За перші чотири місяці року український експорт скоротився незначно – на 1,5%. В нинішніх умовах – це подвиг української економіки в цілому і кожного бізнесу зокрема.

Імпорт, натомість, впав на 9,5%. Найбільше до його зменшення долучилися енергоносії (газ, нафта, вугілля і електроенергія), машинобудування і автомобілі. Негативне сальдо зовнішньої торгівлі скоротилося у 3,5 рази: з $2,1 млрд до $599 млн.

Звісно, для економіки в цілому і для державних фінансів, це не дуже приємний розвиток подій. Це означає і відсутність економічного зростання, і зменшення надходжень до бюджету.

Найпроблемніша сфера - металургія.

З початку року експорт товарів 72 (чорні метали. - Ред.) та 73 групи (вироби з чорних металів. - Ред.) впав на $538,5 млн. Ця цифра більша, ніж сума на яку скоротився експорт у цілому. І ця ж галузь тягне вниз не лише експорт, а і промисловість.

Глобальний ринок металургії перебуває у штопорі ще від запровадження мит з боку США. Зараз попит на метал падає через пандемію коронавірусу та зупинку виробництв-споживачів.

Нагадаю, що передноворічне падіння промисловості теж було викликано структурною кризою в металургії.

Яким буде вихід з цієї світової кризи наразі невідомо.

Тактично, важливо захистити свої ринки збуту.

Євросоюз зараз переглядає захисні заходи, які свого часу запровадив у відповідь на дії США. Європейські виробники сталі відкрито вимагають використати цю нагоду, щоб наглухо закрити свій ринок.

Наразі і Україна, і ЄС розуміють, наскільки важливо діяти в межах міжнародних правил і не шкодити один одному, так як це передбачено статтею 42 Угоди про асоціацію.

Інший важливий гравець в регіоні – Туреччина - нажаль відходить від делікатного балансу щодо металургії (і не лише металургії) в рамках наших переговорів.

Рішення Туреччини від 21 квітня 2020 року збільшити мита на металургійну продукцію не лише ставить під сумнів можливість подальшого ведення переговорів про вільну торгівлю, але й може стати основою для проведення розслідування про дискримінаційні та недружні дії по відношенню до законних прав та інтересів українських виробників. (Так як це було влітку 2014 року по відношенню до Білорусі).

Захищаючи свій ринок, Міністерство економіки веде кілька розслідувань по металургійній продукції, одне з яких буде завершено вже в найближчі дні.

Кількість таких розслідувань лише зростатиме доти, доки не буде знайдений новий глобальний баланс на ринку сталі. І знайти його буде дуже нелегко.

Щоб не обмежуватися металургією, варто відзначити, що компенсатором падіння по інших напрямах, є сільське господарство – експорт зернових від початку року зріс на $217 млн до $3,46 млрд.