Даже Hummer: 6 кроссоверов и внедорожников, которые стали электрокарами – фото
Фото: General Motors

Цього тижня відбулась презентація електричного Hummer. Розповідаємо про новинку від GM та ще п'ять великих автівок, які обладнали електричним двигуном – BMW, Opel, Lexus, Renault і Citroёn.

Скільки вони коштують і на що здатні?

Hummer від General Motors – електрична модель Hummer EV

Даже Hummer: 6 кроссоверов и внедорожников, которые стали электрокарами – фото
Фото: General Motors

Hummer – одна з найбільш критикованих екоактивістами автівка у світі за надмірне споживання пального. Тому презентація моделі на електротязі – своєрідна революція, яка сталася у жовтні 2020 року.

Автопілот, три двигуни загальною потужністю більше тисячі кінських сил, роздільне управління поворотом всіх чотирьох коліс ("режим краба" – для підвищення прохідності) і розбірний панорамний дах – робить електрохамер потужним конкурентом Tesla Cybertruck.

Позашляховик зможе розганятися з нуля до сотні за 3 секунди. Запас ходу – близько 560 км. Місткість батареї не розкривається. Відомо, що вона працює під напругою 800 вольтів і підтримує зарядку постійним струмом потужністю до 350 кВт. Підключившись до такого терміналу, за 10 хвилин можна отримати додаткові 160 км пробігу. 

Перша і найпотужніша версія надійде в продаж восени 2021 року за ціною від $112 600. Моделі Hummer EV 2 будуть доступні навесні 2024 року, за цінами від $ 80 000 (ціни для США); Hummer EV 2X – навесні 2023 року за цінами від $90 000; Hummer EV 3X – восени 2022 року – від $100 000.

BMW X3 – електрична модель iX3

Даже Hummer: 6 кроссоверов и внедорожников, которые стали электрокарами – фото
BMW iX3 (Фото: BMW)

Модель з приставкою "і" виглядає майже так само, як звичний та вже майже класичний X3: на електродвигун під капотом баварця вказують блакитні акценти на решітці радіатора та кузова. Салон теж майже ідентичний автівкам на ДВЗ, щоправда, з дещо меншим багажним відсіком – 510 л замість традиційних 550 л.

Світлодіодні фари, тризонний клімат-контроль, панорамний дах та фірмовий комплекс електронних помічників притаманні базовій комплектації моделі на електротязі.

Лише задній привід, адаптивна підвіска, електромотор у 286 кінських сил і 400 Нм – такою вийшла перша серійна повністю електрична альтернатива паливній моделі BMW.

З місця до 100 км/год електромобіль розганяється за 6,8 секунди. Максимальна швидкість – 180 км/год. Проїхати на одному заряді можна до 460 км. Виробник обіцяє, що від зарядної станції потужністю 150 кВт батарею авто вийде зарядити на 80% за 34 хвилини.

На початку жовтня BMW оголосила про початок серійного виробництва iX3 на заводі BMW-Brilliance в Шеньяні, звідки їх експортуватимуть, в тому числі й до Німеччини. Відомо, що баварцям китайські BMW обійдуться мінімум у 68 000 євро.

Opel Mokka – електрична модель Mokka-e

Даже Hummer: 6 кроссоверов и внедорожников, которые стали электрокарами – фото
Opel e-Mokka (Фото: Opel)

Представлена вперше у 2012 році модель у 2020 отримала суттєве оновлення та вперше – брата-близнюка з електричним "серцем" – його й продаватимуть першим.

У обох варіантах світлодіодні фари, адаптивний круїз-контроль з функцією повної зупинки і початку руху Stop & Go.

Opel Mokka-e пропонує максимальну потужність 100 кВт (136 к.с.) і крутний момент 260 Нм. Авто не вдасться розіграти більше 150 км/год для збереження оптимального запасу ходу, та завдяки цьому на одному заряді можливо проїхати до 322 км. До 50 км/г електрокар від Opel обіцяє розганятися за 3,7 секунди.

Зарядити авто можна буде двома способами: з використанням постійного струму (DC) потужністю 100 кВт акумулятор до 80% за 30 хвилин або через вбудований зарядний пристрій для роботи зі змінним струмом 7,4 кВт.

У Німеччині Mokka-e будуть продавати за 32 990 євро, але завдяки щедрій підтримці уряду німці зможуть придбати новинку за 23 420 євро. Чи буде модель в Україні та за якою ціною – поки не зрозуміло.

Renault Mégane – електрична модель Mégane eVision

Даже Hummer: 6 кроссоверов и внедорожников, которые стали электрокарами – фото
Renault Mégane eVision (Фото: Renault)

Електрична Mégane зовнішньо лише віддалено нагадує модель з двигуном внутрішнього згорання, до того ж е-модель – коротша. 

Електромотор Mégane має 217 к.с., крутний момент – 300 Нм. Автівка від французького виробника зможе похвалитися лише переднім приводом та розганятиметься до 100 км/г за 8 секунд.

Батарея місткістю 60 кВт-год підтримує функцію швидкої зарядки та обіцяє  провозити вас на одній зарядці не менше 400 км.

Модель електричної Mégane вже дуже близька до запуску серійного виробництва – автівка має з’явитись вже в наступному році. Її ціна поки нічого невідома.

Lexus UX – електрична модель UX 300e

Даже Hummer: 6 кроссоверов и внедорожников, которые стали электрокарами – фото
Lexus UX 300e (Фото: Lexus)

UX 300e – перший електромобіль від Lexus – у жовтні потрапив у продаж в Японії, раніше електрокар на базі найменшого кросовера бренду вийшов в Китаї та Європі. 

Для електромоделі на 20 мм скоротили кліренс, зробили більш аеродинамічну форму колісних дисків та поверхню дна, а ще дещо різниться приладова панель в салоні.

Lexus UX300e оснащується електромотором на 204 кінські сили, встановленим спереду та батареєю місткістю 54,3 кВт. Запас ходу оцінюється в 400 км по циклу NEDC або 367 км за більш реалістичним WLTC. 

При використанні станції потужністю 50 кВт на заряд АКБ до 75% піде 50 хвилин, до 100% – 80 хвилин. Від стандартного домашнього блоку електрокару потрібно живитися близько семи годин до повного заряду.

У Японії ціна на електрокросовер стартує з $55 000. Виробник очікує, що попит на модель перевищить пропозицію, тож з 22 жовтня по 4 листопада проводить лотерею для визначення перших власників новинки, пише AutoTimesNews.

Citroёn С4 – електрична модель ë-C4 

Даже Hummer: 6 кроссоверов и внедорожников, которые стали электрокарами – фото
Citroёn ë-C4 (Фото: Citroёn)

У 2020 році вподобану багатьма модель-"кактус" Citroёn С4 чекає оновлення та поповнення "сімейства" крос-хетчбеків повністю електричною версією. Завдяки піднятому кузову й спортивному силуету модель несе в собі риси кросовера.

ë-C4 стане п'ятою моделлю в межах стратегії електрифікації Citroën, після C5 Aircross Hybrid, Ami, ë-Jumpy і ë-SpaceTourer.

У електричному С4 передбачена силова установка потужністю 136 к.с. Модель отримала батарею на 50 кВт*год  з запасом ходу 350 Км. та можливістю швидкісної зарядки потужністю до 100 кВт.

Замовлення на новинки серії Citroën С4 у Франції відкрилося на початку вересня – ціна за електричну модель стартує з 35 600 євро (французи мають право на 7000 євро субсидії). У продажу авто мають з’явитися наприкінці 2020 року.