Ціни вниз

Нижчі ціни на сировину - нижча собівартість кінцевої продукції. Але ціни на українську продукцію теж просядуть. 

Гарна новина - попит на агропродукцію менш еластичний, ніж на IPhone. Тож в цілому, попит на неї буде зберігатися. А в умовах глобальних карантинів, в урбанізованих регіонах попит може навіть зростати. 

В умовах логістичних обмежень, зростає також роль національних резервів і державних закупівель. Тому, буде більше роботи уряду. Загалом, роль продовольчої безпеки зростатиме. Україна є важливим суб'єктом глобальної продовольчої безпеки.

Читайте також - Коронавірус, нафта, дефолт в Лівані: дев'ять чорних лебедів світової економіки

Валютні піддавки

Четвертий квартал минулого року навчив - занадто дорога гривня вбиває експорт. Усі великі торговельні країни вже грають у валютні піддавки, наввипередки здешевлюючи свою валюту. Це жорстоко стосовно громадян, але рятує економіку. Нам не можна допустити відносного здорожчання гривні (хоч сьогодні це і звучить смішно).

Фінанси

Пошук інвестицій і торгових фінансів буде складніший. 

У цих умовах нам потрібно переглянути підхід до кредитної політики місцевих банків. Зокрема, переглянути постанову Національного банку України №351. Також більше залучати страхові компанії та Експортно-кредитне агентство до зменшення ризиків, пов'язаних з фінансуванням експорту.

Епоха надійних постачальників

З початком епідемії коронавірусу, багато постачальників з Китаю не виконало своїх контрактних зобов’язань, посилаючись на форс-мажор. Зрив поставок через різні обставини - один з найбільших ризиків для економіки. 

Читайте також - Життя без Apple і Xiaomi. Як коронавірус вплинув на поставки товарів з Китаю в Україну

Тож успіх гарантований тому, хто буде, попри всі обставини, надійним постачальником. Завданням уряду буде сприяти безперебійності постачань і мінімально (або і взагалі не) втручатися в поточну торгівлю.

Нова реальність логістики

Нас чекає перенесення виробництва на внутрішній ринок (уряд буде його захищати по повній програмі) або на ринки, ближчі до центрів виробництва (Україна для Європейського Союзу).

Але поки ці довгострокові плани збудуться, в умовах обмеження подорожей буде розквітати електронна комерція. 

Читайте також - Поради Рашкована: як бізнесу пережити кризу, що насувається. 8 рекомендацій

Карантин і заблоковані кордони не відрізають вас від вашого споживача - він тут, поруч, онлайн. (Якщо треба прокачати свої навички у цій сфері, вам у E-Export School від Укрпошти і Export Promotion Office від Офісу з Просування Експорту).

Взагалі, цифрова економіка рятуватиме наші фінанси: люди сидять вдома, але працюють, а попит на цифрові послуги зростає. То ж вся економіка оцифровується пришвидшеними темпами - ще один поштовх для українського ІТ.

А в класичній промисловості буде гра на нервах - уряди захищатимуть виробників, здешевлюватимуть сировину, боротимуться за ринки збуту. Інтенсивність використання усіх засобів торговельної політики лише подвоїться.

Читайте також - Світова криза насувається: Україні ще далеко до ситуації "все пропало"