У 2015 році ідеолог концепції Beyond Budgeting (життя без бюджету) та голова BBRT (Beyond Budgeting Roundtable) Б'ярте Богснес написав чудову статтю для ділової газети Норвегії про те, як динамічні компанії-газелі перетворюються на компанії-слонів. 

За його твердженнями, невеликі компанії, як правило, надихаються тим, як управляються великі організації, та копіюють їхні системи і процеси. І цей список вражаючий: розробка стратегії, бізнес-планування, бюджетування, управління ризиками, системи KPI, процеси управління ефективністю, системи винагород тощо. 

Всі ці системи існують задля того, або підвищити ефективність компанії. Однак, на думку Богнеса, ці системи дуже часто мають протилежний ефект. Вони перетворюють гнучкі компанії в повільні, жорсткі і дуже бюрократичні організації. Іноді навіть в сумні місця для роботи.

Насправді, ніде не вказано, що всі компанії мають побудувати всі ці системи, та що для всіх вони будуть однаково ефективними.

Швидкозростаючі компанії виграють за рахунок своєї гнучкості, швидкості прийняття рішень, вміння адаптуватися до нових умов. Саме це робить їх продуктивними. 

От і я не один раз зустрічала невеликі компанії із чудовими бізнес ідеями, керівники яких, надихнувшись програмами МВА, весь час були зайняті розробкою та імплементацією новомодних систем.

Така робота позбавляє співробітників бажання реалізовувати ідеї та перетворює роботу на процес заради процесу, що з часом викликає у них синдром дефіциту уваги.  

Пандемія коронавірусу нам всім показала, що треба шукати способи фільтрації інформації, відрізняти важливе від несуттєвого для кожного бізнесу. 

Для прикладу, складені та затверджені у грудні 2019 року бюджети, не відповідають реаліям вже у березні 2020 року. Для більшості компаній бюджети повністю мертві. 

Як пише Б'ярте Богснес у своїй статті для Financial Management Magazine від 11 березня 2020 року, у такому непередбачуваному світі ми не повинні сподіватися, що бюджетування дасть передбачувані результати. Єдине, що ми знаємо про наші припущення щодо бюджету на наступний рік, це те, що більшість з них будуть помилковими. 

Що тоді робити компаніям, аби залишатися динамічними та гнучкими у цьому непередбачуваному світі? На мою думку, відповідь на це питання знаходиться в площині простих відповідей.

Управління ліквідністю

Аби підприємства малого та середнього бізнесу не зазнавали втрат ліквідності і могли підтримувати свою діяльність, варто зосередити увагу на динамічному прогнозі грошових коштів, аналізі надходжень та вибуття грошових коштів підприємства. 

Наявність вільного залишку грошових коштів на банківських рахунках має стати стратегічною метою будь-якого підприємства. 

Прихильники системи життя без бюджету рекомендують приймати рішення та розподіляти свої ресурси якомога пізніше. Економити там, де це можливо. Вміти відрізняти життєво необхідні речі для бізнесу від несуттєвих – тих, від яких можна відмовитися принаймні сьогодні. 

Короткострокове прогнозування 

Складіть короткостроковий прогноз руху грошових коштів на період, який для вас сьогодні є максимально осяжним – місяць, два, три або тиждень. Все дуже індивідуально, єдиного рецепту не існує. 

Цей прогноз вам потрібен для того, аби знати свою точку беззбитковості та ухвалювати ефективні рішення в управлінні доходами та витратами. 

Якщо ваші витрати перевищують доходи, треба приймати стратегічне рішення - як втримати бізнес. І тут є дві стратегії – нарощувати доходи або скорочувати витрати. 

За моїми спостереженнями, більшість компаній схильні «різати» витрати. Це простіше. Якщо ви обрали саме цю стратегію, то будьте уважні, скорочення витрат не має вплинути на якість вашої продукції або послуги, адже це ваша репутація.

Освічені лідери цінують свою репутацію понад усе.

Залишайтеся газелями  

Газель, на відміну від відомих автомобілів російського виробництва, вважається однією з найшвидших та спритних тварин. Вона може пробігти кілька кілометрів зі швидкістю до 60 км/год без шкоди для свого здоров'я. 

Тож, тримайте швидкість у всьому, в своїх діях та рішеннях. Зараз не час для slow life. Будьте завжди зайняті, живіть по графіку, шукайте нові ідеї, плануйте абсолютно все, стукайте у всі двері, раптом потрібні вам відчиняться.

А ще газелі володіють відмінним слухом і зором. Дивіться настільки далеко вперед, наскільки вам дозволяє ваш зір. 

Прислухайтеся до всіх своїх співробітників, не відкидайте ідеї, не критикуйте, шукайте у всьому раціональне зерно та те, що створить вашому бізнесу та клієнтам додаткову вартість. 

До речі, моя особиста поради: їдьте краще на метро, аніж на «газелі».