Через недосконалість української податкової системи значна кількість суб’єктів підприємницької діяльності намагаються оптимізувати свої витрати через ухилення від сплати податків. Як це відбувається? Для уникнення оподаткування підприємці зазвичай використовують один з таких способів:

- фактичне здійснення діяльності без реєстрації ФОП/ТОВ;
- оплата за товар/послугу приймається на особистий рахунок фізичної особи (не призначений для ведення підприємницької діяльності).

Які наслідки має вчинення підприємцями таких дій і чому варто почати працювати в "білу"? Розглянемо це питання на окремих випадках.

Все більшої популярності набувають соціальні мережі, такі як Facebook, Instagram. Вони є ідеальною платформою для осіб, які починають вести підприємницьку діяльність. До прикладу: інтернет-магазин одягу. Все, що потрібно зробити, - створити сторінку в мережі та завантажити фото, вказавши ціни товару. Декілька годин часу і ви – "бізнесмен".

Проте є маленька, але дуже важлива деталь – необхідно зареєструватися як суб’єкт підприємницької діяльності. Деякі особи нехтують цим з міркувань "я спробую, а раптом не вийде, а ти сплачуй податки, припиняй підприємницьку діяльність, очікуй в черзі в ряд державних органів. Якщо бізнес запрацює – тоді зареєструюсь". Так і відкладається це питання на невизначений термін. Є і інші ситуації, коли особи навмисно не реєструють ведення підприємницької діяльності з метою уникнути оподаткування.

Окремим випадком можна розглянути також діяльність у сфері фотографії. Тут ще більш "делікатне" питання. Механізм застосовується такий же, як і для інтернет-магазину: створюється сторінка та розміщуються роботи фотографа. Але, є маленьке але. Існують два типи ведення таких сторінок. Перший – створення сторінки "Фотограф. Київ"/"Фотограф недорого"/"Послуги фотографа". Другий тип – це створення особистої сторінки, на якій разом з особистими фото розміщені фото робіт. Це дає можливість особі завуалювати факт здійснення господарської діяльності, оскільки сторінка "особиста", а в назві немає навіть натяку на надання послуг у сфері фотографії та відсутні будь-які цінники.

Таких прикладів можна наводити безліч.

Які ризики виникають у таких осіб?

В першу чергу – штрафи.

За порушення законодавства з питань оподаткування існують наступні види відповідальності:

Фінансова (передбачена Податковим кодексом України, далі – ПК України)

Фінансова відповідальність – за порушення встановленого порядку взяття на облік в контролюючих органах (ст. 117 ПК України) сплачується штраф для ФОП у розмірі 170 грн (при повторному виявленні – 340 грн), для ТОВ – 510 грн (при повторному виявленні –1020 грн). Це не обов’язково має бути отримання коштів на банківський рахунок фізичної особи. Правопорушенням вважається фактичне вчинення особою дій спрямованих на одержання прибутку без постановки на облік у відповідному контролюючому органі.

До прикладу: особа створила в мережі Instagram сторінку "інтернет-магазин одягу" та продає товари за готівку (оплата при отриманні товару). Факту отримання коштів на банківський рахунок не зафіксовано, однак чітко вбачається, що сторінка є комерційною, на ній розміщені пропозиції щодо продажу товару. Тобто особа вчинила певні дії, спрямовані на отримання прибутку, не ставши при цьому на облік в податкових органах. Вчинення таких дій є підставою для нарахування штрафу.

Здавалося б мізерні суми порівняно з тим, яку суму податків мали б сплатити за всі ці місяці/роки незаконної діяльності. Однак, сплата штрафів не звільняє від сплати податків. В будь-якому випадку доведеться зареєструватися та подати декларації.

Адміністративна (передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення, далі – КупАП)

Адміністративна відповідальність – до здійснення підприємницької діяльності без реєстрації застосовується відповідальність у розмірі від 17 000 грн до 34 000 грн, а при повторному виявленні – від 34 000 грн до 85 000 грн (ст. 164 КупАП). Відповідальність застосовується у випадку фактичного здійснення підприємницької діяльності без реєстрації як суб’єкта господарювання.

Кримінальна (передбачена Кримінальним кодексом України – далі КК України).

Кримінальна відповідальність – для кваліфікації ухилення від сплати податків за ч.1 ст. 212 КК України застосовується таке поняття як "ненадходження коштів у значних розмірах". Під "значними розмірами" слід розуміти суми, які в три тисячі і більше разів перевищують розмір неоподаткованого мінімуму доходів громадян.

Для кваліфікації правопорушень за вказаною статтею (не для нарахування штрафу!) сума неоподаткованого мінімуму доходів громадян встановлюється на рівні податкової соціальної пільги (далі – ПСП). Розмір ПСП у 2019 році становить 960,50 грн. Таким чином, під значним розміром слід вважати суму від 2 881 500,00 грн. При цьому, під час нарахування штрафу застосовуватиметься сума неоподаткованого мінімуму доходів громадян у розмірі 17 грн, тобто сума штрафу встановлюватиметься у розмірі від 51 000,00 грн.

