Найкращою відповіддю на спалах коронавірусу Україна вважає відновлення радянської Держсанепідслужби. Про це заявляв секретар РНБО Олексій Данілов, а потім на одному з найбільших ток-шоу - новий міністр охорони здоров’я Ілля Ємець

Якби я не читав українських новин, то ніколи б в таке не повірив. Подумав би, що мені цитують газети середини 90-х. Але, на жаль, це відбувається з нами, в нашій з вами країні, у 21 столітті. 

Підпишіться на наші новини в Telegram: перевірені факти, тільки важливе

Було уже достатньо дико, коли ідея відновлення ДержСЕС прозвучала від секретаря РНБО кілька тижнів тому. Та коли поставити ці слова в логічний ряд інших його заяв - що коронавірус винайшли в китайських лабораторіях, а лікувати його треба салом і часником - то це принаймні можна було зрозуміти. Я б не здивувався, якби пан секретар, дивлячись на  конфлікти у парламенті, запропонував би відновити КПСС. 

Але, коли вчора почув те саме від нового міністра, шанованого кардіохірурга, - зрозумів, що "back to USSR" справді стало основою політики влади. Офіційно. 

Читайте також - Коронавірус може відродити Санепідемстанцію. Це не жарт, а ідея РНБО. Кому ще це треба

Те, що при Держсанепідслужбі був порядок, може здаватися лише людям, які вірять що раніше ковбаса буде дешева, морозиво смачне, а КВН - смішний. 

І якщо ви теж бачите в цьому логіку, то у вас, на жаль, дуже коротка пам’ять. “Порядок” в часи ДержСЕС був тільки ілюзією. А я нагадаю, яка була реальність. 

Ганебна відповідь на спалах "свинячого грипу" H1N1 у 2009-2010 роках. Масова паніка, змітання з полиць аптек масок та фуфломіцинів, корупційний скандал із закупівлями Таміфлю. 

Антивакцинальна істерія та падіння рівня вакцинації до нижчого від африканських країн у другій половині 2000-х років. Наслідок - спалахи поліомієліту у 2015 та кору у 2018-2019 роках. 

Повна безпорадність у подоланні епідемій ВІЛ та туберкульозу. Корупція та “квадратно-кустові” методи роботи 1980-х років призвели до того, що великі об’єми міжнародних грошей на подолання епідемій були відібрані від вертикалі СЕС та спрямовані через недержавні організації.  

Тотальні побори. Під маскою "борців з інфекціями" Санепідслужба стала одним з найбільших кошмарів для бізнесу. У бізнес-середовищі її назва була замінником слова "корупція". 

Це лише кілька фактів про те, що ніякого порядку в часи Держсанепідслужби не було. Навпаки, вона була плоттю і кров’ю прогнилої радянської системи. 

Після Революції Гідності уряд почав спроби цю систему змінити. До речі нагадаю, що "все розвалила" зовсім не Уляна Супрун. Перші кроки у реорганізації Держсанепідслужби були зроблені ще урядом Арсенія Яценюка. Тоді ж було створено Центр громадського здоров’я при МОЗ - за моделлю сучасних систем контролю за захворюваннями. 

Побудова цієї моделі тривала дуже непросто. Але, навіть в цих умовах, вдалося зламати негативну динаміку щодо вакцинації (наприклад, частка щеплених від кору дітей склала 91% у 2018-му порівняно з 44% у 2016-му), тримати під контролем ситуацію з ВІЛ та туберкульозом (наприклад, охоплення антиретровірусною терапією зросло майже вдвічі - з 56 000 у 2016-му до 102 000 осіб у 2019 році) та забути про корупцію для бізнесу. 

Справді, нова система громадського здоров’я народжується складно. Зокрема і "завдяки" лоббі колишнього СЕС, яке більш-менш вдавалося стримувати до 2019 року. Але, сьогодні, схоже, ворота для нього відкриті навстіж. 

І замість того, щоб мобілізувати політичну волю перших осіб і пришвидшити побудову системи контролю за захворюваннями за американським, європейським або навіть китайським зразком, нам пропонують повернутися в номенклатурно-корупційний совок. 

У своїх висловах очільники держави повернулися не те що на кілька років, а на покоління назад. З жахом думаю, що туди ж може повернутися і наше життя.