Проблема податкових спорів в Україні не втрачає своєї актуальності. Щодня судова система розглядає велику кількість справ, які так чи інакше стосуються оподаткування. Враховуючи приєднання України до BEPS (Base Erosion and Profit Shifting - план дій ОЕСР з протидії розмиванню оподатковуваної бази і виведенню прибутку з-під оподаткування. - Ред.), особливого значення набувають питання, пов’язані з трансфертним ціноутворенням (далі - ТЦ, спотворення ціни угоди з метою мінімізації податків. - Ред.). Будь-яке порушення дорого коштуватиме власникові бізнесу, тому розвиток і залучення інвестицій йдуть не такими стрімкими темпами, як хотілося.

Втім, рішення проблеми існує.

Сьогодні досить дієвим механізмом є попереднє узгодження ціноутворення з податковими органами. Як це зробити? Потрібно укласти відповідну угоду з податковими органами терміном на п'ять років. Це дозволить зробити відносини з відомством більш прозорими та конструктивними. Звучить дивно? Можливо. Давайте заглибимося у деталі й переконаємося у цьому на фактах.

Переваги для бізнесу

Однією з основних причин, яка спонукає платників податків укладати договір, – це передбачена законодавством заборона контролюючим органам нараховувати додаткові зобов’язання, штрафи або пеню на операції, які є предметом угоди. Тобто, якщо бізнес сумлінно дотримується всіх умов співпраці з податковими органами, таким чином він захищає себе від суворої руки податкових інспекторів. Та й податківці, зі свого боку, витрачатимуть значно менше ресурсів на проведення перевірок та зможуть зосередитися на вдосконаленні внутрішніх процедур. А багато спірних питань можна вирішити шляхом проведення консультацій замість судової тяганини.

Укладання договору також значно спрощує звітність. Адже, за наявності угоди та дотримання її умов, платникові потрібно подавати лише звіт про контрольовані операції (до 1 жовтня року наступного за звітним) та звіт про виконання умов договору (зміст та строки подання якого визначаються договором). А двосторонні або багатосторонні угоди можуть нівелювати ризики подвійного оподаткування для міжнародної групи компаній.

Ще однією суттєвою перевагою договору є стабільність його умов після попереднього узгодження ціноутворення у контрольованих операціях. Вони залишаються незмінними навіть у разі прийняття поправок до законодавства або нових нормативних актів. Тому бізнесу не потрібно боятися постійних нововведень, додаткових перевірок та штрафних санкцій.

Якщо ж зміни до податкового законодавства суттєво впливають на діяльність великих платників податків або ж на суттєві умови договору, сторони мають право внести до його тексту відповідні зміни.

Також, слід зауважити, що будь-яка інформація, документи чи матеріали, отримані податковими органами від платника податків під час процедури узгодження ціноутворення, не можуть бути розголошені чи оприлюднені без його згоди. Відповідно, така конфіденційна інформація не може бути приводом для проведення податкової перевірки.

Важливо також, що укладання такої угоди є безкоштовним в Україні, на відміну від Польщі, де за подання заявки стягується плата у розмірі до 50 000 євро, або ж Угорщини, де доведеться витратити до 30 000 євро.

Таким чином, договір є досить надійним і водночас "живим" інструментом, що дозволяє досягти консенсусу між податковими органами та платниками податків. Проте, аби повною мірою відчути переваги цього договору, до нього слід ретельно підготуватися.

Підготовка – запорука успіху

Перш за все, керівництво компанії має відповісти собі на запитання: чи готовий бізнес до нових правил гри?

Для успішного підписання угоди потрібно буде надати повну та достовірну інформацію на вимогу податкових органів, узгодити предмет договору, критерії визначення умов відповідності контрольованих операцій принципу "витягнутої руки", тобто відповідності цін ринковому рівню. А для багатостороннього договору потрібно також пройти всі необхідні погодження з податковою структурою іноземної держави.

Готуватися слід дуже ретельно: проаналізувати інформацію платника податків для підтвердження доцільності укладання договору, методології та політики ТЦ, а також належним чином підготувати документи та матеріали, необхідні для процедури, зокрема документацію з ТЦ, проект договору, установчі документі, фінансову звітність, копії угод.

Процедура також передбачає тісний контакт з податковими органами, і до цього треба бути готовими, оскільки під час проведення процедури узгодження ціноутворення чиновники мають право вимагати додаткові документи, призначати зустрічі, оглядати приміщення, проводити опитування працівників компанії. Більш того, податківці мають право залучати до обговорення незалежних експертів, якими можуть виступати будь-які особи з достатнім рівнем досвіду та знань у відповідній сфері. Щоправда, аналогічну можливість мають й платники.

Наостанок хочеться зазначити, що краще попереджати проблеми, ніж їх вирішувати. Так, налагодження відносин з податковими органами потребуватиме певних зусиль, проте з часом вимоги до прозорості ставатимуть ще жорсткішими. Тому тим, хто завчасно потурбується про відповідні зміни у своїй роботі, буде набагато простіше працювати в майбутньому.