У світі триває процес адаптації до нових умов ведення бізнесу під час пандемії. Можна сказати, що українські підприємці мають певну перевагу перед більшістю колег з усього світу, адже далеко не всі з них настільки регулярно потрапляли у стресові економічні ситуації, тому і важче переживають потребу перебудовуватися в кризу.

Здатність виживати та приймати важливі управлінські рішення у критичних умовах - те, чому вітчизняні підприємці невпинно навчаються з дати набуття Україною державності. Ось почалося чергове "практичне заняття" цієї школи виживання, головне завдання в якій неможливо виконати, якщо не оптимізувати свій бізнес.

Читайте нас в Telegram: проверенные факты, только важное

Як законним шляхом знизити видатки, скористатися існуючими правовими та технічними інструментами і в результаті підвищити ефективність свого підприємства?

Ще одна національна особливість – вітчизняний бізнес чи не в останню чергу розраховує на державну допомогу, навіть у критичний період. Втім, не забуваємо тримати на контролі важливі зміни у правовому полі, адже це знання та грамотне застосування права - одна зі складових бізнес-оптимізації.

Тотальних податкових канікул, про які владу просять представники підприємців, поки що не відбулося.

Однак, певні пільги та інші зміни в частині оподаткування вже надані на сьогодні на законодавчому рівні, з урахуванням Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням  коронавірусної хвороби (COVID-2019)", прийнятого 30 березня, але який ще не підписав президент (законопроєкт №3275 від 29 березня 2020 року).

Отже, головні зміни:

1. Для платників єдиного податку буде збільшено ліміти річної виручки:

- перша група: з 300 000 грн до 1 млн грн;
- друга група: з 1,5 млн грн до 5 млн грн;
- третя група: з 5 млн грн до 7 млн грн.

Вже відтерміновано до 2021 року застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку, річний дохід яких не перевищує один млн грн, крім тих, які реалізують технічно складні побутові товари або лікарські засоби та вироби медичного призначення.

Читайте також - Коронавірус загнав бізнес на карантин. Важливо врятувати і його, і економіку України

Поки що з 01 січня 2021 року до 01 квітня 2021 року РРО ще зможуть не застосовувати ФОПи на єдиному податку, у яких обсяг доходу протягом календарного року менше одного млн грн. Однак, є й ті, кому з доходом до 1 млн грн, РРО все-таки доведеться увімкнути раніше.

Мова про тих, хто буде у з початку 2021 року провадити такі види діяльності:

- продаж товарів чи надання послуг через інтернет;
- продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
- реалізація лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
- реалізація ювелірних та побутових виробів;
- роздрібна торгівля вживаними товарами в магазинах;
- діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування;
- туристичні агентства або оператори;
- готелі і засоби тимчасового розміщення;
- реалізація текстилю (крім ринків);
- продаж деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Урядом.

2. В частині податку на доходи фізичних осіб, вартість медичного обладнання та ліків, що передані як благодійність до громадських організації чи державних установ, у 2020 році може бути віднесена до податкової знижки, на яку зменшується податок на доходи фізичних осіб (ПДФО).

А ще раніше були відтерміновані на два місяці граничні строки: подання декларації відтерміновано з 1 травня до 1 липня, а строк сплати задекларованої суми податку– з 1 серпня до 1 жовтня 2020 року.

3. З 1 березня 2020 року до 31 травня 2020 року платникам податків не нараховується або списується вже нарахована пеня. Також у цей же період не застосовуються штрафні санкції, окрім як за порушення у сфері податку на додану вартість (ПДВ), акцизного податку та рентної плати.

Читайте також - Економічна криза: який бізнес в групі ризику і як не потрібно допомагати

4. Мораторій на перевірки бізнесу державними органами встановлено до 30 червня 2020-го за винятком:

- суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику;
- перевірок у сфері державних регульованих цін та у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення;
- податкових перевірок, що мають свій окремий мораторій. Так, з 18 березня 2020-го до 31 травня 2020-го діє мораторій на проведення податкових фактичних та документальних податкових перевірок, за виключенням позапланових документальних перевірок з питань відшкодування ПДВ з бюджету. 

Такі перевірки все одно можуть проводитися, якщо заявлено відшкодування на суму понад 100 000 гривень. В інших випадках за заявами про повернення суми бюджетного відшкодування проводиться камеральна перевірка, та і в цілому камеральні перевірки під мораторій не потрапляють, проте можливість їх проведення обмежується строком у 60 днів з граничного терміну подачі відповідної декларації за вказаний період.

