Український парламент зробив успішну спробу наблизити українське законодавство про захист прав інтелектуальної власності до європейського. Депутати у другому читанні проголосували за законопроєкт №2258, який впроваджує механізми захисту прав на торговельні марки і промислові зразки. Закон також передбачає умови для боротьби з патентним тролінгом. Які саме зміни він пропонує виробникам товарів і послуг? 

В законопроєкті є формальні зміни, які по суті нічого не змінюють. Наприклад, відтепер право на промисловий зразок треба засвідчувати свідоцтвом, а не патентом, як раніше. 

Втім, загалом він містить і багато важливих нововведень, які має знати кожен виробник: 

1. Строк чинності прав інтелектуальної власності на промисловий зразок (зовнішній вигляд виробу. Наприклад, скляна пляшка, паперова коробка, особливий дизайн аксесуарів або техніки) тепер становить не 15 років, а п’ять. Продовжити цей термін можна на один або більше п’ятирічних періодів, однак загальний строк чинності цих прав не може перевищувати 25 років від дати подання заявки. 

Що це означає?

Можна буде не зберігати застарілі промислові зразки, якщо, звичайно, ви не виробляєте продукт, упаковка якого не змінюється десятиліттями, як у Coca-Cola чи McDonald’s. А ще не потрібно буде сплачувати річні збори за старі зразки. Якщо певний виробник не продовжить свої права на промисловий зразок після визначеного періоду його використання, інший виробник зможе запозичити та адаптувати його дизайн-ідею. Головне – не забувати про добросовісну конкуренцію. 

2. Якщо промисловий зразок має міжнародну реєстрацію, не потрібно додатково отримувати свідоцтво для його використання в Україні. Аналогічне положення передбачене і для торговельних марок 

Що це означає:

Власникові зразка не потрібно проходити формалізовані процедури в двох країнах. Це економія часу та коштів. 

3. Можна буде протягом трьох років використовувати промисловий зразок, не реєструючи його. Цей строк починається від дати доведення промислового зразка до загального відома на території України, наприклад, виготовлення виробу із застосуванням такого зразка. 

Що це означає:

Три роки достатньо для того, щоб оцінити споживчий попит та рентабельність продукту в цілому. Лише потім, зекономивши кошти, можна проводити ребрендинг або зареєструвати промисловий зразок. Більше того, зараз в одній заявці на реєстрацію можна об’єднати до ста промислових зразків, а не подавати сто заявок на кожен. 

4. Можна буде платити лише 50% від річного збору за підтримання чинності прав на промисловий зразок. 

Що це означає:

Місяць тому, в Україні законодавчо запровадили Національний орган інтелектуальної власності. Повідомте цей орган, що надали іншій особі дозвіл використовувати свій зареєстрований промзразок, і тоді решту 50% матиме компенсувати ваш партнер, про що зазначається в договорі про платежі. Взаємодія з новим регулятором робить процес прозорим, адже державний орган інтелектуальної власності веде облік випадків спільного використання зразка. 

5. У спорах щодо прав на промисловий зразок постраждала сторона зможе обирати спосіб компенсації. 

Що це означає:

Можна буде або стягнути з порушника збитки, право на які потрібно буде довести в суді, або отримати разове грошове стягнення у сумі від 10 до 50 000 мінімальних заробітних плат як альтернативу. Аналогічне положення працює і у випадку неправомірного використання торговельних марок. 

6. Щоб запобігати та боротися з патентним тролінгом, законопроєкт передбачає можливість анулювати реєстрацію на промисловий зразок (механізм "post grant opposition") в позасудовому порядку. Для цього достатньо сплатити збір та подати обґрунтовану заяву або протягом строку чинності прав на промисловий зразок, або після їх припинення. Уповноважений орган розглядає заяву протягом трьох місяців і приймає рішення, яке може бути оскаржене в суді. 

Що це означає:

Як виглядає патентний тролінг? Зловмисники реєструють дуже подібний або ідентичний вже існуючому промзразок і вносять його до митного реєстру. В результаті, партії офіційно імпортованого товару простоюють на митному кордоні, тому що за реєстром існує аналогічний товар з іншою реєстрацією. 

Від цього найбільше страждали саме офіційні іноземні імпортери та дистриб’ютори. Є шанси, що новий закон допоможе усунути зловживання правами на промзразки переважно на митному кордоні. 

7. Закон значно розширює перелік підстав, на яких можна отримати відмову в наданні правової охорони торговельній марці.

Що це означає:

Наприклад, виробники алкогольних напоїв не зможуть зареєструвати для своєї продукції торгову марку, якщо в ній міститься географічне позначення, якщо при цьому використовується репутація цієї місцевості, або ж це позначення вводить споживача в оману щодо особливої якості, характеристик та дійсного походження товару. Наприклад, не варто брендувати українське вино позначенням "Тоскана" або гірчицю – позначенням "Діжон". Інакше суд зможе припинити існування торговельної марки.

Також виробники не зможуть зареєструвати в Україні торговельну марку, яка є тотожною, схожою або асоціюється з торговельними марками, які використовуються іншою особою в іноземній державі. Раніше охорона торговельної марки розповсюджувалася лише на територію України.

8. Дозволяється реєструвати колективні торговельні марки. 

Що це означає:

Цим нововведенням зручно користуватися учасникам, що належать до певного об’єднання осіб. Це дозволить визначити умови використання ТМ ще на етапі реєстрації без укладення зайвих ліцензійних договорів та пропорційно розподілити витрати між співвласниками ТМ. 

9. Встановлюються нові правила використання ТМ іншого виробника 

Що це означає:

Зареєструвати ТМ іншого виробника, дія свідоцтва на яку припинена, тепер можна без згоди колишнього власника через два роки після закінчення дії свідоцтва (раніше – через три роки). Також визначається перелік нових випадків, коли використання чужої ТМ не вважатиметься порушенням прав власника. Наприклад, дозволяється порівняльна реклама чужої торговельної марки з власною виключно для того, аби відрізнити товар чи послугу від іншого(ї) та підкреслити відмінності між ними.

10. Дію торговельної марки можуть достроково припинити, якщо її не використовували в цілому або для виготовлення певних товарів і послуг протягом п’яти років (раніше – трьох років). 

Що це означає:

Будь-яка особа, яка встановить, що торговельна марка не використовується більш як п’ять років, може звернутись до суду та достроково припинити дію свідоцтва. Така можливість передбачена також і для торговельних марок із міжнародною реєстрацією. Потенційно така особа зможе зареєструвати ТМ на себе.