У нашій дискусії про зарплати міністрів залишилося незакритим тільки одне питання. Продавець мобільних телефонів може утримувати дитину менше ніж за 36 000 грн, а міністр що, ні? Ні. Зараз поясню чому.

Пояснення я пишу прямо зсередини нормального людського життя, яким живу останні півроку після трьох років роботи в Міністерстві охорони здоров’я. Тому знаю, що є кілька речей, про які ви, скоріше за все, не думали.

По-перше, ви повинні гарно одягатися. Тільки, будь ласка, не говоріть мені, що не оцінюєте політиків за одягом, добре? Цей пост я пишу в джинсах і старих жовтих черевиках. Міністру так не можна. Якщо ви хлопчик, вам треба два-три хороших костюми на рік, плюс сорочки, плюс взуття, вибачте за інтимні подробиці. Такі костюми, в яких можна прийняти або піти на прийом до посла іншої країни, або справити враження у робочій поїздці в Китай, де на це дуже дивляться. На розпродажі ви купите такий одяг за 20 000, тобто всього треба 60 000. Дві зарплати залишаємо тут.

По-друге, ви живете в Києві, у найдорожчому районі - Печерському. Ні, ваша квартира може бути де завгодно, але ви живете на роботі, тобто на Печерську. По буднях з 8:00 до, як мінімум, 21:00, плюс мінімум один вихідний, а то і два. Печерськ, скажу я вам, район дорогий. А ви щонайменше як два рази на день харчуєтесь тут, і ще ходите на зустрічі в різні місця. Все це коштує грошей, і набігає за місяць немало. А за рік - півтори-дві зарплати.

Читайте также - Политик, госслужащий и бизнесмен: кто и как зарабатывает на жизнь

По-третє, вам треба відпочивати, інакше у вас рано чи пізно упаде клямка. Так, нам всім здається, що ми тяжко працюємо. Але, по-перше, ми в принципі приходимо додому ввечері. Та, навіть, не це головне. Коли ти міністр, кожного дня робиш тільки одне - саме те, що люди ненавидять робити найбільше, бо це найважче. Ти приймаєш рішення.

І хоча би раз на рік треба виїхати кудись, де їх не треба приймати, щоб лишатися в адекваті. При чому, їхати треба далеко, інакше від роботи не врятуватися. Без тебе ж люди нічого не вирішать. Щоб, навіть, бюджетно виїхати кудись далеко, треба 30-40 000. Ще треба один-два рази на рік розвіятися на кілька днів. Півтори зарплати в рік. Мінімум.

Четверте. Коли ви працюєте на країну, то доплачуєте за це. Це в теорії міністри усім забезпечені. А в практиці у нас, наприклад, не було службових авто, і я їздив на своєму. Наїздив до чорта, скажу я вам. За свій рахунок. Також, якщо ви думаєте, що вашу поїздку в регіон або за кордон щедро оплачують, хочу вас розчарувати. Ви регулярно докладаєте, щоб ваша поїздка була такою, щоб ви після неї могли при здоровому глузді поїхати з літака на роботу приймати рішення. І так, я говорю винятково про економ клас і три-чотири зірки. Це ще півтори зарплати на рік.

Читайте также - Избиратели завидуют. Это лучший аргумент за приватизацию

Разом. Шість-вісім зарплат на рік ви залишаєте тільки на вирівнювання вашого життя, яке погнула вам міністерська робота. Це я говорю про одну людину. Яка не знімає житла. Яка не платить комуналку. У якої немає родини. 

Ну і найголовніше. Якщо вам вдається виховувати дитину менше ніж на 36 000, я вас вітаю. Не з тим, що менше, а з тим, що ви її виховуєте. Бо, поки ви працюєте в міністерстві, у вашої дитини немає батька або мами. Ви бачите її лише коли вона спить або під час відпустки. При чому, під час відпустки ваше тіло з дитиною, а голова - ні.

Не треба нікого жаліти. Наша робота - це наш вибір. І в продавця, і в міністра. Але давайте і не заздрити.