5% зростання економіки у 2020 році і 7% щороку у 2021-2024 роках. Я не вірю, хоча не виключаю, що це можливо. Іноземні інвестори теж не вірять, і це добре. Бо, якщо уряд серйозно бачить перспективи такого зростання, йому потрібно якнайшвидше іти в гості до іноземних інвесторів, які тримають наші ВВП-варанти, і пропонувати обмін на інші цінні папери (наприклад, на єврооблігації з фіксованою ставкою купона і довгим строком погашення).

Бо, якщо уряд таки "виконає" план по зростанню економіки, то лише у 2022-2026 роках Україна буде вимушена заплатити десь $9 млрд тримачам варантів, які були випущені на суму $3,24 млрд (саме стільки боргів держави та Києва було "списано" у 2015 році).

Сьогодні варанти торгуються лише по 88% від номіналу, тобто теоретично*, їх можна було б сьогодні викупити за $2,85 млрд, і тоді не мати проблем з імовірною сплатою $9 млрд лише у наступні сім років. А, чим ближчими будуть перспективи українського економічного дива (за умови, якщо воно буде), тим дорожче нам той викуп обійдеться.

На випуску варантів ми умовно "зекономили" на сьогодні десь $4,17 млрд**: 3,24 млрд боргу нам "тимчасово списали", що дало змогу нам ще зекономити на відсотках з 2015 року десь 0,93 млрд. Це означає, що на сьогодні, якщо ми поміняємо варанти інвесторам на інші цінні папери у сумі меншій, ніж $4,17 млрд (або 129% від номіналу варантів), то "боргову операцію" можна буде вважати успішною.

Якщо ж інвестори вже сьогодні повірять у економічне диво від нового уряду, то вони не погодяться обміняти варанти дешевше, ніж на $6-7 млрд (а це вже більше 185% від номіналу варантів). Тому бігти до інвесторів треба швидко. Поки не повірили і не задерли ціни.

А можна і не бігти, якщо наш уряд не вірить у свої прогнози. Або, якщо не вірить, що він "доживе" до великих виплат по варантам.

* На практиці, навряд чи Україні вдасться умовити іноземців сьогодні викупити/обміняти варанти по 88% від номіналу – доведеться щось доплатити.

** Насправді, зекономили значно менше, бо треба враховувати, що за випуск варантів ми "заплатили" вищою ставкою по облігаціям, які були випущені в результаті реструктуризації 2015 року.