При цьому розпочаті до мораторію податкові перевірки зупиняються на період до кінця його дії. Також на строк дії мораторію зупиняється і строк давності, який зазвичай становить 1095 днів після останнього дня граничного строку подання податкової декларації.

5. Законом від 17 березня 2020 року спочатку скасували орендну плату за земельні ділянки державної та комунальної власності за березень та квітень 2020 року, так само не мав сплачуватися земельний податок.

Однак, 30 березня Верховна Рада частково цю пільгу скасувала, звільнивши від земельного податку тільки березневий період, а за квітень лише надано відстрочку до кінця червня 2020 року.

Якщо плата за землю за березень вже внесена, фізичним особам перерахунок проведе податкова служба, інші мають подати уточнюючу податкову декларацію.

6. Щодо єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) діють такі послаблення:

- у період березень-травень 2020 року скасовуються будь-які штрафні санкції та пеня за несвоєчасну сплату або несвоєчасне подання звітності;
- ФОПи, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства звільняються від сплати ЄСВ за себе у період березень-квітень 2020 року, але цей період включається до страхового стажу під час обліку пенсії;

- не нараховується або списується вже нарахована пеня за можливі минулі порушення.

Також з 18 березня до 31 травня 2020 року вводиться мораторій на перевірки щодо ЄСВ.

7. Звільнено від сплати ПДВ, мита та митних формальностей поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом оформлення значного переліку медичних засобів та ліків, пов’язаних з COVID-19. Також встановлено, що митне оформлення таких товарів повинне здійснюватися першочергово.

Такий перелік затверджено постановою Кабінету міністрів від 20. березня 2020 року №224. І, хоча переважна більшість товарів з нього належать до сфери лікарень та аптек, деякі позиції (як-от дезінфекційні засоби, маски та захисні костюми) можуть зацікавити великі підприємства, які не можуть перейти на віддалену зайнятість та потребують інвестицій у антивірусний самозахист. Промислове виробництво, логістичні компанії, торговельні мережі, представники гуртової торгівлі можуть заощадити, закупивши вказані товари без посередників та за рахунок прискореного та пільгового митного оформлення.

Читайте також - "План Б" для бізнесу: потрібно вже зараз вирішувати, що робити після кризи

Також до кінця 2022 року від ПДВ звільнено поставку в межах України лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, що закуповуються за кошти державного бюджету особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я. Протягом трьох місяців Міністерство охорони здоров'я повинне затвердити порядок таких закупівель.

8. Особам, які перебувають у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням карантинних заходів стосовно COVID-19, призначені виплати з Фонду соціального страхування України допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 50% середньої зарплати (доходу) незалежно від страхового стажу.

9. Власники нерухомості звільнені від оплати податку за це майно, відмінне від земельної ділянки, за березень 2020 року.

10. Перебіг строків на адміністративне оскарження рішень податкових органів та на надання відповідей на їхні запити зупиняється та продовжиться з 1 червня 2020 року (окрім запитів щодо перевірки заяв про бюджетне відшкодування ПДВ).

Які нововведення очікуються найближчим часом?

Дуже оперативно підготовлений 29 березня та проголосований вже наступного дня проєкт Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)" також вносить і інші зміни у самі різноманітні закони.

Найбільш актуальними для підприємців є такі з них:

1. Зупинення та подовження строків на час карантину:

- зупинення протягом карантину обмежувального шестимісячного строку на нарахування пені за порушення господарських зобов’язань;
- зупинення протягом карантину строків позовної давності як загального трирічного, а так і спеціальних строків, зокрема, щодо позовів про гарантійні зобов’язання, позовів, що витікають з договорів підряду у капітальному будівництві та з договорів на проведення проектних і досліджувальних робіт;
- також подовжуються на період карантину строки на вчинення більшості процесуальних дій (зміна позовних вимог, апеляційне оскарження);
- зупинення строків позовної давності також і у сімейних спорах (щодо поділу майна подружжя, а також навіть в спорах щодо батьківства та материнства).

Читайте також - Держпідтримка при карантині: за що жити, коли закінчаться гроші

2. Винятки з визначення трудового договору вимоги щодо підпорядкування працівника внутрішньому трудовому розпорядкові. Тепер вказується, що працівник зобов’язаний тільки виконувати роботу, визначену цією угодою.

Одночасно вводяться такі поняття, як дистанційна (надомна) робота та гнучкий режим робочого часу, що може встановлюватися як при прийнятті на роботу, так і згодом за домовленістю сторін.