Таким чином, ви збільшуєте свої витрати: сплачуєте податки за період здійснення діяльності та штрафи за здійснення діяльності без реєстрації. А могли б зекономити вчасно зареєструвавшись!

Офіційно зареєстрований, але приховую доходи 

Тепер розглянемо випадок, коли особи офіційно ведуть підприємницьку діяльність, проте приховують частину своїх доходів. Після реєстрації ТОВ/ФОП, взяття на облік в контролюючих органах, суб’єкт підприємницької діяльності має відкрити рахунок в банку, який призначений для ведення підприємницької діяльності. Проте не всі підприємці використовують його у своїй діяльності, бажаючи приховати обсяг свого доходу.

Як приклад візьмемо магазин товарів для дому. Частина товару, що реалізовується проходить офіційно, "через касу", а за окремі товари підприємець просить здійснити оплату на його особистий банківський рахунок (не призначений для ведення підприємницької діяльності). Таким чином, платник податків зменшує базу оподаткування, приховавши частину доходу. Відповідні дії є порушенням податкового законодавства і тягнуть за собою наступні наслідки:

- ДФС тісно співпрацює з банками щодо обміну інформацією про банківські рахунки фізичних осіб, які здійснюють підприємницьку діяльність, тому не складно визначити, коли платник податків "обходить" норми законодавства. Мова йде не лише про рахунки для ФОП/ТОВ, а й особисті рахунки фізичних осіб.

Останнім часом підприємці досить часто використовують особисті рахунки для прийому оплати за товари/послуги, намагаючись таким чином приховати частину доходу і зменшити базу оподаткування. В таких випадках ДФС може звернутися з запитом до банку про надання інформації по особистих рахунках фізичної особи, яка здійснює підприємницьку діяльність. Якщо з наданої інформації буде очевидно, що платежі надходять на банківську картку регулярно від різних осіб, які ніяк не пов’язані з фізичною особою, що здійснює підприємницьку діяльність, є підстави вважати дані платежі як отримання доходу, а ніяк не "дружня позика". Як наслідок - проведення податковими органами перевірки діяльності ФОП/ТОВ.

- Перерахування податкових зобов’язань (вам доведеться сплатити примусово те, що ви намагалися приховати).

- Фінансова відповідальність: штраф у розмірі 25% від заниженої суми, а при повторному виявленні – 50% від суми, на яку занижене податкове зобов’язання

- Адміністративна відповідальність: штраф у розмірі від 85 грн до 170 грн, при повторному виявленні – від 170 грн до 255 грн. 

Які дії необхідно вчинити підприємцю, якщо він вирішив вийти "з тіні"?

- зареєструватися як суб’єкт підприємницької діяльності;
- стати на облік в контролюючих органах;
- відкрити в банку рахунок для ФОП/ТОВ;
- сплатити податки (які мали бути, але не були сплачені), а також штрафні санкції;
- вчасно надавати податкову звітність з достовірними відомостями та сплачувати податки. 

Переваги "білого" ведення бізнесу:

Спрощена процедура реєстрації – "Онлайн будинок юстиції"

Станом на сьогоднішній день для реєстрації ФОП/ТОВ не має потреби проводити "половину життя" в чергах, існує альтернатива онлайн подачі документів для вчинення реєстраційних дій. Процедура реєстрації займає лічені хвилини.

Підписання президентом України Закону "Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг".

Так чи інакше, підприємцям доведеться виходити з "тіні". Відповідно до вказаного Закону вводиться обов’язковість використання реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) для всіх ФОП на 2-4 групі єдиного податку з 01 січня 2021 року, а для окремих категорій ФОП на 2 та 4 групі – з 01 жовтня 2020 року. Вимога щодо встановлення РРО не стосується лише ФОП – платників єдиного податку 1 групи. Проте, поруч з класичним РРО запроваджується можливість використання програмного РРО, який буде доступний з комп’ютера, планшету, смартфону та будь-якого іншого гаджету, а видача розрахункового документу відбуватиметься в електронній формі за допомогою QR-коду або ж направлення документу на електронну адресу споживача.

Щоденне подання фіскальних звітних чеків до контролюючого органу

Відповідно до вищезгаданого Закону платник податків щоденно має передавати до контролюючого органу так звані "Z-звіти". З однієї сторони – це форма контролю з боку держави. З іншої – перевага для власника бізнесу, оскільки відповідні звіти повинні формуватися в автоматичному порядку програмним РРО, що значно спрощує формування звітності та надає можливість перевірити власного бухгалтера, якщо підприємець має певні сумніви.

Економія коштів – вчасна сплата податків обійдеться вашому бізнесу значно дешевше, ніж невчасна з врахуванням штрафів.

Чиста совість та спокійний сон – ви уникнете зайвих переживань з приводу можливого візиту податкової та його наслідків.