Сьогодні Верховна Рада України буде голосувати за прозорий ринок землі. Тобто зараз маємо останні шанси на щось вплинути.

Накидав сїм тез і прошу їх поширити, якщо поділяєте.

1. Ринок землі існує і зараз, в умовах мораторію. Тільки це чорний ринок. Старше покоління дуже добре пам'ятає, що таке чорний ринок: продавці отримують менше, покупці платять більше, решта йде в кишені бандитам та їхнім посіпакам. Так і з землею нині.

2. Прозорий ринок землі - це найбільший із рушіїв економічного зростання. Не буде прозорого ринку - буде мляве зростання "як завжди".

3. Прозорий ринок землі - це основа децентралізації та сильних громад. Без права розпоряджатися власною землею місцеве самоврядування нічого не варте.

4. Мораторій порушує права власників, що підтверджено рішенням Європейського суду з прав людини.

5. Що б не говорили прихильники чорного ринку, лише кілька країн у світі мають такий стан справ, і це найжалюгідніші країни.

6. Виграють від прозорого ринку власники паїв (законний шанс отримати чесну ціну), фермери (стимул вкладатися і можливість передати у спадщину чи продати ферму), чесні великі агрохолдинги (можливість довгострокового планування та залучення капіталу).

Програють від прозорого ринку бандити і корупціонери (залишаються без доходу) та нечесні великі агрохолдинги (мусять платити за землю більше).

7. Швидкість розкрадання державних і комунальних земель становить 10% на рік. Ось чому прихильники чорного ринку так б'ються за свої привілеї: кожен місяць непрозорості приносить їм величезні кошти. За 10 років все буде вкрадено, і тоді вони першими стануть прихильниками прозорого ринку, щоб перетворити крадене на гроші.

В якому форматі запроваджувати ринок? 

З одного боку, особисто я - за мінімум обмежень: обмеження не працюють, їх легко обійти, але вони призводять до зменшення ціни, тобто б'ють по інтересах власників паїв. 

З іншого боку, краще реформа з обмеженнями, ніж продовження мораторію.