Світ торгівлі нагадує зараз Холістичне детективне агентство Дірка Джентлі, в якому Tinder і вино єднає не побачення, а розслідування USTR.

Вчора торговий представник США оприлюднив звіт про результати розслідування на основі секції 301 Торгового Акту 1974 року щодо французького податку на цифрові послуги (DST).

Справка. DST - докорінно новий, третій рівень оподаткування на додаток до податків на прибуток та податків на додану вартість.

Французькі посадові особи заявляють, що компанії, до яких застосовуватиметься DST, не платять справедливої долі податків, оскільки їх загальне податкове навантаження є значно нижчим від інших компаній.

Я з острахом в душі сподіваюсь, що рівень податків, які платить наша ФОП-based ІТ-індустрія, не ятритиме око іноземних урядів.

Вражає мереживна стрункість французьких правових конструкцій. Бо під дію податку потрапляє замовлення апартаментів на Airbnb, але не підпадає замовлення номеру в готелю через сайт цього готелю.

У звіті USTR наведено список 27 компаній, які підпадуть під дію податку DST. Крім традиційного GAFA, податком обкладуть Tinder. Це ж призведе до закриття фабрик в Україні. (Вибачте, помилився місцем). Це ж Fourteenth reason why і цифровий геноцид майбутніх поколінь!

Головне ж - це зв’язок між цим податком і торгівлею товарами і послугами.

З речей новітніх - у контексті DST у різних аспектах інформація (data) характеризується як товар. Sale of data визначається як товарна операція, а не послуга. Data - товар, який не має і не може мати коду УКТЗЕД.

З речей дивних - звіт USTR докладно описує, як французький податок порушує принципи документів OECD (Model Tax Convention on Income and on Capital, BEPS, the OECD publication Addressing the
Tax Challenges of the Digital Economy), але прицьому резюмує, що це порушення може стати предметом врегулювання спору в СОТ. Хоча прямі податки здебільшого вилучені зі сфери застосування права СОТ.

Зрештою порушення інтересів американських компаній в цифровій сфері пропонується компенсувати через застосування додаткових мит на французькі товари, у тому числі - вино.

Мораль цієї історії така, що торгова політика все частіше йде в цифровий всесвіт. Розуміння явищ стає все далі від ортодоксії міжнародного торгового права.

Для захисту своїх інтересів потрібен більш гнучкий і неконвенційний інструментарій у порівнянні з класикою ГАТТ/СОТ. Що ми і розвиватимемо в Мінекономіки.