Що саме пообіцяли?

Тексту законопроекту(ів) ще немає, проте за офіційною інформацією, ФОПи, бізнес яких буде обмежений під час карантину, отримають по 8000 грн (усього понад 1 млн осіб на 10 млрд грн). Підприємства, які підпадуть під карантинні обмеження, можуть розраховувати на до 8 000 на працівника та компенсацію ЄСВ (усього 120 000 суб'єктів на 1,5 млрд грн).

Також планується скасування податки для ФОПів першої групи (200 000 осіб на близько 250 млн грн) та виплати ФОПам з дітьми до 10 років. На останню програму в бюджеті залишилося ще 115 млн грн.

В період жорсткого локдауну (травень-червень) виплати за нею становили близько 140 млн грн на місяць. Тому, можливо, уряду доведеться її збільшити. 

Ще 400 млн, за розрахунками, знадобиться на списання невеликих боргів ФОП.

Скільки це буде коштувати?

Отже, вартість підтримки бізнесу в разі введення жорсткого локдауну становитиме приблизно 12 млрд грн на місяць. Звісно, вона може бути більшою, якщо по допомогу звернуться більше людей. Їхня кількість залежатиме від того, наскільки влада зможе примусити всіх дотримуватися карантину, а також від запасу міцності, який залишився у підприємців після всіх перипетій цього року.

Чи є ці гроші в уряду? 

За даними Мінфіну, на сьогодні не використані 25 млрд грн "коронавірусного" фонду. З них 10,6 млрд грн – це виділені, але не витрачені кошти на будівництво доріг. Ще 2,2 млрд грн недовитрачено на соціальну підтримку (Фонди соціального страхування). Із мільярда передбаченого у Фонді на державну підтримку креативних індустрій, використано лише 60 млн грн. Решта – це переважно кошти передбачені на фінансування лікарень та лабораторій. 

Отже, якщо зупинити "Велике будівництво", можна надати анонсовану президентом підтримку бізнесу протягом місяця жорсткого карантину. Втім, можливо, уряд вирішить скоротити якісь інші видатки. 

За даними Казначейства, за дев'ять місяців 2020 року, план доходів було виконано на 98%, а план видатків – на 89% (за загальним фондом). І хоча прем'єр-міністр відзвітував про перевиконання плану податковою, зрозуміло, що всі заплановані видатки провести не вдасться.

Якщо за результатами року недовиконання плану видатків так і залишиться на рівні 10%, це означатиме недофінансування на 114 млрд грн. 

Втім, уряд може спробувати вийти на зовнішній ринок до кінця року. Оскільки процентні ставки у світі низькі, а уряди розвинених країн проводять політику кількісного пом'якшення, Україні залучити пару мільярдів "свіжонадрукованих" доларів чи євро під 6-7% цілком реально.

Інший варіант – розмістити ОВДП. Проте сьогодні уряд робить це за понад 10% порівняно з 7-8% улітку. 

Отже, профінансувати заходи підтримки бізнесу під час карантину можливо. Проте доведеться або скоротити видатки цього року або підвищити видатки на обслуговування боргу в наступні роки, а скоріше за все – і те, й інше.

Колонку написано у співавторстві з Олександрем Жолудем, головним експертом Департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ, членом наглядової ради VoxUkraine