Данська інжинірингова компанія BIIR працює на українському ринку з 2013 року. Протягом останніх шести років нам вдалося розвинути компанію з одного до 180 працівників. Можливо, темпи росту були б значно більшими, якби ми могли повністю зосередитися на бізнесі.

Представники компанії зустрічались як з екс-президентом України Петром Порошенко, так і з чинним президентом Володимиром Зеленським. Обидва очільники держави активно пропагували глобальну рекламну кампанію, агітуючи інвестувати в Україну.

На жаль, інвестувати в Україну – погана порада. Згоден, інвестиції можуть приносити чималі прибутки. Але в Україні забувають про ключовий момент для західних інвесторів - безпеку. Це лише показує глибоке нерозуміння суті західного бізнесу. Тому інвестування в Україну – це небезпечні інвестиції. 

Наприклад, в Данії інвестори купують облігації з заставою нерухомості не дивлячись на те, що від них негативна віддача. Це означає, що вони повертають менше грошей, ніж інвестують. Але інвестори, як і раніше, віддають перевагу інвестиціям з негативним відсотком, оскільки це вважається надійним інвестуванням. Так чому ж українські політики переконані, що іноземні інвестори відключать свій мозок і будуть інвестувати в Україну?

Кожного разу, коли українська влада заохочує іноземців інвестувати в Україну, всі мої знайомі бізнесмени тільки хитають головою, тому що знають, що вкладати інвестиції в Україну – це великий ризик.

Головний біль всіх інвесторів

Найбільша проблема інвестування в Україні - не корупція, а рейдерські атаки. З корупцією ще можна боротися. Ви, як інвестор, усвідомлюєте - через пошук шляхів обходу корумпованих чиновників діло просуватиметься трохи повільніше, ніж зазвичай. Але неможливо уникнути рейдерських атак, які для будь-якої західної компанії подібні до повільного зґвалтування.

Абсурду додає ще і той факт, що вашу компанію атакують і ставлять під загрозу ваші інвестиції не тільки злочинці. До них підключаються співробітники правоохоронних органів, прокуратури та, навіть, судді. Зрештою, проти них не відкриваються кримінальні справи, вони не переслідуються за законом.

Українці настільки звикли до такої системи, що нечасто звертаються із заявами до суду. Але для будь-якого іноземця такі речі, мов грім серед ясного неба. Коли наша компанія потрапила під рейдерську атаку в Одесі, ці події отримали такий же резонанс в данських ЗМІ, як і в українських. Для будь-якого жителя Данії це просто небувальщина. Якщо данський суддя порушує закон, суд самостійно приймає рішення про його відсторонення від роботи, він несе особисту відповідальність за свої вчинки.

В Україні ми поскаржилися на двох суддів, які протягом восьми місяців ухвалили та підтримували рішення про незаконні арешти щодо нашого офісу. У відповідь ми отримали пояснення, що ми виграли справу і проблему вирішено, тому немає потреби скаржитися на суддів. Однак, це не змінює той факт, що ці судді грубо порушили закон. Цікаво, в Україні жертвам зґвалтування також кажуть, що немає сенсу притягнути винного до кримінальної відповідальності, оскільки наразі зґвалтування припинилося?

Чи є в України шанс?

В цих рейдерських атаках також брали участь співробітники місцевих правоохоронних органів і прокуратури. Ми скаржилися на їх дії, але, звичайно, без жодних наслідків для зазначених осіб. Ми також подали офіційну скаргу на рейдерів до місцевої прокуратури, але пройшов вже рік, і ми не отримали жодного результату. Сумний, але навряд чи несподіваний результат.

Я люблю Україну, це насправді прекрасна країна. Але вона ніколи не зможе реалізувати свій величезний потенціал, поки ці злочинці гуляють на свободі. Мої знайомі економісти переконані, що у України є всі шанси досягти темпів зростання ВВП на рівні +7% на рік. Це дозволить країні і жителям стати вдвічі багатшими вже через 10 років. Але це станеться лише тоді, коли іноземці отримають можливість надійно інвестувати в Україну.

Для країни набагато важливіше досягти такого економічного зростання, ніж щороку покривати 400-700 рейдерів. Але рейдери, як і раніше, користуються підтримкою чиновників, поліції, прокуратури та судів.

Чужі комбайни на чужих полях ... 

І це стосується не тільки данських інвесторів. Кожне іноземне посольство в Україні пережило численні рейдерські атаки, і всі ці випадки відлякують іноземних інвесторів.

Одного разу зі мною зв'язався фермер з Бельгії, що веде свої справи на Західній Україні. Він розповів, як прокинувся одного ранку і побачив на своїх полях чужі комбайни. Оскільки це були не його комбайни, він викликав поліцію, яка нічого так і не зробила. Протягом двох днів фермер спостерігав за повільним викраденням його врожаю. Подібні ситуації - поганий стимул для інших інвесторів. Така сама ситуація сталася з данською компанією DFU Agro, яка зіткнулася з рейдерською атакою у Житомирі.

Сьогодні данські й голландські фермери - найефективніші виробники сільськогосподарської продукції у світі. Тільки уявіть собі, як Україні пощастило, що така компанія вирішила інвестувати свої кошти в цей ринок, тим самим впроваджуючи свої технології й ноу-хау та підвищуючи професіоналізм українських робітників.

Україна вже побачила результат роботи зарубіжних фермерів, коли в країні спостерігався величезний безперервний ріст сільського господарства. Але, звичайно, Україна зіткнулася б з ще більшим зростанням і значно вищим рівнем добробуту, якщо б багато іноземних фермерів не злякалися ситуації в країні.

Українці грабують не тільки іноземців, а й місцеві підприємства. Сьогодні ми спостерігаємо абсурдну справу, коли проти української авіакомпанії SkyUp розпочалася атака, при чому суд не має компетенції на розгляд цієї справи, а адвокат з відповідачем (фіктивною особою) нападають на SkyUp. Продовжуючи розгляд цієї справи, суд і адвокат компрометують себе, а їх дії, які б в моїй країні зруйнували кар'єри як суддів, так і адвоката, в цьому випадку, швидше за все, не матимуть для них жодних наслідків.

Ми всі дуже сподіваємося на новообраного президента Зеленського. Якщо він виконає навіть невелику частину своїх передвиборчих обіцянок, це  призведе до справжньої революції.. Але він має зробити це в країні, де 45% ВВП належить до тіньової економіки (в Данії цей показник складає 1,6%), деякі чиновники погрузли у корупції, а переважна більшість компаній платять зарплати в конвертах. Це дуже складна задача. Зеленському потрібно зупинити приблизно 700 рейдерських атак і покарати їх організаторів, щоб назавжди змінити інвестиційний клімат в країні на краще. Дорога перед ним вже добре вторована. Покарати рейдерів, призначити їм і їх помічникам реальні тюремні строки – досить просте завдання. Тим більше, що всі чесні українці мають міцний моральний дух і глибоко в душі усвідомлюють, що злочинці мають бути покарані. 

Проте, чи дійсно це станеться? Чи знову будуть лише розмови про краще майбутнє для України, але ніякого прогресу так і не буде?