Кількість пожеж у приміському залізничному транспорті у 2019 році подвоїлась. З початку року зафіксовано шість таких випадків. Все це є наслідком того, що приміський залізничний парк вже на піку зношеності.

На сьогодні дизель-поїзди зношені на 92,4%, електропоїзди – на 88,8%. Найстаріший дизель-поїзд збудований у 1967 році, а електропоїзд – у 1960 році. Навіть попри те, що приміський рухомий склад проходить підготовку до рейсів у депо, піддається поточним і позаплановим ремонтам, від збоїв у роботі вузлів та загоряння обладнання це не страхує, оскільки стан парку вимагає глобального оновлення, а не "латання дірок".

Фактично негайної заміни потребує парк електропоїздів, що експлуатуються 50 років і більше та парк з вичерпаним подовженим терміном. Це 77 складів електропоїздів та 37 складів дизель-поїздів. Усього ж для першочергового та невідкладного оновлення парку моторвагонного рухомого складу, що потребує заміни, необхідно 36,12 млрд грн.  Безумовно, можна піти й більш дешевим шляхом – ремонтами та модернізацією. Так, капітального ремонту потребують 149 складів електропоїздів та 67 складів дизель-поїздів, на що необхідно, за попередньою оцінкою, 9,3 млрд грн. Проектом плану ремонту та модернізації рухомого складу Укрзалізниці на 2020 рік передбачено направити на оновлення пасажирського (приміського) рухомого складу близько 1752 млн грн. Це дасть можливість придбати 26 пасажирських вагони на суму 600 млн грн, проведення КВР близько 40 одиниць пасажирських вагонів на суму 500 млн грн та модернізувати та капітально відремонтувати 46 секцій електропоїздів на суму 536 млн грн.

Величезною проблемою в даній ситуації є той факт, що внутрішніх ресурсів Укрзалізниці недостатньо для оновлення приміського парку в тих обсягах, що накопичувалися роками. А за роки незалежності України, кошти з бюджету на оновлення рухомого складу (пасажирського) не виділялися. Саме тому на сьогодні ми маємо пасажирський і приміський рухомий склад в ненайкращому стані.

Укрзалізниця неодноразово зверталась до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України з проханням виділити кошти у рамках державної підтримки залізничних перевезень, що, до речі, передбачено статтями 9 і 10 Закону України "Про залізничний транспорт", але жодного разу з 1996 року кошти не були виділені.

У бюджеті 2020, на жаль, таке фінансування знов не передбачене. Звісно, кошти не малі, але ж комфорт і безпека громадян безцінні.