Система освіти не надто змінилася за останні 50 або, навіть, 100 років. Навчаючи дітей по-старому, магічним чином ми хочемо підготувати їх до майбутнього. Багато сучасних батьків, не байдужих до майбутнього своїх дітей, точно знають, яким має бути процес навчання: гейміфікація, перевернутий клас, інновації в звичних речах. Вчителі-новатори вже показали, що це працює. У приватних школах. Але, згідно даних Державної служби статистики України, станом на 2017 рік у приватних навчальних закладах країни навчалися приблизно 23 500 школяра (0,6% від загальної кількості учнів). Як бути іншим 99% дітей?

Що таке змішане навчання і перевернутий клас?

Змішане навчання (англ. - blended learning) — методика, в рамках якої учні набувають знань і навичок з теми у різний спосіб: онлайн-навчання, традиційне навчання в класі, самостійної роботи.

Перевернутий клас (англ. - flipped classroom) – технологія навчання, що передбачає такі етапи:

  1. Новий теоретичний матеріал учні засвоюють самостійно вдома за допомогою онлайн-лекцій чи підручника. 

  2. Після цього діагностують усвідомлення матеріалу за допомогою легкого тесту (що може бути створений заздалегідь у тестовій оболонці вчителем).

  3. На уроці в класі учні задають питання, обговорюють новий матеріал з учителем і однокласниками, вчитель розставляє акценти, учні застосовують знання на практиці – проводять дослідження і розв'язують задачі, працюють в групах тощо. 

Переваги змішаного навчання

Головна принада методу в тому, що навчання перестає бути пасивним – всі учні долучаються до процесу навчання. Така модель дає більше свободи, а разом з тим вчить відповідальності – учень самостійно обирає час і місце для вивчення теорії. Вчитель перестає бути єдиним джерелом знань, учні вчаться самостійно здобувати і аналізувати інформацію з різних джерел. 

Разом з тим діти здобувають головні навички XXI століття – вміння критично мислити, ефективно комунікувати, формулювати запити, робити висновки.

Перевернутий клас сприяє особистісно-орієнтованому навчанню. В кожної дитини свій темп – комусь вистачить одного перегляду відеолекції, комусь потрібно переглянути відеолекцію багато разів, щоб запам'ятати і зрозуміти. Діти іноді хворіють. Ця технологія дає можливість учню "не випадати" з навчального процесу, не відставати від класу.

У вчителя з’являється більше вільного часу, який він може ефективно використати на уроці – задля формування міжпредметних зв'язків, розв’язування складніших завдань, проведення цікавих практичних робіт, досліджень. 

В Європі та США онлайн платформи, такі як Khan Academy, edX, давно використовують вчителі в школах і батьки вдома. Школи впроваджують методики змішаного навчання – теорію дитина вчить онлайн або дома, практикує знання в школі з учителем. Батьки при цьому радіють можливості вільно обирати час і місце занять, так як займатися можна онлайн, де завгодно і коли завгодно. 

В Україні, завдяки різноманіттю інструментів, є вибір, але в такому випадку страждає комплексність. Батьки з самого початку можуть віддати дитину до демократичної школи, приватної чи спеціалізованої, але навіть там змішане навчання не використовується масово. Можна сказати, що цей світовий тренд в Україну ще не прийшов.

Розуміючи цю тенденцію, й виникла ідея створити Global Innovative Online School. GIOS - це і методика, і інструмент для дистанційного та змішаного навчання. 

У березні ми запустили перший курс з математики для п’ятих-дев’ятих класів та вже маємо гриф Міністерства освіти і науки України.  Це короткі анімовані відео-уроки, інтерактивні тести, завдання з життя, ігрові методики, тренування критичного мислення. І кураторство педагога, так як навику "вчитися самостійно" потрібно вчитися. 

За півроку нашого існування тренд змішаного навчання активно шириться Україною. З GIOS вже займаються вчителі з 25 регіонів України.  Соціальна місія проекту – цифрова трансформація освіти. Це особливо важливо для віддалених сільських шкіл. Там, де один вчитель викладає і математику, і біологію, і фізкультуру. Батьки теж можуть долучатися до навчання - стежити за прогресом або займатися разом з дитиною. 

На сьогодні в GIOS зареєстровано 2200 користувачів, більшість з яких проголосували за онлайн навчання власними коштами. 80% дітей,  які вже пройшли курс, відмітили покращення результатів. 

Учні активно займаються, а  процес вивчення складних формул став простим завдяки гейміфікації та можливості займатись будь-де та будь-коли.

В планах розробників GIOS - предмети STEM (природничі та технічні дисципліни) та комплексні рішення для шкіл по всій Україні, які дають можливість вчителям системно застосовувати інструмент змішаного навчання чи перевернутого класу. Також в найближчих планах - білінгвальність програми, що означає наявність української та англомовної версії (а це дасть можливість українським школярам опанувати навичку працювати з англомовними курсами з кращих університетів світу або ж комунікувати з англомовними людьми будь-якої частини світу) та вихід на західні ринки з українським рішенням для осучаснення шкільної освіти.