Сутність нашої епохи для України можна висловити одним словом: модернізація. Модернізація полягає у переході від феодально-олігархічного устрою (науковою мовою, від системи обмеженого доступу) до ліберальної економіки відкритого доступу, а паралельно - від постколоніального стану до сучасної національної держави і політичної нації.

Цей перехід розпочався п'ять років тому і втілився у низку економічних та інституційних реформ, а також декомунізацію та мовний і релігійний розрив з імперією (це важлива необхідна частина модернізації).

Разом з тим, були зроблені дві основні помилки:

1. Не відбулося масової зміни еліт.
2. Була провалена суспільна комунікація.

Як результат, нові рольові моделі досить слабко поширилися у суспільстві і не набули визнання, а старий суспільний договір встояв, хоча й похитнувся. 

Новообраний президент України зіткнеться з високим рівнем недовіри з боку активної частини громадянського суспільства. Отже, його перші завдання полягатимуть у зшиванні розколотої країни і завоюванні довіри.

Чотири поради

1. Найголовнішим сигналом до суспільства є оточення президента, його команда

Фактично, це було основною (хоч і прихованою) темою протистояння двох кандидатів.

Перша порада: якнайшвидше продемонструвати склад команди, який би викликав довіру у прихильників і принаймні зменшив недовіру супротивників.

2. Головним чинником успішної президентської каденції є комунікація із суспільством 

Не реформи, бо їх підтримує меншість, і не посадки корупціонерів, бо то довга справа. Я би порадив відкриту, діалогову комунікацію, бо якраз монологічність і закритість закидали супротивники (а часто й прихильники) обом кандидатам.

3. Оскільки очікування від президента височезні, а повноваження його обмежені (центр прийняття багатьох рішень знаходиться у парламенті та в уряді), дуже важливо консолідувати парламент навколо модернізаційного порядку денного.

Звичайно, там сидять значною мірою представники старих кланів, зацікавлених у збереженні феодально-олігархічного устрою. Те, як і з кого новообраний президент побудує собі підтримку в парламенті, стане основою подальших успіхів чи провалів. 

4. Четверта порада стосується відносин із західними партнерами

Це критично важливо для виживання України. У них сьогодні є багато запитань і мало відповідей. Така ситуація вкрай ризикована, як з безпекової, так і з фінансової точок зору. Давати відповіді і будувати стосунки потрібно просто зараз, не очікуючи інавгурації. 

Це була тактика, тепер стратегія

Що мусить зробити президент України, аби увійти в історію лідером української модернізації та як виміряти ці успіхи?

Він повинен ставити собі за мету наступне:

1. Вільна економіка.
2. Ефективні, але обмежені у повноваженнях державні інституції.
3. Остаточна декомунізація і десовєтизація.
4. Суттєва ротація еліт та поширення у суспільстві нових рольових моделей.
5. Сильна армія і дипломатія. 

Першим важливим елементом є різке збільшення економічної свободи. Ключовими кроками тут є ліквідація силових структур в економіці, запровадження податку на виведений капітал та прозорого ринку землі, велика приватизація, масштабна дерегуляція, реформа трудового законодавства.

Важливо зберегти досягнення попередніх років: незалежність Національного банку, прозорі державні закупівлі, малу приватизацію через електронні аукціони, автоматичне відшкодування ПДВ.

Маркерами успіху тут стануть індекси Economic Freedom, Doing Business тощо, а найголовніше - зростання українського експорту.

Другим важливим елементом є будівництво державних інституцій. Продовження реформи державного управління, децентралізації, запровадження прозорого незалежного управління державними підприємствами, переведення всіх комунікацій громадянина та підприємства з державою онлайн.

Для оцінки так само можна спиратися на міжнародні рейтинги. Шкода, що є великі шанси розпрощатися з медичною реформою.

Третім важливим елементом є десовєтизація, але я не певен, що новообраний президент це розуміє. Неможливо побудувати модерну країну, залишаючись в полоні старої імперської культури, адже вона підтримує старі стереотипи, упередження та соціальну поведінку.

Совок у телевізорі = совок у голові, а значить, совок в економіці, державних інституціях та взаєминах між людьми. Без м’якої, поступової, але невідворотної українізації неможливі зміни в інших сферах, а так само неможливе поширення нових рольових моделей, що призведе до зміни еліт. Президент мусить показати народу проект майбутнього (а його кампанія в основному ґрунтувалася на критиці минулого) та просувати нових героїв. 

Останнім, але насправді першим пунктом є армія та дипломатія. Новообраний президент зустрінеться із раптовим сильним тиском з боку Росії - це перевірка, до якої треба вже зараз готуватися.

Сильний військовий та дипломатичний тиск може відкинути Україну далеко від позицій, які утримуються сьогодні. Фактично це стане першою перевіркою президента на професійну придатність. Якщо її вдасться пройти, то потрібно буде сконцентруватися на швидкому впровадження стандартів НАТО - окрім іншого, це означатиме розрив із радянською традицією.

Завищені та суперечливі очікування одних виборців і ненависть інших - з таким багажем новообраний президент стоїть на старті.

Я не голосував за нього, але я не бажаю йому поразки, бо то буде наша спільна поразка. Будемо сподіватися на краще.