Протягом 14 років аналізу та реалізації стартап-проектів, я випробував усі відомі моделі та методології оцінки привабливості та розробки інвестиційних ідей. В результаті, дійшов висновку, що проекти з найбільшим потенціалом росту мають певні характерні риси, виявлення яких передує оцінці фінансових показників та досвідченості команди.

Чотири маркери успіху 

1. Простота користування

Проривні продукти прості в користуванні. Часто настільки, що потенційний користувача, який раніше не використовував щось подібним, без проблем ними користується. Наприклад, конструктори сайтів Wordpress та Template Monster надають можливість створювати сайти користувачам без глибинних технічних навичок та знання мов програмування. Або ж сервіс Grammarly, який уможливив правильне написання англомовних текстів без глибинного знання англійської мови.

2. Ціна

Рішення, доступніші за ціною, проникають на ринок значно швидше. Чим нижче вартість продукту за пірамідою купівельної спроможності, тим краще. Тобто, продукти, які змінюють цінову пропозицію, як правило мають більшу швидкість подальшого масштабування. Прикладів багато – автомобілі Ford, персональні комп’ютери, мобільні телефони, електроавтомобілі та інші продукти, й навіть ті самі конструктори сайтів, які змінили цінову пропозицію в десятки разів.

3. Доступність

Продукти, які зменшують або усувають існуючі споживчі бар’єри, проникають на ринок швидшими темпами. Так, Airbnb зробив доступними мільйони квартир по всьому світу для мандрівників, а перші маркетплейси Amazon та Alibaba усунув географічні та фізичні межі для купівлі безлічі товарів з будь-якої точки світу.

4. Час

Проривні продукти економлять час користувачів. Наприклад, автономний-пилосос, виключна перевага якого – це економія часу на прибирання приміщень. 

Аналізуючи перспективні інвестиційні проекти, варто пам’ятати, що перераховані фактори направлені саме на проникнення продукту на ринок некористувачів та можуть проявлятися в різних комбінаціях. Наприклад, створення мультиварки спростило приготування їжі та значно зменшило витрати часу. Більшість SaaS рішень, таких як сервіс для управління проектами Trello, сервіс для обліку та звітності малих підприємців QuickBooks, перший CRM-сервіс SalesForce або сервіс з автоматизації email-маркетингу Mailchimp – це поєднання усіх чотирьох факторів. 

Звичайно, наявність досвідченої команди є визначальним чинником успіху будь-якого інвестиційного проекту. Однак перспективи масштабування створюваного продукту принципово залежать від потенціалу глибини ринку. Це можна зрозуміти в залежності від конфігурації продукту в розрізі простоти, часу користування продуктом, його ціною, та доступністю. 

Републикация полной версии материала запрещена (без письменного разрешения от редакции)