Росія жорстко контролює медіа і авторитарно диктує їм темники, які постійно повторюються. Змінюються лише інформприводи. Образ України та українців умисно спотворений і не відповідає дійсності.

Наскільки б дрібними та абсурдними фейки не здавалися спочатку, кількість джерел, які РФ використовують для пропаганди, фактично охоплюють все те, що може побачити людина в інформаційному просторі. Якщо такі фрази постійно і системно повторюються, рано чи пізно у них починають вірити, а, отже, створюється потрібна для Росії картина.

Як приклад, новини про вакцину від COVID-19 для України. Кремлівські ЗМІ, зокрема через канали "Трійки Медведчука" (112 Україна, NewsOne, Zik. – Ред.), системно вкидали в наш інформпростір тези: "Росія – перша винайшла вакцину від коронавірусу", "Росія готова допомогти братському народу", "Росія почала постачання "Спутніка-5" в Л/ДНР", "Україна закуповує неякісну вакцину", "Україна зриває терміни постачання вакцини".

Що об’єднує ці новини? Штучно привита ідея неспроможності влади впоратися з викликом. Штучно навіяних страх перед вакцинацією. Штучно спотворена картина того, що є насправді.

Протистояти голосу Кремля з держтелеканалів РФ та їхніх посібників може критичне мислення, яке буде виховувати програма медіаграмотності. Бо усі мають пам’ятати, російська пропаганда – не інформація, а заздалегідь сплановані меседжі, що намагаються донести у будь-який спосіб.

Подивимось на кілька наративів, що постійно лунають з боку північного "сусіда". Але це далеко не весь перелік. Наступні – незабаром.

Пропаганда №1 – "Державна влада України утискає російськомовне населення"

З’явився цей наратив давно, але черговим приводом для вкидання фейків стало те, що набрала чинності ст. 30 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Міністерство закордонних справ Росії одразу ж звинуватило нас у "дискримінації російської мови" та "продовженні русофобських дій недалекоглядних політиків, які прийшли до влади після державного перевороту у 2014 році".

Для чого це робиться?

Для поляризації шляхом підбурювання етнічних росіян та російськомовних українців у в навмисному порушенні їхніх прав і свобод.

Пропаганда №2 – "Україна – не самостійна держава, а інструмент західних політиків"

Ця пропаганда використовується Кремлем постійно. Наприклад, після того, як з’явилися санкції щодо будівництва Північного потоку-2. Стверджується, що США шантажує Європу за допомоги України. Начебто, будь-який співробітник Держдепу може зателефонувати в Київ та зупинити постачання російського газу в Європу.

Особливо розлютило Кремль звернення МЗС України та Польщі до президента США Джо Байдена з проханням використати всі засоби, щоб перешкодити завершенню Північного потоку-2.

Для чого це робиться?

Кремлю вигідна залежність сусідів від енергопостачання, особливо, природного газу. Це надасть їм можливість шантажувати Україну через бізнесменів та політиків в європейських країнах.

Пропаганда №3 – "Санкції проти Віктора Медведчука – це боротьба зі свободою слова і репресії, пов’язані із падінням рейтингу Володимира Зеленського"

Як би не лунали смішно фрази про свободу слова від дотичних до цих каналів осіб, після засідання РНБО щодо "Трійки Медведчука" (санкцій щодо пропагандистських телеканалів NewsOne, ZIK та 112 Україна) російські ЗМІ достатньо довго мовчали. Судячи з усього, чекали вказівок з Кремля, яких не було. Але коли РНБО запровадила санкції проти кума Володимира Путіна – Медведчука – та його компаньйонів, російський інформпростір вибухнув.

Невеличкий приклад пропагандистських тез: "політична інквізиція", "протиправний абсурд", "репресивні дії", "реакційна тенденція", "позасудова розправа", "політичний пірует", "боротьба Зеленського за рейтинг"…

Рішення РНБО щодо "Трійки Медведчука" в Кремлі навіть порівняли з "Трійками НКВС", що без слідства та суду відправляли людей в табори та розстрілювали.

Для чого це робиться?

Російська влада втратила масштабний медійний ресурс, що маніпулював настроями, думками, політичними вподобаннями українців. Більше – образили посіпак самого Путіна, що, звісно, викликало нервову істерію кремлівців.