При цьому під час карантину чи інших загроз гнучкий режим робочого часу може встановлюватися у наказі працедавця і без обов’язкового укладення у письмовій формі трудового договору про дистанційну (надомну) роботу.

Гнучкий режим робочого часу може передбачати:

- фіксований час, протягом якого працівник обов’язково повинен бути присутнім на робочому місці, при цьому може передбачатись поділ робочого дня на частини;

- змінний час, протягом якого працівник на власний розсуд визначає періоди роботи в межах встановленої норми тривалості робочого часу;

- час перерви для відпочинку і харчування.

Облік робочого часу забезпечується роботодавцем. У разі необхідності, роботодавець може тимчасово (на термін до одного місяця протягом календарного року) застосовувати до працівників з гнучким режимом, загальновстановлений на підприємстві графік роботи. Це не вважається зміною істотних умов праці, тобто не потребує згоди працівника.

3. Звільнення наймачів від орендної плати на період карантину, якщо майно не може бути використане. Це актуально для орендарів приміщень у зачинених торговельно-розважальних центрах, хоча у дійсності ця норма не вводить нічого нового, а лише прямо нагадує про існування аналогічної норми у ч. 6 ст. 762 Цивільного кодексу України.

4. Забороняється підвищення відсоткової ставки за кредитами протягом карантину. Щодо споживчих кредитів – забороняється застосування штрафних санкцій за несвоєчасне виконання обов’язків споживачами з березня до квітня 2020 року.

5. Судові засідання можуть проводитися в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, причому учасники можуть брати в них участь з використанням власних технічних засобів.

6. Вводиться поняття "допомога по частковому безробіттю" на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином.

7. Скасовується вимога щодо проведення річних загальних зборів акціонерних товариств або корпоративного фонду (інституту спільного інвестування), які мали проводитися до 30 квітня. Тепер збори мають бути проведені протягом трьох місяців після завершення карантину, або зможуть бути проведені дистанційно в порядку, затвердженому Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

У разі завершення строку повноважень членів наглядових рад акціонерних товариств, повноваження таких членів наглядових рад продовжуються в повному обсязі до дати проведення загальних зборів акціонерів у вказаному порядку.

Читайте також - Вбивство економіки або точкові ефективні заходи? Що вибере українська влада

Аналогічна норма вводиться і щодо перенесення у 2020 році загальних зборів товариств з обмеженою або додатковою відповідальністю, які є емітентами цінних паперів, та кредитних спілок.

8. Засідання місцевих рад та їх виконкомів чи постійних депутатських комісій можуть проводитися дистанційно - в режимі відео конференції або аудіоконференцій. Однак, розглядатися на них можуть виключно питання невідкладного внесення змін до місцевого бюджету,та інші пиитання щодо невідкладних робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

9. Приватизація (продаж) об’єктів великої приватизації припиняється.

Як бачимо, у законодавстві з’являється досить багато змін. Не виключено, що ці з них – не останні на період карантину. За таких умов реальна та законна оптимізація бізнесу можлива за сукупності таких факторів як вміння застосувати сучасні бізнес-технології, вірне використання чинного законодавства, зокрема, податкового, та, головне, - бажання власників зробити свій бізнес більш ефективним.

Наш досвід свідчить, що фактично у кожному підприємстві, навіть в якому модель та усі процеси відбудовані роками, можна знайти шляхи для економії та оптимізації. При цьому мова йде не про пораду, де можна купити канцтовари подешевше, а про свіжий фаховий погляд з боку та детальний податковий, правовий та технологічний аналіз існуючих алгоритмів.

Синергія знань аудиторів та практикуючих правників нерідко допомагає підприємцю застосувати правові механізми, про які він і не здогадувався, прибрати зайві витрати, або перебудувати бізнес так, щоб операційні витрати допомагали зменшувати витрати на податки. Бізнес-консультанти при цьому допомагають накласти такі поради на реальну практику за рахунок впровадження сучасних технічних рішень чи ділових практик.

Ще донедавна замовляти оптимізацію бізнесу було як розпочати капітальний ремонт помешкання – і хочеться зробити краще, але не хочеться терпіти навіть тимчасові незручності від змін. А зараз життя саме штовхає до цього рішення, і ті, хто не замислювався над оптимізацією свого бізнесу до настання форс-мажорних обставин, зараз вже вимушені це робити. І робитимуть "капремонт"  нарівні з колегами, які прагнули позитивних змін ще "у мирний час". Тож, досвідченим бізнес-консультантам та аудиторам зараз роботи збільшується і, якщо чесно, нема коли задаватися питанням "чим би зайнятися на карантині?".