Уявіть – передмістя мегаполісу. На прокуреній кухні "однушки" шепочеться група людей. Б’ють по руках.

На наступний день план реалізовано: за цією адресою зареєстровано з десяток нових компаній. Причому аграрних.

Чому саме аграрних? Тому що скоро аграріям (у тому числі таким скоростиглим "фермерам") будуть роздавати урядові дотації. Ще пару днів – і гроші вже на їхніх рахунках. Тому що треба допомагати аграріям пережити COVID-19. І нехай навіть ніхто з них ще жодного разу не збирав свій урожай ...

Думаєте, це витримка з журналістського розслідування про схеми крадіжки бюджетних коштів в Україні? Так, з бюджету. Але США.

У США зараз розпалюється скандал, у якого є всі шанси затьмарити по медіарезонансу відчайдушні заяви "легітимного" Дональда Трампа.

Що ж сталося?

Нічого складного.  Тут читачі легко впізнають нашу логіку успішного бізнесу.

За кілька днів до видачі дотацій, пільгових кредитів та іншої допомоги аграріям, в різних містах США з'явилися тисячі нових агрокомпаній. Наприклад, в передмісті Клівленда (штаті Огайо) за кілька днів зареєстрували 72 таких сільськогосподарських підприємств.

Не встигли висохнути печатки на установчих документах цих фірм, як всі вони отримали антіковідную допомогу. В хрустких американських карбованцях, звичайно. Якщо конкретно, то ділки з Клівленда стали багатшими на $7,2 млн.

Непогане агро, чи не так?

Зараз в ситуації розбираються журналісти, і вже чути сирени поліції. Але навіть без Малдера і Скаллі зрозуміло — це тільки верхівка айсберга. Вже зараз відомо, що майже 11 000 пільгових кредитів пішли саме до таких "аграрних" зловмисників. Саме тим підприємствам, які були створені після 31 січня цього року, коли світ одягнув маски. А значить любов до агро тут ні до чого. На жаль.

Далі більше.

Упевнений, що інспектори фонду, який виділяв ці кошти новоспеченим "аграріям", вже міцно підсіли на Прозак. За їхніми підрахунками, "наліво" пішло більше 22 000 пільгових кредитів і більше 45 000 дотацій — на загальну суму понад $1 млрд. Майже 30 млрд грн. Це для більшого усвідомлення.

Вражає.

Розмах по-трампівськи. Усього ж, за 14 днів, американські аграрії отримали пільгових кредитів і дотацій на $14 млрд. Більше, ніж за останні 14 років. Символізм у кожній цифрі. І велика частина цієї космічної суми була оприбуткована в найкращих традиціях країн, що розвиваються. Ну ви знаєте, про яку я країну, так?

Але суть цієї історії в іншому.

Там, де є державні гроші, там будуть зловживання. Від слова "завжди". Як бачите, ця доля не оминула і США — країну, де на відміну від багатьох інших країн, працює і правоохоронна, і судова системи. І, незважаючи на це, ситуація виникла в кращих традиціях українського системного дерибану.

Коли я читав цю американську історію, то мимоволі проводив паралелі з Україною. У нас зараз теж йде дискусія навколо так званої "аграрної" частини держбюджету на 2021 рік. Тих коштів, якими держава хоче підтримати аграріїв.

Родзинка ситуації у тому, що відомство, яке має керувати цими грошима і реалізовувати аграрну політику в Україні – Міністерство агрополітики – нещодавно скасували. Тепер не зовсім зрозуміло, хто буде ту агрополітику впроваджувати.

Пишу це і прямо бачу тисячі нових пошукових запитів в мережі. Провінційні стартапери качають типові документи на оформлення фермерських господарств. Щоб встигнути під дотації і кредити. Щоб наздогнати і перегнати.

Америку.