Прем'єр-міністр Олексій Гончарук вважає, що Служба безпеки України має ліквідувати управління у боротьбі з економічною злочинністю. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про ліквідацію Департаменту захисту економіки Нацполіції. Ці два кроки є передумовою для створення замість силових підрозділів єдиної аналітичної Служби фінансової розслідувань (СФР), що буде працювати з економічними злочинами. Замінити силові відомства "ботанами в білих комірцях" обіцяв ще попередній президент. 

Сподіваємось, що нова влада доведе справу до кінця. Бо є спокуса залишити все як є, тримаючи у розпорядженні потужний інструмент впливу на бізнес. Так, наприклад, саме після нещодавніх візитів СБУ, компанія ArcelorMittal Кривий Ріг пообіцяла ще більше інвестувати в зменшення шкідливих викидів, хоча активність СБУ на цьому підприємстві неабияк стурбувала інших міжнародних інвесторів. 

У 2018 році Центр економічної стратегії провів дослідження, в якому проаналізував доцільність розслідування економічних злочинів СБУ. За результатами аналізу, ми виявили, що втручання СБУ в господарську діяльність підприємств негативно впливає на інвестиційний клімат в Україні, адже в багатьох випадках воно стосується компаній з іноземними інвестиціями та тих, які працюють у високотехнологічних галузях.

Наприклад, звіт Ради бізнес-омбудсмена за IV квартал 2017 року містив кейси втручання Ради за скаргами імпортера харчових інгредієнтів та торговця пестицидами, яке закінчилося зняттям перешкод СБУ для діяльності цих підприємств. 

Опитування підприємців, проведене у рамках дослідження, підтвердило: бізнес відчуває силовий тиск правоохоронних органів, що негативно впливає на економічні показники країни загалом. Зокрема, тиск правоохоронних органів не дає у повному обсязі залучати прямі іноземні інвестиції, які у свою чергу впливають на темпи економічного зростання. Наразі рівень прямих іноземних інвестицій в Україні є найнижчим у порівнянні до інших країн Європи. 

Для оцінки фактичних збитків від дій силових структур, ми скористалися відкритими джерелами інформації та запитали дані у постраждалих підприємств. За нашими оцінками, середній розмір збитку від контактів СБУ на одне підприємство дорівнював 8,23 млн грн. 

За результатами опитування бізнесу та експертів, а також, базуючись на даних офісу бізнес-омбудсмена, ми визначили: скарги бізнесу на дії СБУ переважно стосуються неправомірності її дій, перевищення службових повноважень та здійснення незаконного тиску на бізнес. Також вплив дій СБУ може стосуватися бізнес-клімату країни в цілому, оскільки неможливість вчасної реалізації інвестиційних проектів через дії силових органів завдає неабиякої шкоди міжнародній репутації України. 

Опитані підприємці рекомендували позбавити СБУ повноважень щодо досудового розслідування у економічній сфері. Також вони рекомендували створити єдиний орган з чітко визначеними повноваженнями та підслідністю щодо розслідування злочинів у економічній, фінансовій та податковій сферах. 

Першочерговою метою розслідування економічних злочинів СФР після її створення має стати усунення ринкових викривлень, які з'являються через існування несправедливих правил гри, та отримання на користь держави справедливої компенсації за вчинені дії. Будь-які дії правоохоронних органів, що не є спрямованими на даний результат, наприклад, приводять до зупинки бізнесу або втрати активів, є недоцільними. 

Відповідно до проведено нами спільно з Dragon Capital опитування іноземних інвесторів, репресивні дії правоохоронних органів є однією із ТОП-10 перешкод для залучення капіталу в Україну.

Ліквідація управління у боротьбі з економічною злочинністю СБУ - мінус один такий орган та крок до створення аналітичної Служби фінансових розслідувань.