Сьогодні Україна представляє собою інвестиційну можливість завдяки своїм висококваліфікованим робітникам, конкурентоспроможній платформі собівартості та близькості до Європи. Завдяки проведеній програмі реформ, країна піднялася на 81-ше місце в порівнянні із 2012 роком у рейтингу легкості ведення бізнесу, складеному Світовим банком. Україна сьогодні знаходиться вище Індії, Бразилії та Аргентини, країн з сильним інвестиційним профілем. 

У інвестиційної компанії Horizon Capital, з активами понад $850 млн в управлінні, інвестиційна стратегія проста: інвестуємо у підприємців-візіонерів, які управляють швидкозростаючими вітчизняними та експортно-орієнтованими компаніями. Надаємо їм капітал для розширення бізнесу, практичну стратегічну підтримку та доступ до нашої розгалуженої мережі контактів та інші інструменти для прискорення їхнього успіху.

Швидкозростаючі вітчизняні компанії здатні випереджати наслідки девальвації місцевої валюти, тоді як компанії-експортери виграють від валютних коливань, оскільки використовують конкурентоспроможні місцеві платформи для досягнення успіху на світових ринках - будь то у сфері ІТ, продуктів харчування та сільського господарства. 

Україна має дивовижні інвестиційні можливості, які доступні для тих, хто дивиться далі газетних заголовків та витрачає час на реальне вивчення ситуації на місці.

Horizon Capital, з чотирма фондами в управлінні та понад 20-ма роками інвестиційного досвіду в регіоні, використовує цю можливість. Ми підтримуємо лідерів, які будують справжні компанії-чемпіони у своїх галузях, які є номер один у своїй галузі та зацікавлені у капіталі для зростання і цінують партнера, який сприяє їх успіху. Підтримуємо українські компанії, які пропонують товари та послуги, що знаходяться вище у ланцюгу створення вартості та прагнуть до досконалості. Це ставить їх в один ряд з найкращими світовими компаніями. 

Щоб проілюструвати моє бачення, давайте подивимося на нову генерацію засновників компаній, в які ми нещодавно інвестували. 

 Владислав Чечоткін, співзасновник і генеральний директор Розетка (український Amazon) 

Rozetka - бренд №1 у швидкозростаючому секторі е-комерції в Україні. Останні три роки середньорічні темпи зростання сектору складають 25% в доларовому еквіваленті. Розетка є загальновідомим брендом в Україні та входить у трійку українських брендів за вартістю.

Horizon Capital інвестував разом з сім’єю  Владислава та Ірини Чечоткіних. Пізніше підтримав компанію в придбанні понад 50 000 кв м складських приміщень в країні для розширення своєї діяльності. Наша команда співпрацювала з засновниками під час об'єднання Розетки з EVO (eBay України, засновником якого є Микола Палієнко) у 2018 році. Це закріпило лідерську позицію компанії з великим відривом від конкурентів.

Об'єднана платформа Розетка-EVO осягає понад 40% інтернет-аудиторії України, має 2 млрд відвідувань сайту. Це відображається у 30 млн е-комерційних транзакцій щорічно в чотирьох країнах. 

 Володимир Многолетній, співзасновник і СЕО Genesis 

Володимир заснував Genesis у 2008 році. Зараз компанія входить до топ-100 провідних світових продуктових інтернет компаній. Genesis створює провідні технології, які розширюють можливості та збагачують життя мільйонів людей у ​​онлайнових засобах масової інформації, оголошеннях та інших онлайн продуктах. Ця технологія поширюється від Сполучених Штатів до Європи, від Африки до Азії, щомісяця має понад 200 млн унікальних відвідувачів, – під управлінням зіркової команди в 1500 професіоналів, які працюють в Україні.

Jiji - це платформа бізнес-оголошень, #1 гравець у Нігерії і один з найбільших онлайн-ринків оголошень у Африці. У цьому році Jiji оголосили про придбання OLX - їх основного конкурента в Кенії, Гані, Уганді і Танзанії. Майк Батчер, відомий головний редактор Tech Crunch, писав, що "придбання означає, що Jiji тепер зможе отримати доступ до 300 млн споживачів на п'яти ринках. Це щось на зразок перевороту для компанії, яка походить з України, одного з останніх величезних, найменш використаних регіонів світу".

Genesis також може похвалитися іншими успішними проектами, такими як BetterMe. Це розроблений компанією фітнес-додаток, який очолює тех-підприємиця Вікторія Репа. BetterMe входить до числа топ-5 додатків у категорії "Здоров'я та Фітнес" у США.

    Віталій Седлер і Михайло Пузраков, засновники Intellias 

Intellias - один з швидкозростаючих постачальників ІТ-послуг в Україні з п'ятьма центрами надання послуг в Україні та одним у Польщі, більш ніж 1300 інженерами та понад 16 річним досвідом надання ІТ-рішень глобальним клієнтам. Intellias заснована у Львові у 2002 році. Компанія є безпосереднім провайдером для корпорацій зі списку Fortune 500, які обслуговують провідних світових виробників автомобілів. Intellias має великий досвід роботи в автомобільній сфері, включаючи транспортні засоби з автономним керуванням. Більш ніж 40 клієнтів із США та ЄС покладаються на Intellias для своїх досліджень і розробок.

Intellias користується бурхливим попитом на українські IT-аутсорсингові послуги. В середньому галузь зростала на 22% щороку протягом останніх восьми років, збільшившись з лише $110 млн у 2003 році до цілих $4,6 млрд в 2018-му.

 Олександр Конотопський, засновник Ajax Systems 

Ajax Systems – компанія-виробник професійних систем безпеки, - ще одна історія українського успіху. Заснована в 2011 році, Ajax продає продукцію у понад 70 країн світу, захищаючи понад 100 000 приміщень від пожеж, крадіжок і підтоплень. При цьому 100% своїх високотехнологічних, бездротових систем безпеки компанія виробляє в Україні.

Нас привабило в Ajax бачення засновника, інноваційний продукт, успіх, який вони досягли в обслуговуванні вимогливих міжнародних клієнтів, їх прагнення до досконалості та намагання стати справжнім чемпіоном у своїй галузі. З п'ятьма патентами та передовими технологіями, Ajax є найбільш титулованою бездротовою системою безпеки в Європі. 

Ці успішні технологічні компанії не єдині. Нас дуже приваблюють можливості в галузях охорони здоров'я, фармацевтики, фінансових послуг та інших секторів. Також помічаємо в Україні успішні транзакції в галузях інфраструктури, відновлюваних джерел енергетики, нерухомості та багато інших. Ці галузі сьогодні приваблюють інвесторів. 

Це лише кілька надихаючих прикладів-можливостей, які очікують інвесторів в Україні. Країна швидко набуває визнання, як один з найбільш значних ринків в Центральній та Східній Європі, що розвивається.

Вважаю, що підприємці в Україні можуть змінити світ на краще, створюючи процвітання і високооплачувані робочі місця. Сьогодні Україна пропонує сприятливе середовище для прямих іноземних інвесторів, таких як я, яких заряджає креативність та інноваційний дух підприємців нового покоління.