Лише завдяки особистому дзвінку президента Туреччини Раджепа Ердогана до президента України Володимира Зеленського, Туреччина отримала можливість приймати українських туристів. 1 липня було відправлено перші чартерні рейси з Києва до турецької Анталії. Державіаслужба України до останнього їх не погоджувала, незважаючи на те, що Туреччина була віднесена до так званого "зеленого" списку країн, безпечних для відвідування українцями.

А ось нещодавні телефонні перемовини Ердогана з російським президентом Володимиром Путіним щодо відвідування росіянами курортів Туреччини, закінчились поки що нічим. "Факт чергового обговорення цього питання залишає сподівання, що турецькі курорти відкриються для росіян в майбутній перспективі", – так "обнадійливо" для туристів з РФ звучить резюме телефонних перемовин президентів обох країн у викладі російських інформагенцій. Відтак, літній туристичний сезон у Туреччині рятують поки що українські туристи – більше половини чартерних рейсів в аеропорту Анталії сьогодні прибуває саме з українських міст.

Але без іноземних туристів турецькі готелі однозначно не виживуть. Для їх прийому, Міністерство туризму Туреччини розробило Протоколи безпечного туризму для різних сфер.

Протокол готелів складається з 132 пунктів, де прописано усі моменти перебування гостей під час відпочинку. Голова Асоціації готельєрів Середземноморського узбережжя Туреччини Еркан Ерсой зазначив, що для отримання сертифікату, готель повинен пройти спеціальну перевірку однією з впливових консалтингових компаній, які допущені Мінтуризму до сертифікації готелів. 

"Туреччина готова до нового сезону за найвищими стандартами безпечного відпочинку: трансфери за новими правилами, дезінфекція автобусів, усі готелі, що приймають наших туристів, отримали "сертифікати здорового туризму" для приймання гостей в умовах COVID-19, а ще, звісно, страховки", - описує підготовку турецьких готельєрів до сезону відпочинку Тетяна Прокопенко, директор Coral Travel.

Страховки від COVID-19 - важливе нововведення "нової реальності". І хоча вони формально необов’язкові для в'їзду до Туреччини, але турагентам радять обов’язково інформувати туристів щодо правил, які будуть застосовані у разі хвороби на коронавірус під час відпочинку. Краще заплатити 15-25 євро і бути спокійним, аніж потім викладати власні кошти на недешеве лікування у турецьких клініках. Деякі з українських туроператорів страховки від COVID-19 включають до вартості турпакетів.

Посткоронавірусний відпочинок у турецьких готелях практично не змінився. Всупереч прогнозам нікуди не зникла система "все включено", а шведські столи залишились не менш привабливими, аніж були до коронавірусу.

Єдині зміни – персонал змушений працювати виключно у масках та рукавичках, а між туристами і стравами, які відтепер накладають офіціанти, встановлені захисні екрани. Відстань у півтора метри між лежаками на пляжі та відсутність вечірніх шоу-програм сьогодні видаються уже незначними дрібницями, які аж ніяк не впливають на відпочинок. Тим більше, що місцеві готелі ціни на нього для українських туристів цього року не підніматимуть.