Що ж відбувається зараз з глобальними компаніями, що і як вони роблять в цей непростий час? Виживають не найсильніші або найрозумніші, а ті, хто найбільш пристосовуються до змін, як говорив Дарвін. 

Найцікавіше за минулий тиждень.

Харчова промисловість

- Tyson Foods, найбільша м’ясна компанія США, попередила про можливий дефіцит м‘яса, бо складний ланцюг постачання харчової продукції  "розривається". 

Tyson Foods закрила три заводи та частково відновила роботу четвертого. Майже третина виробничих потужностей з переробки свинини в США та 14% потужностей виробництва яловичини не працюють. 

- Американські фермери, відрізані від ланцюгів поставок, почади знищувати їжу, як в сценах з часів Великої депресії. 

- Danone, виробник молочних та інших харчових продуктів, продовжує працювати: адаптувавши роботу фабрик до вимог безпеки, запровадивши заходи контролю, спеціальний одяг для працівників та впровадженням спеціального режиму віддаленої роботи. 

- PepsiCo, американська транснаціональна компанія у галузі харчової промисловості, звітує про прибутки, не зважаючи на закриття ресторанів і кафе, і, відповідно, зменшення реалізації цими каналами.

FMCG

Kimberly-Clark, американська корпорація-виробник товарів першої необхідності, в тому числі туалетного паперу і серветок, заявили, що панічні закупівлі напередодні оголошення карантину, особливо в Північній Америці, допомогли їй дуже наростити доходи в першому кварталі.

Технології

- Facebook інвестує в Індію. Компанія  вклала $5,7 млрд у швидко зростаючу телекомунікаційну групу Індії Jio. Facebook сподівається отримати прибуток від бурхливого розвитку e-commerce в цій країні. При цьому, акції Facebook впали на 18% з початку кризи.

- Компанія Apple презентує новий не дорогий iPhone з дуже скромною презентацією у середині глобального карантину (в час закриття магазинів, падіння купівельної спроможності).

- Акції Alphabet, материнська компанія Google і декількох її колишніх дочірніх компаній, впали лише на 18%, порівняно з 55% при кризі 2008 року. 

- Google, швидше за все, вперше за всю свою історію, покаже зменшення доходів за рік. Компанія наблизилась до цього в середині фінансової кризи 2008-2009 років, коли зростання доходів опустилося до мінімуму в 3%. Коронакриза призвела до майже повного припинення реклами, а також замороження діяльності малого бізнесу та місцевої реклами, які є основою пошукового бізнесу.

- Amazon виходить на новий рівень і говорить про найм 175 000 нових працівників. Основні сегменти росту - доставка в той же день, доставка продуктів харчування та товарів першої необхідності. Карантин лише пришвидшив розвиток цих напрямків. 

Такий стан справ може підняти вартість акцій до нового рекордного рівня. У перші дні кризи ціна акцій знизилася на 23%. З того часу вони піднялись на 45%. Amazon вперше може стати найдорожчою технологічна компанія у світі (минулого тижня, Amazon лише на 10% відставав від Microsoft, який зараз номер 1). 

- Білл Гейтс, американський бізнесмен, засновник корпорації Microsoft і співголова Фонду Білла і Мелінди Гейтс, заявив, що основне завдання фонду -протидія Covid-19.

Авіа 

- Airbus, одна з найбільших авіабудівних компаній, заявила про загрозу своєму існуванню. 

- Boeing, одна з найбільших світових аерокосмічних та оборонних корпорацій, у минулі вихідні завершила переговори про купівлю Embraer – бразильського виробника регіонального літаків.

- Delta, авіакомпанія США, зазнала збитків до оподаткування в першому кварталі в розмірі $607 млн. 

Рітейл

- GAP, американська група з виробництва одягу, яка також володіє брендами Banana Republic та Old Navy, перестала платити оренду своїм орендодавцям. Це дозволить заощадити $115 млн на місяць у Північній Америці. 

- Target, рітейл мережа в Північній Америці, попередила про проблеми з рентабельністю і доходами, навіть незважаючи на зростання продажів продуктів харчування.