Оптимізму народного депутата Мар’яна Заблоцького про те, що цінова війна на ринку нафти здолає Росію, і допоможе знизити тарифи в Україні на комунальні послуги, не поділяю. 

Сьогодні ситуація має всі ознаки майбутньої трагедії – коли ряд збігів і важких обставин створюють трагічні наслідки. В результаті, ми отримаємо різке падіння рівня життя. Ситуація ускладнюється, бо ми, як країна, замість розробки плану спротиву кризі і зміцненню економіки, стріляємо собі в ногу хаотичними рішеннями влади.

Тепер детально.

Причина

Дана "нафтова криза" - не випадок 2014-2015 років, коли, в умовах стабільної світової економіки, розвинені країни, підтримуючи України, тиснули на агресора – Росію. Сьогодні - це наслідок більш глибокої системної кризи, як у 1998 і 2008 роках. Ця криза ще й ускладнена коронавірусом

Читайте також - Ціна на нафту падає. Це в чомусь добре. Але Україні рано радіти

Заводи в Китаї зупиняються, на черзі - США та Європа. Світове споживання нафти і металу падає. Ринок реагує. Відтак, якщо це буде не короткострокове зниження ціни на нафту і сповільнення світової економіки (всі ознаки говорять про це), то ціна на сировину і продовольство піде вниз. Світові ціни знизяться, українські аграрії і металурги отримають катастрофічно низьку ціну на свою продукцію. В таких умовах доведеться триматися з останніх сил.

Тільки от сил в малого і середнього бізнесу все менше і менше.

Як приклад, графік коливання цін на нафту і продовольство. Результат падіння цін на нафту у 1998 і 2008 роках - падіння ціни на продовольство. А ріст ціни на продовольство ставав передвісником росту ціни на нафту. Пригадуєте ті часи? Легко тоді було Україні?

Нефтяной удар: как арабская месть России затронет Украину
Корреляция цен на нефть и продовольствие

Обтяжуючі фактори "made in Ukraine"

В умовах напружених відносин з Міжнародним валютним фондом, які ми самі ускладнили, та відкриття ринку землі, який ми відкриваємо за "своїм рецептом", ми отримуємо загрозу дефолту в травні, коли потрібно буде виплачувати зобов’язання. 

Читайте також - Світова криза насувається: Україны ще далеко до ситуації "все пропало"

При цьому, буде абсолютно неможливо надати українським аграріям нормальне кредитування на купівлю землі. Виграють від цього потужні агрокомпанії або своєрідні тіньові "хедж-фонди" - агрофірми, що зареєструвалися у 2019 році спеціально під ринок землі та мають акумульований капітал від різних тіньових груп чи політиків.

Постріл в ногу. Чому такі висновки?

Від спілкування з аграріями. Неспроможність влади вести зрозумілий прозорий діалог як з власними громадянами, так і з міжнародними партнерами. Відсутність стратегії і послідовних кроків в політиці, як то різка зміна уряду і чергове пришестя міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, поставили на вуха усіх. 

Досі незрозуміло, яким буде ринок землі. Тим часом, у рейдерських схемах на агрофірми вже світяться прізвища спонсорів і депутатів партії влади разом з правоохоронцями. І це не лише власний досвід чи розслідування Бігус.інфо. Тому збереження статусу-кво в правоохоронній системі дає сигнал – тримайтеся, як можете.

Читайте також - Дуже чорний понеділок: світові ринки в рекордному падінні. Як це вдарить по Україні

Це призвело до перманентної кризи в агросекторі – аграрії намагаються зберегти гроші, не вкладають в технології і економлять на майбутньому – як врожаї, так і тваринництві.

Поголів’я великої рогатої худоби досягло історичного мінімуму за часи незалежності. Про будівництво переробних потужностей взагалі немає мови. І така ситуація може затягнутися років на п’ять. Прикро, що цю кризу ми створили самі, без допомоги ворога чи стихії.

Якщо скласти все докупи – стратегічні помилки чинної влади і світову кризу, то, за умови відсутності підтримки МВФ, навіть айтішникам доведеться згадати, як саджати картоплю...

Іноді складається враження, що до цього нас ведуть спеціально.

Читайте також - Поради Рашкована: як бізнесу пережити кризу, що насувається. 8 рекомендацій