Пропоную на мить відволіктися від карантинних реалій і уявити Україну після епідемії COVID-19.

Декілька припущень щодо того, якою буде країна після епідемії:

1. Населення в середньому стане  біднішим. Багато бізнесів призупинили свою діяльність через карантин, що спричинить відповідний вплив на прибутки, зарплати й податкові відрахування. Хоча бізнес і зможе частково надолужити втрачене через механізм відкладеного попиту, це навряд чи стосуватиметься доходів працівників, яким знизили зарплати чи відправили у відпустки за власний рахунок.

Читайте нас в Telegram: проверенные факты, только важное

2. Потреби споживачів суттєво не зміняться, порівнюючи з періодом до епідемії, але, з урахуванням пункту (1), чутливість споживачів до ціни виросте, а роль маркетингу зменшиться.

3. Частина компаній (особливо малих і середніх) буде змушена припинити діяльність. Багато бізнесів, зокрема в галузі послуг, знаходяться в режимі боротьби за виживання. Якщо карантин буде продовжено, вони можуть програти цю боротьбу.

У світлі наведених припущень, задача бізнесу на даному етапі – вижити, не втративши (а радше посиливши) свої конкурентні переваги.

Про виживання сказано й написано вже багато, тому сконцентруюся на посиленні конкурентних переваг:

Команда

Злагоджена професійна команда – запорука успіху бізнесу. Якщо ваш бізнес належить до щасливчиків, у яких є така команда – намагайтеся не розгубити її. Коли епідемія відступить, саме сильна команда дозволить вашому бізнесу вирватися далеко вперед. Треба розуміти, що "зберегти команду" не тотожно "робити вигляд, що нічого не відбувається".

Присоединяйтесь к Instagram Liga.net - здесь только то, о чем вы не можете не знать

Будьте відверті з людьми, поясніть їм причини своїх рішень та необхідність для всіх сторін бути гнучкими. Важливо зберегти лояльність співробітників, щоб коли бізнес знову потребуватиме їх на 100%, вони захотіли працювати у вас. Крім того, криза – хороший час для посилення вашої команди талантами, яких не схотіли/не змогли утримати конкуренти.

Партнери

Якщо вашому бізнесу важко, імовірно вашим партнерам і постачальникам теж непереливки. У кризові часи є спокуса "притримати" платежі контрагентам. За винятком ситуацій "життя чи смерті", це не дуже хороша ідея.

По-перше, ваш постачальник може розраховувати на ваш платіж для порятунку свого бізнесу. Швидше за все, ви обрали цього контрагента через те, що його пропозиція була кращою від конкурентів, тому якщо він піде з бізнесу, вам доведеться шукати нового постачальника, умови співпраці з яким можуть бути менш привабливими.

Читайте также - Все хотят быть директорами. Какова ваша роль в компании? Вы рабочий или думатель

По-друге, репутація надійного партнера, який платить вчасно, має цінність для бізнесу й до того ж може сприяти знижкам і кращим умовам співробітництва в майбутньому.

По-третє, у бізнесі все взаємопов’язано, і якщо сьогодні не заплатили ви, завтра можуть не заплатити вам. Цивілізоване бізнес-середовище базується на виконанні умов укладених договорів.

Проте, сказане не відміняє можливості переговорів щодо більш сприятливих умов співробітництва. Важливо, що потенційні вигоди від таких переговорів будуть наслідком добровільної згоди контрагентів, а не ваших односторонніх дій в порушення попередніх домовленостей.

Активи

Імовірно у вашого бізнесу є надлишкові активи, які можуть бути продані без значного впливу на операційну діяльність. Втім, ціна, яку наразі ринок наразі пропонує за ці активи, може бути заниженою, тому продаж можна відкласти до кращих часів. Зараз же – хороший час для виявлення таких активів.

Альтернативним варіантом монетизації надлишкових активів може бути їх передача в оренду або отримання кредиту під їх заставу. З іншого боку, через кризу на ринок можуть потрапити активи, до яких ви давно приглядалися, а їхня ціна може бути дуже привабливою.

Бізнес-процеси

Епідемія й карантин можуть бути каталізатором змін у бізнес-процесах, що давно назріли. Ваша продукція все ще не продається онлайн? Ваші бізнес-процеси вимагають присутності персоналу в офісі й унеможливлюють віддалену роботу? Ви не передали другорядні бізнес-функції на аутсорсинг? Не пропонуєте доставку?

Читайте также - Над Украиной навис призрак дефолта. Турборежим сменился турбореверсом

Не приймаєте платіжні картки? Не займалися роботизацією бізнес-процесів? Виділяєте занадто багато ресурсів на неперспективні напрями бізнесу? Можливо, прийшов час це змінювати.

Ці та інші зміни в дусі сучасності дозволять вашому бізнесу набагато впевненіше дивитися в майбутнє, коли епідемія мине.

Радники

Криза, викликана епідемією й карантином, не схожа ні на що, з чим ми стикалися протягом останніх десятиліть. Для керманичів бізнесу є цілком нормальним сумніватися у правильності своїх рішень і прогнозів. Також, абсолютно виправданим є пошук порад ззовні, адже "одна голова добре, а – дві ліпше".

Читайте также - Антивирусные меры для бизнеса: труд на карантине

Радником може бути будь-хто компетентний і кому ви довіряєте – ваш ментор, партнер або банкір. Водночас, міжнародні консалтингові компанії вже мають значні напрацювання щодо подолання кризових явищ у бізнесі, пов’язаних із COVID-19, що базуються на результатах взаємодії розгалуженої міжнародної мережі експертів і глибокому розумінні місцевої специфіки.

Насамкінець, хочу побажати, щоби всі ми вийшли з цієї кризи сильнішими й ефективнішими.