Ми маємо чітко усвідомити, що головна проблема України, — це олігархи та олігархічні групи, які роками живуть у спайці з політиками, контролюючи Україну фактично всю історію її незалежності. Це і є головною причиною вкрай занедбаного стану, в якому зараз перебуває наша країна, та економіка зокрема.

Щобільше, це причина, чому ідеї локалізації, експортно-кредитні агенства і всі інші намагання дати якісь преференції промисловцям, не спрацюють.

Адже, від їх впровадження, лише збільшиться відток олігархічних коштів в офшори за рахунок звичайних громадян-платників податків. Суттєвих же додаткових інвестицій, коли в економіці відсутня конкуренція і промисловий сектор здебільшого контролюється олігархами, не відбудеться.

Допоки в Україні не буде створено умов для повноцінного функціонування ринків - не буде забезпечено вільну конкуренцію та незалежні суди, і не буде проводитись нормальна політика, при якій інвестор відчуватиме себе захищеним і зможе займатись нормальною економічною діяльністю - на магічне відродження промисловості годі й сподіватись.

Тому в ситуації, в якій ми наразі знаходимось, спрацює лише одночасна деорхалізація економіки та політики.

І, якщо американці це розуміють дуже чітко (що ми бачимо по вчорашнім обшукам ФБР в офісі одного з олігархів), то ми в Україні, на жаль, все ще продовжуємо обходити гострі кути, намагаючись приховати або взагалі не обговорювати та не вирішувати проблему деолігархізації.

Певним чином, американці швидше деолігархізують Україну ніж власне українці.

Нам варто нарешті припинити захищати інтереси олігархів як класу, і обрати шлях розвитку в інтересах держави та простих українців.

Олігархи ж мають або перетворитися на звичайний великий бізнес, або зійти з історичної арени взагалі.