У вересні 2020 року, зростання роздрібної торгівлі в Україні прискорилося до 11,6% р/р. Хоча порівняно з серпнем обсяги знизилися на 0,7% м/м, сезонно скоригований показник виріс на 2,5% м/м (за нашими оцінками). За дев’ять місяців 2020 року, роздрібний товарооборот зріс на 6,7% р/р.

Население игнорирует карантин и покупает онлайн. Результат – рост розницы почти на 12%

Високий показник вересня перевершив очікування, оскільки затухаючі ефекти відкладеного попиту та зростання числа випадків захворювання на COVID-19 вказували на уповільнення роздрібної торгівлі. Однак ці фактори були компенсовані слабким дотриманням соціального дистанціювання та ігноруванням посилення обмежень на місцевому рівні разом з розквітом електронної комерції. 

Крім того, стійке зростання реальної заробітної плати (6% р/р у серпні) і відновлення ринку праці сприяли поліпшенню настроїв споживачів, особливо щодо оцінки власного фінансового стану.

На майбутнє, ми як і раніше очікуємо уповільнення зростання роздрібної торгівлі, оскільки більш обережна поведінка населення та заходи стримування пандемії посиляться внаслідок швидкого зростання випадків COVID-19 і смертей від хвороби як в Україні, так і в сусідніх країнах. 

Але високі показники вересня вказують на підвищення ймовірності поліпшення результатів щодо споживання та ВВП за третій квартал 2020 року зокрема та за рік загалом, порівняно з нашими вересневими оцінками.