Національний банк України може заборонити використання поточних рахунків фізичних осіб-підприємців (ФОП) для здійснення операцій, пов'язаних з особистими потребами. Такі заголовки облетіли шпальти майже всіх профільних (і не тільки) видань. І, хоча опублікований поки лише проект постанови, який, до того ж, підлягає обговоренню, однак громадськість уже вибухнула коментарями про неконституційність, обмеження свободи підприємницької діяльності та "драконівських" методів державного регулятора.

Чи відповідає це дійсності і що зміниться насправді?

На даний момент чинною є заборона Нацбанку використовувати поточні рахунки фізичних осіб, що відкриваються для власних потреб, для проведення операцій, пов'язаних із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності (відповідно до п. 14 розділу "Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків - резидентів і нерезидентів").

Наразі підприємці, після сплати всіх податків, можуть спокійно використовувати кошти на власний розсуд на будь-які потреби.

У випадку, якщо проект все ж таки пройде обговорення та буде затверджений, то… нічого НЕ зміниться!? Саме на цьому наголошує Нацбанк. Як повідомляється на офіційному сайті регулятора, норма проекту, на яку посилаються ЗМІ, носить технічний уточнюючий характер і не містить змін по суті для ФОПів. Представлена ініціатива продиктована прагненням держави, в особі НБУ та Державної фіскальної служби, контролювати підприємців, відслідковувати їх операції та розмежувати повсякденне життя від підприємницького. Як наголошує Нацбанк, в операційній діяльності підприємців нічого не зміниться, адже ніхто не забороняє перераховувати кошти на особистий рахунок.

Однак, регулятор не уточнює, що це зобов’яже підприємця виконувати додаткові "технічні" (а, може, й не лише!) операції. Звичайно, в еру діджиталізації, переказ коштів з бізнесового рахунку на особистий можливо зробити за допомогою онлайн-банкінгу з будь-якого ґаджету в один клік. Але, у зв’язку з цим, не виключено, що підприємцям необхідно буде сплатити додаткову комісію при переказі коштів або знятті готівки з рахунку. І, можливо, це стане лише першим кроком для подальшого обмеження фізичних осіб-підприємців.

Саме тому, в обов’язковості такої норми виникає велике питання. Адже у регулятора є всі ресурси і можливості для контролю ФОПів і без ускладнення можливості користування чесно заробленими коштами після сплати всіх податків.

Також, скоріш за все, показники України у рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business (наразі Україна - на 71 позиції серед 190 країн у щорічному рейтингу Світового банку), якими так полюбляє хизуватись українська влада, поповзуть вниз після прийняття Нацбанком обмежень для підприємців.

А, відтак, можливо, не треба надмірно урегульовувати те, що і так добре працює і приносить користь державі?