Сьогодні основне питання у світі – ми на етапі завершення торговельних воєн (оголошення перемир'я) та формування визначеності чи далі торговельні війни триватимуть? Відповідь і так, і ні, а точніше - це початок тимчасового примир’я, яке може перерости в довготривале примир'я або хиткий мир.

Теми, про які мало говорять в Україні, та які або вже мають вплив, або матимуть вплив на Україну, зростання української економіки, український бізнес, залучення інвестицій.

Брекзиту з угодою з ЄС бути або перемога на виборах в Великобританії консервативної партії, на чолі з Борисом Джонсоном

Борис Джонсон виграв і отримає супер-більшість в парламенті. Це найкращий результат партії за останні 30 років.

Консерватори Джонсона отримали 364 з 650 місць в Палаті громад, комфортною більшістю 74 та найкращим показником партії на парламентських виборах з моменту тріумфу Маргарет Тетчер у 1987 році. Він звернувся до нації одразу після 7-ї години ранку в Лондоні, сказавши, що Brexit зараз є "невідворотнім, непереборним, незмінним рішенням британського народу" і пообіцяв тим, хто віддав свій голос торі в традиційних трудових районах: "Я не підведу вас".

Після перемоги, Джонсон пригрозив Євросоюзу Брекзитом без угоди. Це станеться, якщо сторони не досягнуть до грудня 2020 року домовленості щодо умов нової торговельної угоди.

Домовленість про перемир'я в торговельній війні США – Китай

Сполучені Штати та Китай домовились про умови торгової угоди "Перший етап", яка знижує деякі американські тарифи на китайські товари, стимулює китайські закупівлі американських аграрних та продовольчих, енергетичних та промислових товарів, вирішуючи деякі питання із захистом інтелектуальної власності в Китаї.

Жодна сторона не оприлюднила всі деталі угоди, яка, як стверджує уряд США, має 86 сторінок.

Китайські чиновники говорять про угоду дуже обережно, не публічно підтверджуючи загалом версію Вашингтона.

В США угоду піддали значній критиці, як таку, що майже нічого не досягла, але за цю політику вже заплатили споживачі та фермери.

Читайте также - Brexit на излете: как Борис Джонсон превращается в Терезу Мэй

Разом з тим ця новина спричинила пожвавлення на азійських ринках.  

Нова торговельна Угода між США, Канадою та Мексикою

Після свого обрання, президент США Дональд Трамп заявив, що існуюча угода між цими країнами - NAFTA - не відповідає інтересам США. І ініціював перемовини щодо нової угоди під загрозою застосування до товарів з Канади та Мексики ввізних мит.

Текст угоди був погоджений майже рік тому, проте Конгрес наполягав на змінах. І ці зміни сторони погодили вчора, після майже 11 годинних перемовин, коли всі припускали, що угоди не буде. Тобто, тепер є надія що погоджений текст пройде ратифікацію у всіх парламентах. Повна остаточна версія ще не оприлюднена.

Проте як виявилось, дві угоди набагато схожіші, ніж вони відмінні - і вплив нової угоди на економіку США може бути не настільки великим. Було встановлено, що угода створить 176 000 робочих місць через шість років і збільшить ВВП на 0,35% - вплив, який агентство назвало "помірним". Для порівняння: в США було створено 266 000 нових робочих місць лише у листопаді 2019 року. 

Ось чому я завжди наполягала і проводила постійно інформування та консультацій з профільними комітетами у Верховній Раді на стадії перемовин будь-яких торговельних угод. Цікаво, як зараз відбувається взаємодія Верховної Ради та Мінекономрозвитку?

Натомість торговельна війна США – ЄС триває

Через кілька годин після того, як США та Китай домовилися про першу фазу торгової угоди, американський уряд почав розгляд можливості застосування мит у розмірі 100% на товари із Євросоюзу. Наприклад, віскі, коньяк, сири та багато іншого - зі 100% тарифами.

Торговий представник США опублікував перелік сотень товарів, до яких, крім алкоголю та сирів, входять вино та різні види м'яса та морепродуктів, а також невійськові вертольоти.

Нові тарифи зважуються у відповідь субсидії ЄС Airbus, які, на думку США, завдають шкоди конкурентові американському виробнику Boeing. І це все відбувається на фоні справи в Світовій Організації торгівлі.

У жовтні США ввели 10% мита на великі цивільні літальні апарати та 25% на сільськогосподарські товари з Європи.

Кінець ери міжнародної торгівлі в існуючому форматі або 10 грудня у системі суперечок Світової організації торгівлі "згасло світло", і президент США Дональд Трамп, здається, був радий його вимкнути

10 грудня, звичайно, не кінець світу, але для багатьох, хто працював в рамках глобальної системи нагляду за торгівлею, ця дата має апокаліптичні наслідки. Саме тоді вищий орган СОТ з рогляду суперечок припинить свою роботу після того, як адміністрація президента Трампа заблокувала повторні призначення до апеляційного органу. Без діючої системи апеляцій, міжнародні торговельні суперечки фактично не можна буде вирішити, і вони можуть швидко перерости в тарифні війни, які виходять з-під контролю.

Нагадую, згідно з правилами СОТ, рішення, прийняті за результатами суперечок, стають обов'язковими для виконання в разі їх затвердження Органом з вирішення спорів. Якщо після цього вони не виконуються, член СОТ, який виграв спір, має право застосувати заходи у відповідь (retaliation clauses) (з дотриманням певних вимог), що раніше дисциплінувало сторону, яка програла все-ж таки імплементувати рішення і усунути порушення.

Процедура вирішення спорів в СОТ передбачає дві стадії: "перша інстанція" - розгляд групою експертів і "апеляційна інстанція" - розгляд Апеляційним органом.

Якщо рішення групи експертів оскаржується в Апеляційний орган, воно вступить в силу тільки після розгляду в апеляції і його затвердження Органом з вирішення спорів. Оскільки 11 грудня, по суті, Апеляційний орган втратив свої повноваження, члени СОТ розуміють, що тепер сторона, що програла, може блокувати прийняття фінального рішення шляхом подачі апеляції, яку просто нікому буде розглядати.

11 грудня спонукала членів СОТ шукати рішень для виходу з цієї події. Так ЄС вже запропонувала своє бачення.

+1 новина

3,0% зростання економіки в 2020 очікує МФВ – основна причина торговельні війни і спори. Якщо прямий ефект є незначним, то непрямий ефект буде величезним і не лише у 2020, якщо війни і спори продовжуватимуться.