Я маю унікальну можливість спостерігати за реакцією урядів та бізнесу на санітарну кризу, що має місце в країнах мого проживання та ведення бізнесу - України та Франції.

16 березня президент Еммануель Макрон оголосив про підтримку економіки та бізнесу в розмірі 300 млрд євро. Компанії, які вимушені зупинити роботу на період карантину, повинні зареєструвати своїх працівників, як тимчасово безробітних. Це дає їм змогу отримувати 85% їх заробітної плати протягом вимушеного простою. Для цього компанія повинна заповнити онлайн-формуляр, вказати перелік працівників та надіслати у державний страховий фонд. Станом на кінець березня таких звернень зареєстровано понад 2,2 млн. 

Орендну плату та комунальні платежі для бізнесу теж дозволено відтермінувати на три місяці. При цьому держава буде здійснювати оплату орендодавцям та надавачам послуг, а компанії зобов'язані будуть повернути наданий кредит державі протягом року або двох. 

Присоединяйтесь к Instagram Liga.net - здесь только то, о чем вы не можете не знать

Окремі сектори економіки, відновлення яких потребуватиме більше часу, мають змогу отримати безвідсоткові кредити від держави на період до шести років для підтримки операційної діяльності і після завершення карантину. 

Сплата податків до соціальних фондів як для бізнесу, так і для фізичних осіб, відтерміновується. Окремі пільги є для студентів - на період карантину скасовано плату за навчання та оренду житла, в кампусі чи в орендодавця. Важливо, що у разі дотацій, бізнесу забороняється виплата дивідендів, отриманий прибуток має бути спрямовано для реінвестування. 

Окремо хочу відмітити бездоганну комунікаційну стратегію держави. Кожного тижня один з найвищих керівників виступає публічно та детально пояснює причини ухвалених рішень. 27 березня прем'єр-міністр Франції Едуард Філіп оголосив продовження жорсткого карантину до 15 квітня та озвучив детальний прогноз на найближчий місяць.

Францію очікує найбільший спалах пандемії протягом наступних двох тижнів, а загалом карантин може буде збільшено до шести тижнів від початку, тобто до 27 квітня. Саме таку тривалість науковий медичний комітет Франції вважає найбільш ефективним у боротьбі з пандемією. У виступі Філіп подякував громадянам за бездоганну підтримку “Stayhome” та високий рівень свідомості. 

Читайте також - "Тестуємо не всіх, а кого потрібно". Цього мало, щоб стримати COVID-19 в Україні

Але, як виявляється, французам цього недостатньо, 59% з них не підтримують дії уряду. Бізнес, замість включати потенціал та створювати з кризи “можливості”, призупинив свою діяльність та нарікає на бюрократію при отриманні кредитів та затримки з реєстрацією онлайн запитів на безробіття.

За подвір’ям нашого будинку у місті Ліон доглядає маленька компанія – всього 10 працівників. На наступний день після оголошення карантину, усі десятеро просто не прийшли на роботу. Це при тому, що сезон садових робіт тут у самому розпалі та вимога не працювати на такі роботи не розповсюджується. 

У цей час в Україні більшість моїх клієнтів змушені були зачинити свої стоматологічні клініки та оформити працівників у відпустки за власний рахунок. При цьому, вони організовують та пропонують додатковий сервіс для пацієнтів - онлайн консультації, онлайн доставку засобів по догляду за порожниною роту, знімають навчальні відеокліпи для пацієнтів та облаштовують внутрішні процеси. 

Окреме захоплення у мене викликає малий та середній бізнес. В найкоротші терміни ресторани не лише організували доставку, функцію Take away та онлайн замовлення, але й адаптували своє меню та пропозиції. Косметичні салони організували онлайн продаж наборів для самостійного зняття гель-лаку та європейського манікюру, додавши до цього відео інструкції. Практично усі продуктові магазини мають доставку та можливість розмістити замовлення онлайн або ж вайбером чи через будь-який месенджер, а непродовольчі - щотижня пропонують акції та товар за спеціальними цінами та адаптують асортимент під актуальні потреби. 

Читайте також - Бізнес і коронакриза: не біжіть, бо всі біжать. Це не працює

І ось вам вишенка на тортик - одна з туристичних компаній, яка за очевидними причинами не може запропонувати жодних туристичних послуг, надіслала пропозицію на …. страхування від коронавірусу. 

Натомість що роблять французи? 

У Франції з онлайн-бізнесом повна біда. Непродовольчі магазини закриті всі, а у 80% функція онлайн замовлення у цей період недоступна. Ресторанний бізнес зупинився, з доставкою є лише декілька фаст фудів сумнівної якості.  

Більшість магазинів продовольчих товарів не мають інтернет-каналів продажу. І французи, які звикли ходити в окремі магазини за сиром, м’ясом, вином та багетом, зараз надають перевагу супермаркетам. По-перше, це дозволяє зменшити кількість відвідуваних місць. По-друге, замість черг в п’яти магазинах, краще почекати в одній та купити все разом. І що зробили ці невеликі магазини, щоб не зникнути з ринку? Вони не побігли створювати онлайн-сторінки та організовувати доставку, вони навіть не готові приймати замовлення телефоном та відкладати по принципу take away. Вони зачинились. 

Подписывайтесь на рассылки Liga.net - только главное в вашей почте

Французи покладають всю відповідальність на державу і знають, що збитки компенсує держава на 100%. Чому б зараз не покататись на велосипедах та не подивитись всі відкладені серіали. 

Якщо говорити про безкоштовні доступи до багатьох ресурсів на рівні великих компаній, то Європа безперечно задає тон – відкриває преміум пакети до своїх послуг, викладає відео, робить корисні розсилки та проводить безкоштовні вебінари. 

Але на рівні малого та середнього бізнесу подібного немає.

В Україні все спрацювало навпаки. У мене враження, що українцям разом з кризами, видають магічну вакцину проти них. Я і майже кожен з моїх друзів-бізнесменів і на велосипедах катаємося, і продукуємо безліч проривних ідей, заражаючи ними свої команди та втілюючи все з шаленою швидкістю. Саме це робить український бізнес непереможним. 

Коли ти можеш розраховувати лише на себе, функція виживання вмикається миттєво. А страх - це ще та енергія. Ми, українці, вміємо бачити можливості та успішно адаптується до будь-якої ситуації. Значно швидше, ніж європейці. Але магічна рідина має і побічні ефекти – алкоголізм, постійну тривогу, безсоння, розбиті сім’ї і, що найгірше, – вона викликає звикання.

Де ж ти, золота середино?