Вийшли детальні дані Державної служби статистики, згідно яких реальний ВВП України таки зріс на 4,6% в другому кварталі 2019 року порівняно з другим кварталом 2018 року. В порівнянні з попереднім кварталом показник збільшився на 1,6% з урахуванням сезонного фактора. У серпні, коли Держстат опублікував оперативні статистичні дані, ми зібрали думки кращих колумністів LIGA.net про те, що означає зростання економіки майже 5%? Саме час їх перечитати.

"Потрібно бігти з усіх ніг, щоб тільки залишатися на місці. А, щоб кудись потрапити, треба бігти хоча б удвічі швидше!". Ця відома цитата з "Аліси в країні див" Льюїса Керролла гарно підходить для ілюстрації проблеми українського економічного зростання. 

Українська економіка зросла в другому кварталі 2019 року на 4,6%, в першому — на 2,5%. Чи достатньо це швидко? Польська економіка зросла на 4,4% в другому кварталі та 4,7% в першому. Поточні темпи економічного зростання, на жаль, не дозволяють наздоганяти інші країни.

Що зробити, щоб пришвидшити зростання? Пропоную п'ять ідей, що поки не зробили мене чемпіоном, але дозволити, починаючи з 5 км, дійти до півмарафону.

Тренуватися

Щоб досягти гарної форми, потрібно інвестувати час та зусилля в тренування. Для пришвидшення зростання економіки також потрібно інвестувати. Інвестиції підвищують продуктивність. 

Під час тренувань я виконую різні вправи, що розвивають силу та витривалість. В результаті біжу швидше та довше. Продуктивність м'язів зростає. 

Підприємці, як м'язи для економіки, також повинні розвивати силу та витривалість власного бізнесу, шукаючи способів зробити його більш продуктивним. Збільшення продуктивності окремих бізнесів робить продуктивнішою та конкурентноздатною економіку в цілому.

Позбавитися зайвої ваги

Чим менше вага, тим більше швидкість, а також менші ризики травм. Зайва вага в економіці - непотрібні регуляції, надмірна державна бюрократія, неефективні державні підприємства, олігархічні монополії.

Тренуватися з тренером

Можна тренуватись самому, але з тренером ефективніше. Тренер повинен мати відповідний досвід та знання. Роль тренерів для економіки виконують політики та чиновники. Для зростання економіки потрібно правильно обирати тренерів - не популістів, що обіцяють швидкий результат, а потім просто зникнуть з грошима, а тих, хто буде “грати в довгу”, тих, хто має добру репутацію та досвід досягнення результатів. 

Також важливо визнати, що тренер не пробіжить дистанцію за нас. Кінцева відповідальність за зростання економіки - на всіх нас, хто, щоденно працюючи, кожен на своєму місці, створює ВВП. 

Конкурувати

Швидкість під час змагань набагато вище, ніж коли біжиш сам. Конкуренція дає особливий драйв. Тому не варто шукати способів її обмеження, а навпаки стимулювати. В економіці не потрібно створювати спеціальних умов для окремих виробників. Якщо вони не зможуть в умовах чесної конкуренції стати національними чемпіонами, то не переможуть і у глобальній конкуренції. 

Одягти якісне взуття

Якісне взуття не зробить чемпіоном, але неякісне буде стримувати швидкість. Роль взуття в економіці виконує інфраструктура - дороги, залізниця, трубопроводи, енергомережі. Для швидкого розвитку бізнесу потрібне швидке підключення до енергомереж та інших комунікацій, якісне енерго- та водопостачання, зручна транспортна логістика. 

Мої п'ять ідей - лише метафора, що має обмеження, як і будь-яка метафора. Але вона допомагає краще зрозуміти, чого нам не вистачає для пришвидшення економічного зростання, та стимулює виникнення нових ідей, як цього досягти.