Ліричний відступ про так званий форс-мажор (а насправді непереборну силу/надзвичайні обставини). Чомусь більшість вважає, що надзвичайні обставини їх не стосуються, і хочуть вийти з них без втрат.

Тобто, якщо, наприклад, авіакомпанія отримала від вас деяку суму за квиток і не може виконати перевезення через пандемію, то, на вашу думку, 100% вартості квитка авіакомпанія повинна повернути. Ба, більше! За правилами так і має бути. Ви праві на 100%. За правилами мирного часу. Коли звичайний ордунг речей. А з точки зору здорового глузду, в надзвичайних обставинах глобальної пандемії та зупинки економіки опинились обидві сторони, ризик впав на голову обом. І ці обставини поза контролем обох.

У випадку авіакомпаній повне зупинення польотів висушує їх рахунки і ресурси. Персонал, лізингові платежі, стоянки і багато іншого. І мова не тільки про авіакомпанії. Не вийде вийти з такого без втрат. Прийміть це і дійте відповідно

Мисліть тверезо. Якщо вам пропонують розділення ризику та наслідків навпіл - це уже не погано. Це більше, ніж нуль. І, на мою думку, збалансовано.

Якщо ж хочете вийти з усього без втрат - вам до суду де ви можете втратити все, бо поки судитиметесь вашого контрагента може вже не буде.

Ну, тому що попа має дві половинки. І одна половинка накрила вас, а інша - контрагента.

Читайте також - Підтримувати економіку і бізнес чи ні? Як Україні реагувати на кризу

Для того, що зараз відбувається, нинішня правова система не була спроєктована. І, мусимо визнати, правова система не справляється. Зараз факт йде перед регулюванням і всупереч йому. І з цим складно щось вдіяти зараз.

Від згаданих авіакомпаній та інших бізнесів було б круто почути чесну комунікацію. Що правила вимагають повернення, але ми не можемо, бо вимремо. Тому давайте домовлятись про компроміси. Але ж ні, ці компроміси тулять безальтернативно з розрахунку, що в суд підуть одиниці. І чесної комунікації не буде.

А це уже інший аспект. Хочете правди та справедливості - тоді в суд треба йти. До кінця. Косяками і групами, а не скупими одиницями.