Як пристосовуються, виживають, зростають в цю кризу глобальні компанії? Виживають не найсильніші або найрозумніші, а ті хто найбільш пристосовуються до змін, як говорив Дарвін. Найцікавіше за тиждень.

- Фарм-компанія AstraZeneca забезпечила замовлення щонайменше на 400 млн доз вакцини СOVID-19, розробленої в Оксфордському університеті, але яка ще не пройшла всі випробування. Ця компанія також заявила, що отримала фінансування понад $1 млрд від уряду США на розробку вакцини, яку вона почне постачати у вересні.

Подписывайтесь на рассылки Liga.net - только главное в вашей почте

- Сфера Big Tech виходить з кризи сильнішою, ніж будь-коли. Комбінована ринкова вартість провідних технологічних компаній досягла нового рекорду в середу, нарешті піднявшись вище рівня, який досягла три місяці тому до коронавірусної кризи. Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet і Facebook побачили приріст $1,7 трлн - зростання 43% з кризового мінімуму, порівняючи з ростом 33% для інших компаній.

Об'єднана вартість Big Tech тепер склала до 24% від загального значення індексу S&P 500, або на три процентні пункти вище, ніж до кризи.

- Facebook переходить у режим віддаленої роботи. Її засновник Марк Цукерберг підрахував, що половина персоналу може працювати віддалено протягом наступних 5-10 років. Соцмережа запускає послугу інтернет-магазинів, щоб безпосередньо конкурувати з Amazon та eBay. Цукерберг, що прискорив плани запуску "Facebook-магазинів", користуючись бумом в інтернет-магазинах під час кризи коронавірусу.

- Керівником TikTok призначили Кевіна Мейєра - одного з топів Disney.

- Uber оголосила 3000 звільнень працівників з понад 3700, запланованих на початку цього місяця. Компанія планує скоротити більше чверті персоналу.

- Компанія Rolls-Royce скорочує п'яту частину персоналу - 9000 робочих місць із 52 000. Це найбільше скорочення за 30 років. Компанія, яка спеціалізується на випуску великих аеромоторів, потрапила в кризу через скорочення замовлень від Boeing та Airbus.

- Китайські компанії, які торгуються на біржах в США, в зоні ризику через ухвалення Сенатом законодавства щодо аудиту та розкриття інформації щодо участі в капіталі та власності закордонного уряду. Така вимога змусить багатьох з них піти з фондового ринку США. Так, Baidu - провідна китайська пошукова система -переглядає свої плани виходу на Nasdaq.

- Cambridge виходить онлайн. Кембриджський університет скасує всі лекції на весь 2020-2021 навчальний рік.

Найбільший у світі виробник мікросхем Taiwan Semiconductor Manufacturing будує завод у США, в який планує вкласти $12 млрд. Це певна перемога кампанії президента США Дональда Трампа з прискорення внутрішнього виробництва основних технологічних товарів.