11 листопада, Кабінет міністрів прийняв зміни до постанови №641 про введення жорсткого карантину "вихідного дня" стосовно ряду підприємств. Виняток – ті, які надають послуги з ремонту і технічного обслуговування транспортних засобів, банківські послуги, аптеки, торгівля продуктами та інше. 

Згідно постанови, чітко виписаний дозвіл роботи в вихідні для автосервісу (ремонт і техобслуговування транспортних засобів), а прямої заборони роботи автосалонів немає. Хоча можна трактувати, що автосалон – це непродуктовий магазин і тоді заборона є.

Але, чи можуть автосалони закриватися у вихідні дні без ризику порушити законодавство України?

Звичайно, простіше автосалону закрити двері.

- Але тоді автосалон порушить право споживача на ремонт і обслуговування транспортних засобів, бо споживач хоче відремонтувати своє авто. 

Але оформити наряд/ замовлення та оплату послуг він може лише на території автосалону, так як, згідно техніці безпеки, споживач не може знаходитись і навіть пройти через "робочу зону" СТО. А організувати оплату послуг чи виписку наряд/ замовлень на ремонт в робочій зоні СТО, поставивши стіл на тій же "малярці", – це не тільки грубе порушення техніки безпеки, а й загроза життю споживача.

- В кожному офіційному автосалоні зараз постійно працює "прикріплена каса банківської установи". Прийом відвідувачів такими установами дозволено і, закривши двері автосалону, останній буде грубо порушувати норми законодавства, заборонивши громадянам доступ до банківської установи. 

Пропозиція організувати доступ відвідувачів до каси банку через "ремонтну зону" СТО, де в цей час працюють малярка чи зварювальні апарати, – грубе порушення техніки безпеки і загроза життю громадян.

Закривши входи до автосалонів, дилери ризикують грубо порушити норми чинного законодавства. А ви як вважаєте?

Оригінал