17 липня у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №10462 про відтермінування штрафних санкцій для тих залишків євроблях, які ще не встигли розмитнити. Нагадаю, що штрафувати бляхерів поліція зобов'язана з 22 серпня 2019 року. І тут законопроект про відтермінування. Перемога бляхерів? 

А тепер ніяких емоцій і тільки логіка.

12 липня Рада закінчила свою сесійну роботу і тепер до складання повноважень нардепами жоден законопроект не буде розглянутий. Читаємо статтю 95 Регламенту Ради: "Зняття законопроектів з розгляду: законопроекти, не прийняті Верховною Радою попереднього скликання в першому читанні за основу, вважаються знятими з розгляду і не розглядаються Верховною Радою нового скликання".

Тобто, стара Рада проект розглядати не буде (бо вже стара і сесії не буде), а нова Рада, яка по оцінкам спеців з апарату ВР прийме присягу і стане чинною приблизно 29 серпня, цей проект теж розглянути не може, бо він буде знятий з розгляду. І де тут перемога бляхерів, про яку пишуть деякі ЗМІ? Шрафувати поліція почне з 22 серпня, а нова ВР стане чинною з 28-29 серпня.  

Ніколи не підтримував бляхерів, але крики в деяких ЗМІ "Перемога! Бляхерів штрафувати не будуть!" розцінюю, як дезінформування і удар бляхерам нижче пояса. Пояснюю: власники авто з єврономерами знали, що 22 серпня поліція почне їх штрафувати і тому з цього дня не виїзжали б на дороги.

А після галасу про "відтермінування", вони впевнено виїдуть прямо в руки поліції. Якби зайцям оголосили, що полювання заборонене, зайці повірили б і вийшли з хованок. А мисливці тут як тут. Хіба це шляхетно по відношенню до зайців? 

Не підтримую бляхи, як явище і проблему, але вирішувати її слід шляхетно, а не дезінформуючи бляхерів і виводячи їх зі своїх схованок прямо на мисливців, як це роблять деякі ЗМІ.

Позицію президента Зеленського про необхідність єдиного підходу і вирішення питання розмитнення імпортних авто без ухилення від оподаткування та заниження митної вартості я підтримую.

Як варіант, скасувати всі податки на автоімпортерів та встановити єдиний податок на авто при імпорті в залежності від об’єму двигуна.

Наприклад, 1 євро з 1 куб см. Хочеш їздити на Smart сплати 900 євро (що не так багато). А хочеш "понти колотити" на 6-літровому Cadillac Escalade, маєш гроші на пальне для нього, тоді сплати 6 000 євро за його розмитнення.

Це я так, примітивно. Але ж справедливо?