Останні президентські вибори значно підвищили рівень невизначеності в Україні. Оскільки нова команда не озвучила чіткої програми своїх дій, залишається лише здогадуватись про те, чого нам чекати.

Звісно, найкращим сценарієм було б прискорення реформ, які вже відбуваються або обговорюються останні п’ять років – реформа охорони здоров’я, відкриття ринку сільгоспземель, упорядкування ринків фінансових послуг та інші.

На поточний момент найважливішою є реформа державного управління. Складовими цієї реформи є відбудова державної служби, продовження децентралізації, виборча реформа та справжня реформа правоохоронної системи, а не її імітація.

Як для реформи державного управління, так і для економіки загалом, необхідна розбудова нової системи освіти. Притому більш нагальною та водночас набагато складнішою є освіта для дорослих, адже тут потрібно поєднувати масштаб з індивідуальним підходом.

Читайте по теме - Дожить до зимы: три возможных сценария развития событий в Украине

Найгіршим сценарієм було б втілення на практиці серіалу "Слуга народу".

Зокрема, призначення за принципом лояльності, а не професійності, відсутність порозуміння між президентом і парламентом, відмова від співпраці з МВФ. Думаю, небагато моїх співгромадян насправді готові віддати свої заощадження для того, щоб розрахуватися із зовнішніми кредиторами.

На жаль, існуючі реформаторські досягнення дуже просто "відкотити назад", оскільки переважно вони здійснені "незважаючи на", а не "завдяки". І ще не вибудувані інституції, які могли б їх захистити.

Цілком можливо, що в реальності Україна продовжить існувати в умовах "олігархічного консенсусу", коли триватимуть зміни, які не зачіпають "великих" інтересів, але підтримують певний рівень економічного зростання.

Така позірна стабільність насправді є дуже крихкою й може розсипатися через зміну зовнішніх умов – наприклад, уповільнення чи спад світової економіки, ескалація агресії з боку Росії.

Політичний клас має зрозуміти, що "якось воно буде" може закінчитися раптово й боляче. Тому потрібно ухвалювати та втілювати рішення про зміни. Принаймні ті, які записані в програмі МВФ.