Дорога у тисячу лі починається з першого кроку. Так вчить нас Лао-цзи в "Дао де цзин, Книзі шляху та гідності". 

В цьому вислові запрограмовані глибокі сенси. Вони натякають на те, що будь-яку складну ціль, яка здається неможливою, можна перетворити на реальність. Почавши з малого, рухаючись крок за кроком. Щоденні наполегливі зусилля, дисципліна виконання, вперта праця та мета за небокраєм власного існування – ось інгредієнти магічного зілля для досягнення успіху.  

Складні виклики галузевої перебудови та комплексні корпоративні перетворення дуже часто також здаються нездійсненними. Особливо, коли йдеться не про клаптикове покращення, не про горизонтальний зсув по шкалі ефективності, не про косметичний ремонт. А мається на меті квантовий стрибок у нове майбутнє, з новою філософією, культурою, світоглядом і створюваною цінністю.  

Це потребує величезного обсягу енергії, яка дасть змогу зрушити зміни з місця. На жаль, чи на щастя, енергії у нас вдосталь. Війна на Сході, окупація Криму, довгострокові загрози вторгнення російських військ і посилення військового конфлікту – все це створює потужний тиск і прискорює трансформацію оборонної галузі. 

Неможливо ігнорувати мету такого масштабу, яка впливає на суверенітет, на саме існування України. Тому, маючи такий потужний виклик, необхідно дати гідну відповідь.  

Кожна трансформація має свої рушії. Засоби для втілення омріяного. Фокуси керівної уваги, точки концентрації обмеженого ресурсу та об’єднання зусиль усіх груп стейкхолдерів.

Викреслені у взаємно посилюючих зв’язках, рушії є дороговказом для розробки ланцюгу подій, інтелектуальних артефактів, каскаду рішень, маючи на меті наближення бажаного стану реальності.  

Трансформация, как способность воплощать невозможное. И Украине она очень нужна
Трансформація Укроборонпрому

Перетворення держконцерну Укроборонпром також має такі рушії, у яких сконцентровані наші трансформаційні завдання на наступні п’ять років та пріоритетні траєкторії, від руху якими залежить радикальна перебудова оборонної галузі.

Рушій-першооснова – призначення. Конкретна мета існування та сенси, які описують майбутню сутність компанії. Окреслені  власником, вони задають бачення того, навіщо цей бізнес потрібен. Фіксують стан і параметри реальності, які мають бути досягнуті. Декларують принципи, які нормують поведінку та соціальну взаємодію в організації.

Другий рушій – стратегія. Комплексна модель, похідна від мети існування, яка окреслює засоби, ресурси, траєкторії змін та пріоритети на шляху досягнення пункту призначення. Цей рушій відповідає на питання "що" та "як". Ці конкретні відповіді нищать невизначеність, перетворюють абстрактні ідеї на реальні ініціативи та рішення щодо того, яка цінність, для кого та як саме має бути створена. 

Третій рушій – організація. Це тіло, у яке вселяється сутність стратегії. Модель організації формує взаємозв’язки між елементами структури та створює можливість для діяльності як такої. Зведений комплекс правил поведінки, взаємодії, ухвалення рішень, контролю, цілепокладання та зворотного зв’язку призводить до визначеності, порядку та довгострокової життєздатності бізнесу.

Четвертий рушій – операції. Процедурний механізм, завдяки якому створюється цінність, маючи на меті оптимальне використання обмеженого ресурсу з найвищим показниками створюваної якості, продуктивності та віддачі на капітал. Конструювання та редизайн наявних операційних процесів – високе мистецтво, яке одночасно залежить від людей, технологій та засобів виробництва.

П’ятий рушій – технології. Побудовані на гнучких принципах методи адаптації та створення нової цінності завдяки інноваціям. Здатні сформувати підґрунтя для швидких стратегічних розворотів і виходу в нові продуктові категорії. Спираючись на творче мислення, технології мають невпинно оновлюватись і допомагати змінювати компанію відповідно до вимог клієнтів і світу навколо. Саме тому пошук інновацій та створення дієвого механізму їхнього швидкого впровадження є необхідною умовою для виживання в турбулентному світі.       

Шостий рушій – люди. Причиною будь-якого успіху чи поразки бізнесу. Магічний компонент, який робить мертві системи, агрегати, приміщення – живими. Наявність волі, хисту, навичок і фокусованого бачення у людей, що працюють в компанії, здатні зробити реальною будь яку ціль. Саме завдяки інтенсивному залученню найкращих фахівців, розвитку талантів та створенню сучасної культури компанія накопичує потенціал для реалізації своєї стратегії.

Сьомий рушій – мотивація. Внутрішній драйв, розуміння того, як робота кожного впливає на світ навколо, і пристрасне бажання досягти спільної мети безумовно мають бути у кожного, хто наповнює організацію. Проте не менш важливим є створення справедливої системи винагороди, що посилює чітко визначені цілі, які дають розуміти яким шляхом рухається організація. Матеріальні стимули, побудовані за ринковими принципами, допомагають компанії невпинно рухатися вперед.

Цей семикутник, гептагон, є універсальною рамкою мислення, яка створює умови для довгострокових змін. Кожен рушій – щільно пов’язаний з іншими, а всі разом вони - потужна течія, яка призводить до незворотності трансформації. Формує у команди змін єдине розуміння того, куди потрібно докладати максимальних зусиль та на що впливати. 

Розділяючись на програми, проєкти, ініціативи та втілюючись в життя на різних прошарках трансформаційного небокраю, вони змінюють компанію. Створюють підґрунтя для появи результату, що раніше здавався недосяжним.  

Велике починається з малого, а досягнення неможливого – з мислення, яке перемагає невизначеність. Наведена рамка мислення – одна з можливих. Перетворення держаної установи, окремої галузі, приватного бізнеса, громадської організації можуть мати свою специфіку, та, можливо, інші важелі впливу. Проте це не повинно спиняти. 

Невизначеність та неможливі виклики – єдине, що гарантовано буде назавжди з нами. Тому я мрію, щоб лідерів, здатних опановувати недосяжне, ставало якомога більше, оскільки Україна має вдосталь амбітних завдань. 

Берись за будь-який!