За оперативними даними Державної служби статистики України, у четвертому кварталі 2019 року ВВП зріс на 1,5%, у порівнянні з відповідним кварталом 2018-го. Зростання дещо уповільнилося, що було досить очікувано для всіх експертів.

Насамперед, такі очікування були сформовані не зовсім типовими термінами збору врожаю зернових та інших культур. Тепла погода призвела до ранніх зборів, у результаті чого, на відміну від того ж 2018 року, основний збір врожаю зернових прийшовся на третій квартал. І, відповідно, у цей період по сільському господарству Україна мала гарні показники на тлі рекордного врожаю і суттєве зниження в четвертому кварталі.

Крім того, ми вже неодноразово звертали увагу на фактори, що впливали на зниження обсягів випуску промисловості в четвертому кварталі. Зокрема, мова йде про:

- Негативні тенденції на зовнішніх ринках.

Цього року посилення торгових війн у світі призвело до падіння промислового виробництва на багатьох ринках, у тому числі і в Європі (падіння промисловості ЄС у 2019 році становило 1,1%, а у грудні поглибилося до 3,9%, зокрема в Естонії – 9,9%, Румунії – 8,9%, Німеччині – 7,2%). Крім того, суттєво впали ціни на чорні метали – у середньому на 10-15% у порівнянні з 2018 роком. У результаті, металургійне виробництво зменшилося на 3,1% за рік (на 10% у грудні), що мало найбільший внесок у загальне падіння промисловості.

Читайте також - Курс долара, ВВП, інфляція. Якою буде українська економіка в 2020? Макропрогноз

-  Протекціоністські заходи з боку США, за якими слідували кількісні обмеження ЄС та Єгипту, та нові торговельні обмеження з боку Російської Федерації, введені в дію наприкінці 2018 року. Останній чинник найбільше вдарив по машинобудуванню, випуск якого зменшився за рік на 5,6%.

- Проблеми з логістикою.

У минулому році суттєво зросло навантаження на чорноморські порти, що було пов’язано зі збільшенням перевалки зерна, вугілля та металів, які переорієнтовувалися із європейського напрямку та азовських портів. У результаті виникали постійні "вузькі місця" як у самих портах, так і на під’їзді до них залізничним та автомобільним транспортом.

- Теплі погодні умови, що були вагомим чинником скорочення попиту на енергоресурси (поряд з падінням виробництва у галузях - основних споживачах енергії) і відповідного падіння в постачанні електроенергії, газу та пари - на 4,1% (і на 15,7% у грудні). 

- Менший врожай цукрових буряків, фруктів та овочів, що мав важливий вплив на харчову промисловість, зростання обсягів випуску якої уповільнилося до 0,2%. 

Звичайно, негативний вплив цих факторів суттєво підсилювався зниженням цінової конкурентоспроможності вітчизняних підприємств через зміцнення обмінного курсу. А також через високі темпи підвищення заробітних плат внаслідок високої конкуренції між роботодавцями на ринку праці.

Читайте також - Що з курсом? Гривня знову на коні, для долара - нова загроза. Прогноз до 21 лютого

У таких умовах, розуміючи загострення конкурентної боротьби та необхідність технологічного переозброєння, у минулому році промислові підприємства масово проводили модернізацію. Так, за перші дев’ять місяців капітальні інвестиції в добувній промисловості зросли на 34%, у постачанні електроенергії та газу – на 38%, у харчовій промисловості – на 42%, у металургії – на 34%. 

Крім того, збільшився чистий приплив прямих іноземних інвестицій до реального сектору економіки – до $2,3 млрд, що у 1,7 рази перевищує рівень 2018 року ($1,4 млрд). До речі, проведення капітальних ремонтів і оновлення ліній теж певним чином гальмувало роботу і знижувало показники цих галузей, водночас створюючи підґрунтя для майбутніх результатів.

І окремі галузі, внаслідок інвестицій попередніх років, вже демонструвати гарні результати – фармацевтичне виробництво зросло на 5,1%, виробництво комп'ютерів, електронної та оптичної продукції – на 4,3%, хімічне виробництво – на 3,3%. Саме ці галузі мали змогу ефективно конкурувати на внутрішньому і зовнішньому ринках. 

Читайте також - Експорт зростає, але торгове сальдо все-одно негативне. Чому

Поточні та майбутні інвестиції повинні забезпечити все більше і більше таких конкурентних виробництв. І ми вже спостерігаємо перші позитивні відгуки економіки.

Так, у січні поточного року металургійна галузь достатньо впевнено відновила обсяги випуску – у порівнянні з груднем 2019 року зросли обсяги виробництва прокату зросли – на 29,4%, сталі – на 14,6% та чавуну - на 4,9%.

Крім того, за даними Державної адміністрації морських портів у січні 2020 року перевалка вантажів у морських портах суттєво збільшилася - на 20,5% у порівнянні з січнем минулого року.

Ці перші результати стану економіки у 2020 році та реалізація урядової стратегії економічного зростання на основі інвестицій дають підстави очікувати суттєве прискорення темпів зростання ВВП у цьому та наступному роках. 

Рост ВВП замедлился до 1,5%. Это ожидаемо, но поправимо