу 12 хвилин розповіді середовищу IT-бізнесу про винахід друкарського пресу, розробки Massachusetts Institute of Technology, приклади роботизації, приклад діджиталізації Африки, статистику щодо ефекту впровадження технологій на економіку і звинувачення попередників...

Цифрові документи, реєстри на блокчейн, кімната як в Apple, яку треба зробити разом, відновлювальна енергетика і інфраструктура для електромобілів та безпілотників.

Використання двічі англійського слово з коренем f@ck та часто "бла-бла-бла". Чи це, думаючи, чомусь, що всі глядачі в секторі використовують лайливі слова, чи це, показуючи своє відмінне володіння англійською?

Ну і ось на 15-й хвилиній дійшли до нашої візії – "країна в смартфоні". А ще пан президент започатковує ініціативу "Ліфт". Можливо, це і цікаві проекти. Проте, на жаль, мені так і не вдалось зрозуміти про що йдеться за три хвилини. І це ж, я сподіваюсь, не візія?

UPD. Про невтручання правоохоронних органів в роботу тех компаній і вилучення серверів підтримую. Тому чекаю кандидата на посаду Голови СБУ.

Маю визнати, що сама презентація і картинки, були досить непогані.

Чому так?

Не знаю, але, можливо, все ж таки команді потрібно розповісти президенту, що український IT-сектор – це не фішечка, а мега-успішна галузь української економіки. Що Україна - це не Африка.

Чому Україна не Африка?

3,4% в ВВП України, 3-ий за обсягами експортний сектор з валютною виручкою майже $2 млрд, лідери в ІТ-аутосорсингу в Європі.

Читайте также - Замглавы НБУ: 3%-й рост ВВП - среднесрочная угроза для страны

Український IT-бізнес – це успішні 4 000 компанії (80% малий і середній бізнес) та 160 000 висококваліфікованих інженерів.

Українські компанії працють зі світомими лідерами Google, Oracle, Microsoft, Intel, Cisco, Netcracker.

Це понад 100 R&D центрів міжнародних технологічних компаній.

Це понад 2000 стартапів, які працюють в галузях від програмного забезпечення для бізнесу до штучного інтелекту.

Це два юнікорни - Bitfury та GitLab

Це - Allset, Augmented Pixels, Depositphotos, Grammarly, Invisible.Io, MacPaw, People.Ai, Petcube, Readdle та багато інших.

А що ж там чиновники, крім того, що вчаться вимовляти слово діджиталізація?

Коротко про експорт

Команді президента варто було б почитати Експортну стратегію України на п'ять років та проект Експортної стратегії для IT-сектору, документи які розроблялись спільно з бізнесом за міжнародною методологією та за участі міжнародних експертів. Якби команда пана, президента ознайомилась з цими документами, як мінімум би мали розуміння статусу кво та аудиторію, перед якою вони виступали. А ще б побачили, які є проблеми в галузі і потенційні шляхи їх вирішення, що вже було зроблено урядом для цього.

Якби команда пана президента ознайомилась з урядовими напрацюваннями – відкрила багато цікавого для себе: від торговельних місій, навчальних курсів, виставок, інвестиційних та експортних конференції…

І де ж цей Елон Маск?

Видається мені, що, на жаль, пане президенте, з таким підходом і виступами, не матимете ви, навіть, зустрічі з Елоном Маском, крім екскурсії заводом TESLA.

А про те, щоб почати з ним перемовини про заводи з виробництва TESLA, чи то, як ви сказали, про можливість "може домовитись" про його міністерську посаду в Уряді, - не варто і думати.

Тому так, як і у випадку з цитатою врезидента Рейгана в інавгураційній промові, – працюйте з фактажем, працюйте з бізнесом та експертами (не лише "домашніми"), аналізуйте напрацювання, які вже є.

Джерело - блог автора