Сьогоднішній стан сфери інтелектуальної власності в Україні - результат розпочатої ще в 2016 році, але й досі незавершеної реформи. З управлінської точки зору - це Франкенштейн - поєднання різних ініційованих змін, жодна з яких не доведена до фінальної реалізації. Наприклад, заявки на реєстрація прав інтелектуальної власності приймає профільне держпідприємство, а рішення за ними виносить Мінекономіки.

Зараз існує два основних суб’єкта функціонування сфери - у 2014 році Державне підприємство "Український інститут інтелектуальної власності" (Укрпатент) передали в управління Міністерству економіки. Тоді ж відомство наділили невластивими функціями, як то реєстрація об'єктів авторського права (приймаємо та розглядаємо заявки, видаємо свідоцтва) чи то атестація патентних повірених. Спільно з інститутом, ми збираємо Апеляційну палату, де оскаржують рішення щодо тих чи інших патентів та торговельних марок. 

Тобто зараз у сфері інтелектуальної власності і Укрпатент, і Мінекономіки щось роблять, але повноваження, так чи інакше, то перетинаються, то обмежені, то взагалі відсутні.

Вичищати та виправляти якісь недоліки, тобто займатись косметичним ремонтом, ніколи не допоможе вирішити проблему. Саме тому Мінекономіки разом із народними депутатами ініціювали новий законопроєкт №2255 від 10 жовтня 2019 року, імплементація якого дозволить завершити реформу цієї сфери. 

Законопроєкт передбачає створення зрозумілої дворівневої системи державного управління сферою інтелектуальної власності. Міністерство економіки формуватиме відповідну політику, а новостворений Національний орган інтелектуальної власності (НОІВ) виконуватиме окремі публічні функції (владні повноваження) з її реалізації. 

Що зміниться?

НОІВ буде єдиним вікном з обробки і видачі охоронних документів на об’єкти інтелектуальної власності, європейський сервіс для користувачів та прозорість у його роботі. 

Він:

- прийматиме рішення за заявками та видаватиме охоронні документи (патенти, свідоцтва) та реєструватиме набуття авторських прав;

Апеляційна палата функціонуватиме також саме тут - в єдиному центрі експертизи у сфері інтелектуальної власності - та у разі необхідності визнаватиме недійсними ті чи інші права;

- Атестацію патентних повірених та розгляд скарг кандидатів у патентні повірені проводитиме Атестаційна та Апеляційна комісії НОІВ;

- роботу органу направлятиме Мінекономіки, а наглядова рада здійснюватиме загальний контроль. 

У свою чергу, у Мінекономіки будуть наступні повноваження:

- визначення пріоритетних напрямків розвитку сфери інтелектуальної власності та забезпечення їхнього нормативно-правового регулювання, розробка пропозицій з удосконалення законодавства;

міжнародна співпраця у сфері інтелектуальної власності, представлення інтересів України з питань інтелектуальної власності у міжнародних організаціях та взаємодія  відповідними органами іноземних держав і міжнародних організацій;

- укладення міжнародних договорів про співробітництво у сфері інтелектуальної власності та забезпечення виконання міжнародних програм та реалізації проектів у цій сфері;

- здійснення координації діяльності НОІВ та контроль за використанням зборів та інші повноваження, передбачені цим Законом.

Аби реформа не перетворилась лише на зміну назви Укрпатенту, ми і пішли шляхом створення нового органу, взявши за основу діючі практики Європейського Союзу. Таким чином Україна отримає потужний клієнтоорієнтований офіс захисту прав інтелектуальної власності з прозорими процедурами та під громадським контролем. 

Ми отримаємо нову якість і правового поля, і взаємодії всіх зацікавлених сторін. Це також стане поштовхом для розбудови якісного сервісу для інноваційної діяльності в країні, а в подальшому ми синхронізуємося з європейськими колегами. Про це йдеться в угоді про Асоціацію с ЄС. Ми маємо і будемо готові працювати за єдиними стандартами та правилами. Це черговий крок України у стратегічному інтеграційному напрямі співпраці з цивілізованим світом.